Skip to main content

Haftaya başlarken, finans dünyasında gündemde neler olacak? 

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
21.11.2023 22:00 USD FOMC toplantı tutanakları yayınlanacak
22.11.2023 16:30 USD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları 231K
23.11.2023 14:00 TRY TCMB Faiz Kararı 37,80% 35,00%
23.11.2023 USD ABD borsaları Şükran Günü sebebiyle kapalı olacak
24.11.2023 USD ABD  Şükran Günü sebebiyle Erken kapanış (13:00)’da olacak

Kaynak: Ekonomik Takvim – Investing.com

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/085d78c0-9809-4b33-a6b6-21e0a22a6405/PKA_Rapor.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE-085d78c0-9809-4b33-a6b6-21e0a22a6405-oLs55.j

Dünya Genelinde Geçtiğimiz Hafta En Çok Aranan 5 Altcoin:

  • RabbitX
  • XDEFI
  • Akash Network
  • Celestia
  • Tectum

Arjantin’de Merkez Bankası’nı Kapatma Sözü Veren, Bitcoin Sevdalısı Milei Kazandı

Ekonomik krizle boğuşan  Arjantin’de aşırı sağcı ve Bitcoin dostu aday Javier Milei seçimden zaferle çıktı.

Milei, kendisine destek olan ekibine de teşekkür ederek, Arjantin’in yeniden inşasının başladığını ve bu tarihi gecenin, ülkenin sorunlarını çözmeye yönelik çalışmaların başlangıcı olacağını dile getirdi.Yıllık enflasyonun yüzde 140’ı aştığı Arjantin’de, her 5 kişiden 2 si yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Javier Milei ise seçim kampanyasında, Arjantin’in ekonomik sorunlarını radikal çözümlerle aşmayı vaad etmişti.

Milei’nin vaatleri arasında Arjantin Merkez Bankası’nı kapatmak ve para birimi olarak Arjantin Pesosu yerine ABD Doları kullanmak da var.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu(SEC) iki şirketin sunmuş olduğu ETF başvurularını erteledi

SEC, son basın açıklamasında, Global X Bitcoin Trust ve Franklin Templeton’ın Franklin Bitcoin ETF başvurularının nihai kararlarını ertelediğini duyurdu.

Düzenleyici kurum Global X Bitcoin Trust ETF başvurusu için son tarihi 22 Aralık olarak belirlerken  Shares of Franklin Bitcoin ETF’i için karar tarihi ise 2024 yılının başına ertelendi.

SEC, Global X Bitcoin Trust ETF’i konusunda kamuoyunun görüşlerini ifade edebilmesi için bir yorum dönemi oluşturarak önümüzdeki 35 gün içerisinde her türlü geri bildirimi dinlemeye hazır olduğunu belirtti.

Kısa süre önce hem Grayscale’in vadeli Ethereum (ETH) borsa yatırım fonu (ETF) başvurusunu hem de Hashdex’in mevcut vadeli Bitcoin ETF’ini spot ETF’e dönüştürme başvurusunu ileri bir tarihe erteleyen SEC son erteleme hamlesiyle de şaşırtmadı.

SEC’in elinde karar vermesi gereken bir dizi spot Bitcoin ve Ethereum ETF başvurusu bulunuyor. Uzmanlar SEC’nin şimdilik zaman kazanmak adına başvurular hakkındaki kararları ertelediğini fakat 2024 yılında çok büyük ihtimalle bu spot Bitcoin ETF başvurularının onaylanacağını düşünüyor.

BTC:

ETF başvurularının ertelenmesiyle durgunlaşan Bitcoin, pazar günü Arjantin’deki seçim sonuçlarının da açıklanmasıyla beraber Bitcoin dostu olarak tanınan Javier Milei’nin oy çoğunluğunu alması neticesiyle Bitcoin tarafında iyimser bir hava görmeye başladık. 38.000$ direncini kırması durumunda alımların hızlandığını görebiliriz.

Düşüşlerde ise takip edeceğimiz önemli seviyeler 36.820$ ve 36.400$ olacak.

btc grafik 20.11.2023

XRP:

Ripple’ın CBDC ile ilgili departmanının yöneticisi James Wallis, dijital paranın avantajları hakkında konuştu. Wallis, şirketin resmi YouTube kanalı üzerinden paylaştığı kısa bir videoda projelerin uluslararası rolünü vurguladı. Ripple yöneticisi, CBDC’nin finansal sisteme katılımı artıracağını belirterek, düşük gelirli bireyler ve finansal kurumlar için bu durumun önemli olduğunu vurguladı.

Wallis, dijital para birimlerinin düşük maliyetlere sahip olması nedeniyle borçlanma maliyetleri üzerinde olumlu etki yapacağına inanıyor. Ripple, merkez bankaları ile iş birliği yapıyor Kripto para ve blokzincir alanının önde gelen şirketlerinden Ripple Labs, dijital para konusuna büyük ilgi gösteriyor. Son resmi bilgilere göre Ripple, dünya çapında yirmi farklı merkez bankasına CBDC projeleri için destek sağlıyor.

Teknik tarafta XRP için 0.7480 direncini takip ediyor olacağız. Kırması durumunda hareketin devamı gelebilir. Düşüşlerde de 0.6240 desteğini takip ediyor olacağız. Kırılım söz konusu olursa kar satışları hızlanabilir.

xrp grafik 20.11.2023

Piyasadaki güncel olayları yakından takip edebilmek için Haftalık Bülten kategorimizde her pazartesi yayınlanan makalelerimize göz atın.

“Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.”

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.