Skip to main content

Haftalık Ekonomik Takvim Bize Ne Söylüyor?

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
23 Şubat – 3 Mart 2024 ETH ETHDenver etkinliği
28 Şubat 2024 16:30 USD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (çeyreklik) (4. Çeyrek) 3,3% 4,9%
29 Şubat 2024 10:00 TRY Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (Yıllık) (4. Çeyrek) 5,9%
1 Mart 2024 13:00 EUR Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Şub ) 2,5% 2,8%

-FOMC Tutanaklarına Göre FED faiz indirimleri konusunda aceleci olmayacak

Geçtiğimiz hafta açıklanan FOMC toplantı tutanaklarına göre, Fed yetkilileri faiz oranlarını düşürmek için acele etmeyi düşünmediklerini ve enflasyon konusunda dengeli bir tutum izlediklerini belirttiler. Tutanaklarda, “Katılımcılar, politika duruşunu gevşetmenin hızlı bir şekilde riskler doğurabileceğine dikkat çekti ve enflasyonun istikrarlı bir şekilde %2’ye ulaşıp ulaşmadığını belirlemek için özellikle gelen verilerin  dikkatle değerlendirilmesi önemlidir” şeklinde açıklamalar yaptılar.

Tutanakların sonrasında, piyasalarda Fed’in martta faizi sabit bırakacağına dair beklentilerde herhangi bir değişiklik olmazken, FED’in mayısta faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 29’a, haziranda başlama ihtimali de 70’e gerilemiş oldu.

Dolar endeksi(DXY) de şu an 103.90 seviyelerinden işlem görmekte.

 

-ETHDenver Haftası

Bu hafta Denver, Colorado’da gerçekleşen ETHDenver etkinliği haftasındayız. 

Bu etkinlik Ethereum ve genel olarak blockchain teknolojileri üzerine bir hackathon ve konferans etkinliğidir. Ethereum topluluğunu bir araya getirerek, katılımcıların yeni fikirler geliştirmeleri, projeler oluşturmaları ve bilgi paylaşımında bulunmaları için bir platform sunar. Bu sayede genellikle Ethereum ekosisteminin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlar. Ve aslında festival tadında geçen bir etkinliktir. Bu tarz büyük Ethereum etkinlikleri ve gelişmeleri daha önceki yıllarda Ethereum’un fiyatında kısa vadeli artışlara neden olmuştu. Bu yıl etkilerini hep beraber göreceğiz. 

-Ethereum (ETH)  2022’den beri ilk kez 3.000 dolara yükseldi

Ethereum’un 3000 doların üzerine çıkmasının arkasında, Bitcoin’e karşı üstünlük sağlayan Dencun yükseltmesi ve spot ETF gibi çeşitli faktörlerin etkisi olduğu belirtiliyor. Ethereum’un önümüzdeki aylarda parabolik bir ralliye işaret etmesine neden olabilecek önemli piyasa tetikleyicileriyle birleştiği ve potansiyel bir spot ETF etrafındaki heyecanın da katkı sağladığı ifade ediliyor. Ethereum ayrıca, Nisan ayında beklenen Bitcoin halvinginin momentumunu da sürdürebilir. Tarihsel fiyat hareketleri, halvingin sadece BTC için değil, aynı zamanda altcoinler için de potansiyel bir boğa koşusu tetikleyicisi olabileceğini destekliyor.

-Solana Tabanlı NFT’ler Hacim Rekoru Kırdı

Solana tabanlı NFT’ler, tüm zamanların en yüksek satış hacmi olan 5 milyar doları aşarak önemli bir değere ulaştı. Birkaç ay öncesine kadar Solana blok zinciri, NFT endüstrisinde görünür kalmakta,dikkat çekici olmakta zorlanıyordu; ancak, bu artış, Solana blok zincirinin durumunun tamamen tersine döndüğünü gösteriyor. 23 Şubat itibarıyla Solana merkezli NFT’lerin toplamda 5 milyar dolara satıldığını gördük. Bu durum bize, Layer-1 blok zincirinin NFT pazarında giderek daha fazla popülerlik kazandığını göstermekte oluyor.

 

BTC:

Bitcoin’i EgeMoney websitemizde yer alan ITB analizleriyle değerlendirecek olursak; 

Burada karda olan yatırımcıların oranının %92’de olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz hafta  bu oran %93 iken şu an %92’ye düşmesi kar satışlarının başladığı anlamını taşıyabilir. 

Ayrıca bu tabloda balinaların hacminde de azalma görmekteyiz. Geçtiğimiz hafta 100.000 $ üzerindeki işlemler 115.11B iken bu hafta 95.25B olduğunu görüyoruz. Sinyaller de düzeltme gelebileceğini bizlere gösteriyor.

ETH:

Bu hafta ETHDenver etkinliğinin pozitif etkileri olabilir Ethereum tarafında.  Elliot Dalga Teorisi’ne göre minor vadede yani kısa vadede Ethereum’un pozitif görünümde olduğunu görmekteyiz. Elliot Dalga Teorisine göre orta ve uzun vadede de pozitif beklenti olduğunu görmekteyiz. Ancak R/R oranı yani ödül risk oranının 1 ile 8 arasında olması işleme girmek için daha uygundur. Buradan hareketle de intermediate(orta vade) ve primary(orta-uzun vade) vadelerinde R/R oranı 1 den küçük olduğu için işlem yaparken Minor vadede daha sağlıklı sonuçlar alınacağını anlayabiliriz. Çünkü R/R oranı sadece Minor(kısa) vadede 1 ile 8 arasında bir seviyede bulunuyor. 

 

 

‘’Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.’’

 

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.