Skip to main content

Faiz kararlarıyla dolu bir haftada bizi neler bekliyor?

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
22.01.2024 BTC Binance ve SEC arasında duruşma 
25.01.2024 14:00 TRY Bir Hafta Vadeli Repo Faiz Oranı  45,00% 42,50%
25.01.2024 16:15 EUR Euro Bölgesi – Faiz Oranı Kararı 4,50% 4,50%
25.01.2024 16:45 EUR ECB (Avrupa Merkez Bankası) Basın Açıklaması
25.01.2024 ETH SEC, Grayscale’in spot Ethereum ETF başvurusu hakkında kararı 
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ocak ayı için Piyasa Katılımcıları Anketi‘nde, cari yıl sonu TÜFE beklentileri yüzde 42,04 olarak açıklandı. Aynı şekilde cari yıl sonu döviz kuru (USDTRY) beklentisi de yine bu anket döneminde 40,00 TL olmuştur.
  • Perşembe günü  Türkiye’de yılın ilk faiz kararını karşılayor olacağız. “250 baz puan faiz artışı daha gelip ardından faiz indirimlerine başlanabilir.” şeklinde bir piyasa algısı var.

Merkez Bankası’nda Faiz Kararı Beklenen Haftada Kriz Yaşanıyor

Bir TCMB çalışanı, CİMER’e şikayet yazarak TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın babası Erol Erkan tarafından işten çıkarıldığını iddia etmişti. Aynı zamanda çalışanlardan bir garsona da tokat attığını öne sürmüştü. Bunun üzerine Hafize Gaye Erkan’ın haftalardır Amerika’da olduğu ve hala geri dönmediği gibi bir gerçek var.

Akıllara TCMB Başkanı’nın görevden alınabileceği geliyor ve şu an gündemde bu ciddi ciddi konuşulmaktadır. Bir çok köşe yazarı da Hafize Gaye Erkan’ın yerine gelebilecek farklı farklı isimlerden bahsetmektedir. Perşembe günü de TCMB faiz kararı beklenirken bu tip krizlerin yaşanması Türkiye Borsa’sını etkileyebilir. Bist üzerinde işlem yaparken dikkatli olmakta yarar var. Bu hafta epey hareketli geçebilir.

USDT, Elinde En Çok BTC Bulunduran 11. Kripto Para Birimi Oldu

Tether, 380 milyon dolarlık BTC (8.888 BTC) satın alarak toplam BTC varlığını 2.8 milyar dolara ulaştırdı.

Dune Analytics’in yapmış olduğu bir sıralamaya göre, şirketle ilgili olan adres toplamda 66.465 Bitcoin’e sahip. Bu da kendisini kripto para biriminin 11. en büyük sahibi haline getiriyor.

btc denge

  • TerraUSD’nin (UST) arkasındaki kuruluş olan Terraform Labs 11 Mayıs 2022’de adeta çöküşe geçmiş, yatırımcılarını büyük zarara uğratmıştı. Amerika Birleşik Devletleri’nin Delaware eyaletinde resmi olarak pazar günü iflas başvurusunda bulundu. Bu resmi iflasın üzerine kripto paralarda düşüşler gözlemlendi.
  • MetaMask, Ethereum kullanıcılarına belirli bir oranda karşılık vererek kendi düğümlerini (node) oluşturma fırsatı sunan yeni bir staking hizmetini devreye aldı. Bu hizmet, MetaMask Portfolio aracılığıyla 18 Ocak’ta tanıtıldı ve 32 Ether yatırım yapan stakerlara kendi düğümlerini yönetme imkanı sağlayacak.

BTC:

Terraform Labs’in resmen iflas başvurusuyla düşüşlerin hızlandığı Bitcoin’de hafta başında toparlanmalar görmekteyiz.

Yazım esnasında 41.019 seviyesinde olan Bitcoin’i bu hafta EgeMoney websitemizde yer alan Elliot Wave analizi aracılığıyla inceleyeceğiz.

Burada uzun “time frame” kısmından vade aralıklarını görmekteyiz.Uzun vadeden kısa vadeye doğru gider, Target 1 ve Target 2 de sabrımıza ve risk algımıza göre seçebileceğimiz hedef seviyeleridir. Elliot Wave hakkında detaylı bilgi almak için blog Elliot Dalga Prensibi Yöntemi yazımızı okuyabilirsiniz. Grafiğe baktığımızda da uzun vade için pozitif görünüm sunarken, kısa vadede daha negatif bir görünümü işaret etmektedir. Orta vadede ise nötr beklenti hakimdir. Hedef seviyeleri olarak kısa vadede 38.696 USDT ve 36.665 USDT seviyeleri düşüşlerde takip edilecek önemli destekler iken orta vadede düşüş senaryosunda ilk hedef 37.852 USDT ve ikinci hedef 35.145 USDT olur iken yükseliş senaryosunda da 41.648 USDT ve 56.000 USDT seviyelerini takip edeceğiz. Daha uzun vadeye bakacak olursak da Primary zaman aralığına bakmamız gerekecek orada da target 1 yani en yakın hedef 45.609 USDT ve diğer hedef ise 66.080 USDT olarak karşımıza çıkacak. Tabi burada uzun vade derken bu süreyi 1 yıl ve daha fazlası gibi de düşünmek mümkündür.

egemoney btc grafiği

ETH:

Ethereum fiyatlarında da kayıpla başlamış olsak da toparlanmaların başladığını görmekteyiz.

Elliot dalgalarının bize söylediklerine bakacak olursak; kısa vadede düşüş eğilimi söz konusu olabilir, günlük işlemlerde buna dikkat etmeli ve 2.342 USDT ve 2.252 USDT seviyelerini takip etmeliyiz. Orta vadede ise daha nötr bir hava olsa da iki senaryo için de değerlendirme şu şekilde olacaktır. Olası geri çekilmelerde, 2.367 USDT  ve ardından 2.253 USDT takibimizde yer alacak. Olası yükseliş senaryolarında ise 2.932 USDT ve 3.684 USDT seviyelerini takip edeceğiz.

egemoney eth grafiği

“Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.”

 

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.