Skip to main content

Bu Hafta Ekonomik Gündemde Nelerle Karşılaşacağız?

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
28.03.2024 15:30 USD ABD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) 3,2% 4,9%
28.03.2024 FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried hakkında nihai ceza kararı açıklanması
29.03.2024 18:30 USD ABD Merkez Bankası Bakanı Powell’ın açıklamaları 
29.03.2024 USD Kutsal Cuma sebebiyle ABD Borsaları kapalı

 

Geçtiğimiz hafta FED , Mart ayının faiz kararını açıkladı. FED, faiz oranını 5,50’de sabit tuttu. Bu şekilde, üst üste 5 toplantıda faiz oranında herhangi bir değişiklik yapılmadı ve 2024 sonuna kadar 3 faiz indirimi için sinyal vermeye de devam etti. Fed Başkanı Jerome Powell “Arz ve talep daha iyi dengeye geliyor. Bu dengelenme ile birlikte enflasyona olan katkının aşağı gelmesini bekliyoruz” dedi.

 

 

Bugün de haftaya başlarken Dolar Endeksi(DXY) 104 seviyelerinden işlem görüyor.

 

-TCMB Faiz Kararını Açıkladı

 

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası  faiz kararını açıkladı. 

Mart ayında politika faizini sürpriz bir şekilde yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltti.

Merkez Bankası tarafından yapılan ankete göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 42,96’dan yüzde 44,19’a yükseldi. Dolar/TL beklentisi ise 40,02’den 40,53’e çıktı. Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru beklentisi 40,02 TL iken, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise 41,15 TL’den 42,79 TL’ye yükseldi. Yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi ise bir önceki ankette 34,6 milyar dolar iken, bu dönemde 33,3 milyar dolara düştü.

 

-Ethereum Menkul Kıymet Sayılacak Mı?

CoinDesk’in son raporuna göre, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Ethereum’u menkul kıymet olarak sınıflandırma konusunda çalıştığı belirtiliyor. Eğer bu gerçekleşirse, kripto piyasası genelinde spot Ethereum ETF’leri de dahil olmak üzere önemli etkileri olabilir.

-ADA, GitHub’da Lider Mi Oldu?

ADA, GitHub’da aktif bir şekilde geliştirme faaliyetlerini sürdürerek önde gelen Layer 1 blok zinciri protokolleri arasında yer alıyor. IntoTheBlock verilerine göre ADA(Cardano), Ethereum, Avalanche, Litecoin ve Tron gibi diğer önemli protokollerin önünde. 11-17 Mart tarihleri arasında ADA , 978.780 commit ile en yakın rakibi Ethereum’u da geride bıraktı.

 

BTC:

ATH’yi (Tüm Zamanların En Yükseği) gördükten sonra bir miktar geri çekilen Bitcoin yatırımcıların aklını karıştırdı. BTC’nin Halving’e yaklaşmasıyla birlikte, fiyatındaki belirsizlik devam ediyor. Teknik taraftan EgeMoney websitemizde yer alan   ITB analizleriyle değerlendirme yapacak olursak;

 

 

Geçtiğimiz hafta elinde Bitcoin tutanların karda olanların oranını %96 seviyesinde görmüştük. Bu hafta bu oranın %94’e düştüğünü görmekteyiz. Bitcoin’den çıkıp altcoinlere geçiş olabileceğini geçtiğimiz hafta belirtmiştik. Madenciler, BTC üretim hatlarını yenilemek üzere satışa geçtiler gibi duruyor. Bununla birlikte bazı küçük ETF’lerde de kâr satışları gözlemleniyor. Halving öncesi piyasalarda genelde böyle karışık görünüm olabilir. Şu an testere hareketi yapıyor yöne karar verdiğinde terste kalmamak adına işlemlerimizde ‘’ Kar Al ‘’ ve ‘’ Zarar Durdur ‘’ emirlerimizi kullanabiliriz.

 

‘’Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.’’

 

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.