Skip to main content

Bu Hafta Ekonomik Takvimde Neler Var?

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
10.01.2024 BTC SEC expected to make a final decision on spot Bitcoin ETFs
11.01.2024 16:30 USD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Ara) 3,2% 3,1%
11.01.2024 16:30 USD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları 202K
11.01.2024 22:00 BTC SEC, Kapalı Oturum Toplantı
12.01.2024 16:30 USD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) (Ara) 0,2% 0,0%

 

Geçen haftanın son işlem gününde, ABD Tarım Dışı İstihdam verileri açıklandı. Aralık ayında 177 bin beklentisinin üzerinde 216 bin artış gördük.

Aynı saatte ABD’de açıklanan diğer veriler arasında ABD İşsizlik Oranı aralık’ta %3,8 beklentisine karşılık kasım ayı ile paralel şekilde %3,7 olarak açıklandı. ABD’de çalışanların ortalama saatlik kazançlar değişimi verisi ise aralık ayında yıllık %4,1 oldu. Saatlik kazançlarda beklenti ise %3,9’du.

Dolar Endeksi de 102.42 seviyelerinden yazım esnasında işlem görüyor. Perşembe günü ABD’de açıklanacak TÜFE verilerinin Fed’in gelecek süreçte nasıl bir yol izleyeceğine dair sinyaller verebilir, dolayısıyla da fiyatlarda volatilite artabilir.

 

SEC’in, ABD merkezli Bitcoin spot ETF’sine ilişkin kararını 10 Ocak‘a kadar vermesi bekleniyor. Bu kararın kripto paralar ve düzenleyici ortam tarafında önemli etkileri olabilir. Ayrıca SEC, son başvuru tarihinin ertesi günü olan 11 Ocak’ta kapalı bir toplantı yapılacağını duyurdu. Türkiye saatiyle 22:00’a denk geliyor. Bu zamanlama epey ilginç.

Toplantıda alınacak kararlar önemli.Bu haftayı hareketli geçireceğiz gibi görünüyor. Özellikle Bitcoin tarafında sert dalgalanmalar gözlemleyebiliriz.

El Salvador’un Komşusundan Bitcoin Hamlesi

Honduras’ın Roatan şehrinde özel bir ekonomik bölgede yani Prospera’da , 5 Ocak günü itibarıyla Bitcoin yasal ödeme aracı olarak tanındı.

Söz konusu hamle artık bölgede mal ve hizmetlerin piyasa değerini ölçmek için Bitcoin kullanılabileceği anlamına geliyor. Honduras Prospera, 2020 yılında yatırım ve girişimcilik fırsatlarını çekmek için bir ekonomik kalkınma merkezi olarak kuruldu. Bu özel bölge aynı zamanda idari, mali ve bütçesel özerkliğe sahip.

USDC İşlem Hacimleri’nde, USDT’yi Solladı

Solana tabanlı stablecoin USDC’deki işlem hacmi, Tron blok zincirindeki USDT’nin işlem hacmini aştı. Veriler, USDC transfer hacminin 1 Ocak’ta 60 milyar doların üzerinde olduğunu, USDT’nin 34 milyar dolar seviyesinde kaldığını gösteriyor.

Polygon da son 24 saatte Solana’yı NFT Hacminde Solladı

Son 24 saatte gerçekleşen işlem hacimlerinde Polygon NFT hacmi, son 24 saat içinde Solana’nın hacmini geride bıraktı ve tüm dikkatleri üzerine çekmiş oldu. Solana’yı geride bırakıp NFT satış hacmi sıralamasında 3. Sıraya yerleşti.

NFT Satış Hacmine Göre Blockhainler:

NFT Satış Hacmine Göre Blockhainler

Kaynak:  https://www.cryptoslam.io/

 BTC: 

BlackRock, spot Bitcoin ETF başvurusunun 10 Ocak Çarşamba günü net olarak  onaylanmasını bekliyor. Çarşamba gününe kadar bu beklentiler dahilinde hareketli geçebilir BTC tarafı ve onaylanmasını durumunda hareket daha da artacaktır. Teknik olarak bakacak olursak, 43.670 seviyelerinden işlem görmekte hem kanalda hem de Bollinger Bantlarında sıkışma görmekteyiz. Bu genelde sonrasında sert hareketlilik geleceğini bize gösterir. Direnç olarak 44.300 USDT takibimizde olacak kırması durumunda 45.500’ü denemek isteyecektir. ETF onay haberleri gelmesi durumunda bu direnç de aşılabilir. 48.000 USDT ve hatta belki de 50.000 USDT gündemimize girebilir. Aksi bir durumda ETF’lerle ilgili ertelenme veya ret gibi bir haber durumunda 40.900 USDT desteğine doğru hızlı bir düşüş görebiliriz. Habere bağlı olarak 38.000 USDT ye kadar FOMO nedeniyle gerileyebilir. Asparagas haberler bile şu an piyasayı etliyebilecek durumda. Bu nedenle bu hafta ETF onay haberlerini yakından takip etmekte yarar olacak.

BTC Grafik 8 Ocak 2024

 

Geçtiğimiz hafta detaylı incelediğimiz ITB analizlerinden yola çıkarsak;

Bitcoin için açık olan pozisyonların geçen hafta %89’u piyasa fiyatından para kazananlardayken bu hafta oranın %85’e düştüğünü görüyoruz.

Sinyal için de geçen hafta ;  2 ayı, 2 nötr, 1 boğa iken ;

Bu hafta 2 ayı, 4 nötr, 1 boğa görmekteyiz. Nötr artışı işlemlerde temkinli ilerlememiz gerektiğini bize göstermektedir.

Geçen hafta paylaşmış olduğumuz bültenin detaylarına ulaşmak için “ETF Beklentileriyle Yılın İlk Haftasında Bitcoin 50.000’i Görecek Mi?”  tıklayabilirsiniz.

token özeti 8 ocak 2024

 

Fiyat tahminleri 8 ocak 2024

Bugün için ITB tahmin doğruluk oranını %76.92 olarak görüyoruz.

Bu da yön için yapılan yukarı yönlü tahminde bize önemli ipucu vermektedir.

MATIC:

Polygon’un NFT işlem hacmi son 1 günde 10,5 milyon dolara çıkarak, Solana’nın iki katından da büyük işlem hacmi elde ederek Solana’yı dördüncü sıraya itti ve hacimde üçüncülüğe yerleşti. Bu hafta takip listemize eklememiz gerektiğini düşünüyorum.

Teknik açıdan baktığımızda 0.7520 USDT ‘den güçlü bir destek alarak 0.8500 direncine yakınsadığını görmekteyiz. Bu seviye aşılabilirse 0.9520 karşımıza çıkacak ve aşılması zor değil gibi görünüyor. Bu durumda da 1.0125 ve haber akışlarının da etkisiyle 1.1000 USDT seviyelerini görebiliriz. Olası bir geri çekilme ihtimalindeyse 0.7330 USDT seviyelerine kadar düştüğüne şahit olabiliriz. Haber akışları şu an için pozitif bölgeye itse de temkinli olmakta yarar var.

MATIC grafik 8 ocak 2024

EgeMoney websitesi üzerinde yer alan ITB analizlerine Hızlı Bakış yapacak olursak; 

ITB Analizi 8 ocak 2024

Büyük aktörlere göre konsantrasyon oranının %84 ile epey yüksek olduğunu görmekteyiz.Bu veri bize balinaların toplam üzerindeki payını bize vermekte ve Matic’de balinaların fazla olduğunu göstermektedir.Bu kimi zaman olumlu olabilirken kimi zaman da olumsuz sonuçlar çağrıştırabilir. Yani hareketlerin daha sert geleceğini bize bildirir.

‘’Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.’’

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.