Skip to main content

Bu Hafta Piyasalar Bize Ne Söyleyecek?

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
18.03.2024 13:00 EUR Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri %2,6 %2,8
20.03.2024 21:00 USD FED Faiz Kararı 5,50% 5,50%
20.03.2024 21:30 USD FOMC Basın Toplantısı
21.03.2024 14:00 TRY TCMB Faiz Kararı
22.03.2024 XRP SEC’nin Ripple davasıyla ilgili başlangıç delillerini sunması için son gün
24.03.2024 SEC’nin VanEck’in spot Ethereum borsa yatırım fonu (ETF) hakkında karar vermesi için son gün.

 

-ETHDencun Güncellemesi Tamamlandı

Geçtiğimiz hafta çarşamba günü gerçekleşmesi beklenen ETHDencun güncellemesi başarıyla tamamlandı. Uzun süredir beklenen geliştirme güncellemesi, Ethereum ana ağında başarıyla uygulandı. Dencun olarak bilinen bu ölçeklenebilirlik odaklı güncelleme, Ethereum’a özel bir veri kanalı sağlayarak işlem maliyetlerini önemli ölçüde azaltıyor. Dencun’un ardından, Ethereum’daki veri bloklarının kullanılabilirliği işlem ücretlerini ortalama 5-10 kat düşürecektir.

 

-Hafta sonu Bitcoin 73.000lerden 64.500 USDT seviyelerine kadar geriledi.

 

-Bu hafta Euro Bölgesi , ABD ve Türkiye’de faiz kararları açıklanacak. 

 

-Güney Afrika, 60 kripto firmasına lisans vermeye yönelik hazırlıklarını tamamlıyor.

Bloomberg’egöre, Güney Afrika’nın mali düzenleyicisi, 60 kripto şirketine lisans verme aşamasında. Düzenleyici kurum, toplamda 300 firmadan başvuru aldığını bildirdi. Finans Sektörü Davranış Otoritesi Komiseri (FSCA) Unathi Kamlana, Bloomberg’e yaptığı bir röportajda; ”Bu lisans başvurularını işleme koyuyoruz ve sayılar göz önüne alındığında bunu aşamalı bir şekilde yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

-Madencilik Zorluk Seviye Rekoru Geldi

Bitcoin fiyatındaki yükselişe paralel olarak madencilik zorluk seviyesinde de rekor görüldü. 14 Mart’ta yapılan ayarlamayla birlikte zorluk seviyesi 83,9 trilyon seviyesine çıkarak tarihin en yüksek seviyesini gördü. Bir önceki tepe noktası 15 Şubat’ta 81,7 trilyon olarak kaydedilmişti. Ardından 1 Mart’taki ayarlamayla ufak bir gerileme yaşayarak 79 trilyona kadar düşmüştü, ancak bu düşüş uzun sürmedi. Madencilik zorluğuna paralel olarak hashrate seviyesi de yeni bir zirveye ulaştı. Kayıtlara geçen hashrate, 591,14 EH/s oldu. Madenciler şu anda her blok için 6,25 BTC kazanıyorlar. Nisan ayında gerçekleşmesi beklenen Bitcoin halvingi ile birlikte, bu ödülün 3,125 BTC’ye düşeceği öngörülüyor.

 

https://btc.com/stats/diff

BTCD:

BTC hakimiyeti %55’lerden %53’lere düştü. Bu, kripto piyasasında Bitcoin’in toplam piyasa değeri içindeki payının azaldığını gösteriyor. Bu durum, diğer kripto para birimlerinin Bitcoin’e göre daha fazla talep görmeye başladığını veya alternatif varlıklara olan ilginin arttığını işaret edebilir. 

BTC:

Bitcoin’e bu hafta EgeMoney websitemizde yer alan   ITB analizleriyle değerlendirme yapacak olursak;

Geçtiğimiz hafta elinde Bitcoin olup da maliyetinin üzerinde fiyata gelen, yani karda olan yatırımcıların oranının %100 seviyesinde olduğunu görmüştük. Ve olası bir kar realizasyonuna karşı temkinli davranmamız gerektiğini belirtmiştik. Öyle de oldu. Hafta sonu Bitcoin’de 64.500 seviyelerine kadar geri çekilme gördük. Bununla birlikte ‘Sahipler Güncel Fiyatta Para Kazanıyor’ oranının da  %96 seviyesine düştüğünü gördük. Yani piyasada dönen para Bitcoin’den yavaş yavaş altcoinlere doğru çekiliyor. Karını alan yatırımcılar altcoinlere geçiş yapmakta, bu nedenle Bitcoin tarafında geri çekilmelere karşı bu hafta da tedbirli olmalıyız. Düşüş eğilimi zincir içi sinyallerde azımsanacak boyutta değil. ITB analizlerimizden yararlanırken veriler güncellendiği için sayfayı yenilemeyi unutmayınız.

 

‘’Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.’’

 

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.