Skip to main content

Bu haftanın takip edilecek önemli verileri:

Beklenti

Önceki Ay Açıklanan Veri

24.10.2023 16:45 USD Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 

49,9

50,1

25.10.2023 23:35 USD Fed Başkanı Powell’ın Konuşması  
26.10.2023 14:00 TRY TCMB Faiz Kararı

%32 – %35

%30

26.10.2023 15:30 USD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları

209K

198K

Geçtiğimiz hafta dünya genelinde en çok aranan 5 altcoin:

  • Ovr
  • Toncoin
  • Radix
  • Maker
  • VeChain

İsrail – Filistin Gerilimi

Piyasalarda  İsrail – Filistin arasındaki gerginliğin artarak devam etmesi ve sivillerin de bu çatışmada zarar görmesi hisse piyasalarındaki baskıyı artırdı. İsrail’in bürokratlarını geri çağırması haberi ve bazı Batı ülkelerinin İsrail’e destek açıklamasının eklenmesi risk iştahını düşürdü. Riskten kaçınan yatırımcıların güvenli limanlara geçtiğini görmekteyiz.

Kripto Paralara Yönelik Destek Açıklamalarıyla Bilinen Tom Emmer’ın ABD Temsilciler Meclisi Başkanlığına Adaylığı

Hafta içerisinde medyada yer alan haberlerde geçmişte kripto para endüstrisine yönelik destek açıklamaları ile bilinen ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Tom Emmer’ın Temsilciler Meclisi Başkanlığına aday olmak için hazırlıklara başladığı iddia edildi. İddialara göre Tom Emmer, halihazırda çok sayıda Temsilciler Meclisi üyesinin desteğini almış durumda ve biz Tom Emmer‘ı, kripto para birimlerine yönelik destekçi tutumuyla tanıyoruz. Şayet adaylığı açıklanırsa kriptolar tarafında sınırlı da olsa etki yaratması beklenebilir.

Bitcoin Neden 30.000’in Üzerine Çıktı?

Spot Bitcoin (BTC) fiyatına dayalı endeks fon ETF kurmak için yatırım şirketlerinin ABD’de yaptığı izin başvuruları mevcuttu. Yaz aylarında bu başvurularla BTC 30.000’in üzerine çıkmıştı. Bu başvurular SEC’ye yapılmıştı ve Blackrock gibi büyük şirketler vardı. ETF’ler konusunda SEC’nin bu başvuruları uzatacağı beklentileri güçlendi ve ardından 28.000’in altında fiyatlamalar görmeye başladık. İlk başvurusu reddedilen Grayscale reddedilince mahkemeye taşındı ve mahkeme Grayscale lehine, SEC aleyhine bir karar verdi.

SEC’nin temyiz edeceği düşünülürken SEC’nin temyize gitmeyeceği açıklandı. Bu da başvurulara itiraz etmeyeceği anlamına gelir. Yani Grayscale ETF’si için geri sayım başladı diyebiliriz. Ayrıca JP Morgan SEC’nin ETF başvurularını onaylayacağını ve 10 Ocaktan önce Ark Investment için karar vereceğini açıkladı.  Şu an piyasalar için SEC’nin kararı kaçınılmaz durumda. ETF onayları geldikçe Bitcoin’in ivme kazandığını görebiliriz. Üstelik ABD Temsilciler Meclisi’nde bazı üyeler SEC’ye bu başvuruları onaylamalarına dair mektup yazmıştı. Tüm bu beklentiler bir araya gelince Bitcoin tekrardan hareketlendi. ETF başvurularının onaylanması piyasaları yukarı atma potansiyeli olan önemli bir gelişme.

Bankacılık Devi Morgan Stanley’in Pozitif Raporu

Bankacılık devi Morgan Stanley’in varlık yönetim birimi, kripto para sektörüne ilişkin raporunu yayımladı. Morgan Stanley Wealth Management raporunda kripto kışının sona ermiş olabileceği belirtilirken, Bitcoin kazançlarının çoğunun halving’den hemen sonra geldiği ifade edildi. Raporda, halving sonrası BTC’nin yükselişinin muhtemel olduğuna işaret edildi. Varlık yönetim şirketi, kripto baharının muhtemelen ufukta olduğunu ifade etti.

Bitcoin Halving, Bitcoin madenciliği ile ilgili bir kavramdır ve her 210.000 blokta (yaklaşık 4 yılda bir) gerçekleşen bir olaydır. Bu olay, Bitcoin madenciliği ödüllerinin yarıya indirilmesidir. Örneğin, Bitcoin’in başlangıcından beri, blok ödülü 50 BTC idi. İlk halving 2012 yılında gerçekleşti ve blok ödülü 25 BTC’ye düştü. İkinci halving 2016 yılında gerçekleşti ve blok ödülü 12.5 BTC’ye düştü. Üçüncü halving ise 2020 yılında gerçekleşti ve blok ödülü 6.25 BTC’ye düştü.

Yarılanma işlemi, Bitcoin’in toplam arzını kademeli olarak azaltır ve bu durum, fiyatlarının yükselmesine olanak sağlayabilecek bir temel oluşturabilir, çünkü daha az Bitcoin mevcut olduğunda; talep yüksek kalırsa, fiyat yükselir. Halving aynı zamanda Bitcoin madenciliği için daha az ödül anlamına geldiğinden, Bitcoin madenciliği karlılığını azaltabilir ve madencilerin Bitcoin ağını güvende tutmak için daha fazla çaba sarf etmelerini gerektirebilir.

Dördüncü Bitcoin Halving’in 25 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşmesi beklenmektedir ancak kesin bir tarih belirlemek mümkün değildir. Çünkü Bitcoin madenciliği, öngörülemez doğası nedeniyle, belirli bir hızda gerçekleşmez. 

Dördüncü yarılanma ile blok ödülünün 6.25 BTC’den 3.125 BTC’ye düşmesi bekleniyor. Yani raporda yazılanların tamamen matematiksel bir açıklaması mevcuttur. Beklentiler bu şekildeyken piyasadan çok da uzak kalmamakta yarar var.

Ripple (XRP)’a Yönelik Suçlama Düşürüldü

XRP, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) fintech şirketi Ripple’ın üst düzey liderlerine yönelik menkul kıymet ihlali suçlamalarını düşürmesiyle, perşembe günü üç ayın en iyi tek günlük kazancını kaydetti.

Yaklaşık üç yıl önce SEC, XRP ile yakın bağları olan Ripple Labs’ı yatırımcılara XRP satışı yoluyla 1,3 milyar dolar toplayarak menkul kıymetler yasalarını ihlal etmekle suçlamıştı. Yasal sorun, daha geniş piyasa yükselişine rağmen XRP’yi baskı altında tuttu. Ancak suçlamaların düşmesiyle birlikte tekrar yukarı yönlü bir atak gördük. XRP, mevcut koşullar altında potansiyel yatırım fırsatları sunabilir. Bu nedenle, bu kripto para birimini yakından takip etmek önem arz etmektedir.

XRP grafiğini kontrol ettiğimizde yükselen takoz formasyonu oluşturduğunu görüyoruz. Bu formasyon, boğa piyasasında gerçekleşiyorsa genellikle düşüşle sonuçlanır. Ayı piyasası sırasında oluşan yükselen takoz ise genellikle aşağı yönlü hareketin süreceğini bize bildirir. Takipte kalmak yararlı olacaktır. İşlemlerde mutlaka birden fazla göstergeyi kullanıp temel ve teknik analizi harmanlamak gerekir.

ConsenSys Çalışanları Ethereum Kurucu Ortağına Dava Açtı

Şirketin ilk günlerinde görev alan 27 eski ConsenSys çalışanı, Lubin’in JPMorgan’ın yardımıyla İsviçre ayağına ait varlıkları Amerika ayağına aktardığını öne sürüyor. İsviçre’de başlayan dava şimdi de New York Eyalet Yüksek Mahkemesi’ne taşınıyor.

Dava dilekçesine göre, Ethereum blok zincirinin kurucularından biri olan Lubin, Mesh olarak da bilinen ConsenSys AG’nin varlıklarının bir kısmını Delaware’de yer alan ConsenSys Software Inc.’ye (CSI) aktardı. 

Ayrıca dava dilekçesi, Lubin’in bu çalışanlara ConsenSys’te mülkiyet payı alacaklarını vaat ettiğini iddia ediyor ve şu ifadeler kullanılıyor: 

“Bu süreçte Lubin yasal taahhütlerini ve görevlerini ihlal etti. Lubin zenginleşirken, davacılar hiçbir şey almadılar.” 

Dilekçe, Ethereum üzerinde ürünler geliştiren Brooklyn merkezli şirketin, yatırımcılardan 726,7 milyon dolar değerlemeye sahip 7 milyar doların üzerinde fon topladığını belirtti. Ancak eski çalışanlar, mülkiyet yerine ellerinde “neredeyse hiç değeri olmayan kağıtlar” tuttuklarını söylediler. Dilekçeye göre, bu eski çalışanlar, “artan risk, daha düşük maaşlar ve erken çalışanlar olarak temel çabaları” nedeniyle ConsenSys’in başarısını paylaşma beklentilerinden mahrum bırakıldılar. Bu davayı yakından takip etmek Ethereum (ETH) fiyatlarındaki değişimleri kaçırmamak açısından epey önemli.

Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.