Skip to main content

Bu Hafta Bizi Ekonomik Takvimde Neler Bekliyor?

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
13.02.2024 10:00 TRY Türkiye Perakende Satışları (Aylık) 0,2%
13.02.2024 16:30 USD ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık)  2,9% 3,4%
14.02.2024 10:00 GBP Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık)  4,1% 4,0%
14.02.2024 11:00 SAND The Sandbox (SAND) kilit açılışı
15.02.2024  10:00 GBP Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (çeyreklik) -0,1% -0,1%

 

Şu anda gelmiş olduğumuz noktada;

BTC’nin market değeri 944 milyar dolar gibi bir rakama ulaşmışken kripto para piyasalarının genel toplam değeri ise 1,88 trilyon dolar civarında. Son 24 saate baktığımızda da kripto para piyasasının hacminin de totalde 52 milyar dolar seviyelerinde olduğunu görmekteyiz.

 

-SAND için 205,5 milyon adet arlığın kilidi açılıyor.

96 milyon dolar değerinde 205,5 milyon adet varlığın kilidi çarşamba günü açılacak ve böylelikle dolaşımdaki arzın %9,19’u serbest kalacak.

 

-Yapılan son analizler, FTX’in çöküşünden beri ilk kez kripto piyasasında olumlu bir dönemi gösteriyor.

Glassnode gibi önde gelen bir on-chain analiz şirketi, FTX olayından sonra ilk defa bir yükseliş trendi sinyali tespit ettiğini duyurdu. MVRV oranı adı verilen önemli bir ölçüt kullanılarak yapılan bu analizde, 2,06 değerine ulaşıldığı ve bu durumun kripto piyasasında “yükseliş döneminin başlangıcı” olarak yorumlandığı belirtildi.

 

-BlackRock ve Fidelity’nin piyasaya sürdüğü spot Bitcoin ETF’leri , ABD’de son 30 yılın en büyük başlangıç başarısını kaydetti.

Bloomberg Intelligence’ın topladığı bilgilere göre, BlackRock (IBIT) ve Fidelity (FBTC) imzalı spot Bitcoin ETF’leri, işleme açıldıkları ilk 17 gün içinde her biri 3 milyar doların üzerinde bir değere ulaştı. Bu, ABD’de son 30 yıl içinde bir ETF’nin piyasaya çıktıktan sonraki ilk ayında BlackRock veya Fidelity’nin spot Bitcoin

ETF’leri kadar büyük bir değer kazanımını başka hiçbir fonun elde edemediğini gösteriyor.

 

– ETF’ler, ilk 20 günde 10 milyar dolarlık varlık büyüklüğüne erişti. 

Spot Bitcoin ETF’ler, piyasaya sürüldükten sonraki ilk 20 günde 10 milyar dolarlık varlık büyüklüğüne erişti. 

Bu, spot Bitcoin ETF’lerine olan yoğun ilgiyi açıkça ortaya koyuyor. Yönetim altındaki en büyük varlık miktarlarına ulaşan ETF’ler, BlackRock’un IBIT ETF’si ve Fidelity’nin FBTC ETF’si oldu. IBIT, toplamda 4 milyar dolarlık, FBTC ise 3,4 milyar dolarlık varlıklara sahip oldu.

 

-Bitcoin’de Halving’e çok az kaldı. 

Bitcoin halvingi için geri sayım başladı. 10 bin bloktan az kaldı. Bu, dört yılda bir yaşanan ve madencilik ödüllerini yarıya indiren olayın,  Nisan 2024’te gerçekleşmesi öngörülüyor. Bu etkinlik sonrasında, madencilere verilen ödül 6.25 BTC’den 3.125 BTC’ye düşecek.

 

-Bitcoin 50.000 USD hedefi gerçekleşir mi? 

Bitcoin ETF onaylarının hemen ardından 48.490 dolar seviyesine ulaşan Bitcoin, bu kazanımlarını sürdüremeyerek 38.000 dolar seviyelerine kadar düşmüştü. Ancak, son zamanlarda meydana gelen sert fiyat dalgalanmaları, Bitcoin’in değerini 46.000 doların üzerine çıkardı.

Bu artışın ardından, fiyatın 48.490 dolarlık likidite bölgesini aşarak daha da artacağı yönündeki umutlar güçlendi.

Bu konuda görüş bildiren LMAX Digital’in analistleri, Bitcoin’in değer kazanmaya devam edeceğini ve 50.000 dolar seviyesine ulaşabileceğini ifade ettiler.

 

-CryptoQuant’ın CEO’su Ki Young Ju, Bitcoin’in 100 bin doların üzerine çıkabileceğini öne sürdü.

Ki Young Ju, 11 Şubat’ta yaptığı sosyal medya paylaşımında, Bitcoin için dikkat çeken bir fiyat tahmini paylaştı. Tahmininde, ABD’nin spot Bitcoin borsa yatırım fonlarını (ETF) onaylamasının Bitcoin için bir itici güç olabileceğini belirten Young Ju, Bitcoin’in 2024’te 112 bin dolara kadar yükselebileceğini, en kötü senaryoda ise 55 bin dolar seviyelerine düşebileceğini vurguladı.

 

-Ethereum’da beklenen Dencun güncellemesi tarihi belli oldu.

Ethereum’un baş geliştiricileri, heyecanla beklenen Dencun güncellemesini gerçekleştirecekleri tarihte fikir birliğine vardı.

Ethereum Vakfı’ndan Tim Beiko’nun belirttiğine göre, Dencun güncellemesi 8626176 numaralı slot üzerinde yapılacak. Bu, Türkiye saatine göre 13 Mart günü saat 16.55 civarına tekabül ediyor.

Bu güncelleme ile Ethereum ağında EIP-4844 önerisi altında proto-danksharding teknolojisi devreye alınacak. Amaç, blokların işlenme hızını korurken, veri taşıma kapasitelerini artırmak. Bu, özellikle zkSync, Optimism ve Arbitrum gibi Katman 2 çözümleri için avantaj sağlayabilir çünkü veri depolama yöntemlerinde iyileştirmeler yapılacak.

Ethereum geliştirme ekibi, Dencun güncellemesini Goerli, Sepolia ve Holesky test ağlarında başarıyla denedi.

BTC:

Bitcoin’i bu hafta EgeMoney websitemizde yer alan ITB analizleriyle değerlendirecek olursak; 

 

 

Bitcoin tutup da maliyetinin üzerinde fiyata gelen, yani karda olan yatırımcıların oranının %80’e ulaştığını görüyoruz.

Bu tabloda balinaların hacminde deartış olduğunu anlıyoruz. Geçtiğimiz hafta 100.000 $ üzerindeki işlemler 92.57B iken, bu hafta 93.74B olduğunu görmekteyiz. Sinyallere bakacak olursak da bir geri çekilme hareketi gelebileceğini anlıyoruz.

Tahminlerde ise doğruluk oranını baz alarak işlemler yapabileceğimiz ITB tahmin ekranını kullanabiliriz. Şu an yön aşağı gösteriyor ve tahmin doğruluğu bugün için %66.67 oranında seyrediyor.

ETH:

Ethereum’da Dencun güncellemesiyle birlikte daha pozitif bir hava oluştuğunu görmekteyiz ve Ethereum’u Dalga teorisiyle üretilen ve sadece EgeMoney websitesi üzerinde bulabileceğiniz verilerle yorumlayacak olursak;

Bu analizden kısa vadede nötr görünüme sahip olan Ethereum’un orta ve uzun vadede pozitife döneceğini anlıyoruz. 3. Dalgadan üretilen sinyaller içerisinde vadeye göre kar al seviyesi olarak kullanabileceğimiz rakamlar tabloda Target 1 ve Target 2 şeklinde belirtilmiştir. Buradan hareketli açacağımız işlemlerde bu seviyelerden yararlanabiliriz.

 

‘’Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.’’

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.