Skip to main content

ethereum nedir


Ethereum
, 2013 Kuzey Amerika Bitcoin Konferansı’nda Vitalik Buterin tarafından tanıtılan, blokzincir üzerinde akıllı uygulama çalıştırmaya olanak sağlayan merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir blokzincir projesidir. Ethereum sahip olduğu altyapı ile ERC-20, ERC-721 gibi birçok token standardının ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır. Ethereum blok zincirinin yerel kripto para birimi ise Ethereum (ETH)’dir.

Ethereum, blockchain teknolojisi tarafından desteklenen merkezi olmayan bir küresel yazılım platformudur. En çok kripto para birimi Ethereum (ETH) ile bilinir.

Ethereum ölçeklenebilir, programlanabilir, güvenli ve merkezi olmayacak şekilde tasarlanmıştır. Birçok endüstrinin faaliyet gösterdiğini ve günlük yaşamlarımızı nasıl sürdürdüğümüzü değiştirmek için buna dayalı teknoloji yaratan geliştiriciler ve işletmeler için tercih edilen blok zinciridir.

 

Ethereum Ne Kadar?

 

Yıllara Göre Ethereum Fiyatı ETH/USD (ABD Doları) ETH/TRY (Türk Lirası)
2015 Yılı Ethereum Fiyatı 0,31 0,72
2016 Yılı Ethereum Fiyatı 8,16 28,72
2017 Yılı Ethereum Fiyatı 741 2808
2018 Yılı Ethereum Fiyatı 130 687
2019 Yılı Ethereum Fiyatı 128 760
2020 Yılı Ethereum Fiyatı 737 5.475
2021 Yılı Ethereum Fiyatı 3675 48.400
2022 Yılı Ethereum Fiyatı 1291 24,067

 

Ethereum Merge Nedir?

Ethereum Merge, Eylül 2022 tarihinde gerçekleşen ve Ethereum ana zincirinin PoW algoritmasından PoS algoritmasına geçişine verilen isimdir. Merge temelde PoW zincirinin PoS zinciri olan Beacon Chain şeklinde gerçekleşmiştir. Ethereum Merge güncelleştirmesi ile ana ağ üzerinde madencilik faaliyetleri sonlanmıştır. Ethereum Merge, Ethereum blok zincirinin uzun vade de daha ölçeklenebilir olmak adına atılan adımlardan ilki olarak anılmaktadır. Ethereum Merge ile ilgili detaylı bilgi için Ethereum 2.0 Nedir adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Ethereum PoW Nedir?

Bitcoin’in ardından en büyük PoW coin ve kripto para birimi olan Ethereum (ETH), 2015’te piyasaya çıkmıştır. Ethereum blok zincirinde akıllı sözleşmeler yaratmak ve merkeziyetsiz uygulamalar oluşturmak mümkündür.

EthereumPoW, The Merge ile birlikte Proof of Stake protokolüne geçecek olan Ethereum ağında, yeni protokole geçiş ile zarara uğrayacak olan madenciler tarafından oluşturulmuş bir projedir. Ağın yerel kriptopara birimi ETHW‘dir.

 

Ethereum Güvenli mi?

Ethereum kullandığı dağıtık defter teknolojisi ve bağımsız doğrulayıcı sayısı ile oldukça güvenli bir yapıya sahiptir. Ethereum ayrıca kötü niyetli doğrulayıcılar için geliştirilen slahing mekanizması ile blok zincirin güvenliğini daha da artırmaktadır.

 

Ethereum Nasıl Alınır?

·   EgeMoney’de üyeliğinizi açın.

·   TC Kimlik ve E-posta Doğrulaması işlemlerini yapın.

·   Hesap güvenliğinizi artırmak için KYC doğrulamasını tamamlayın.

·   Ardından ETH/TRY, ETH/USDT paritesinde işlem yapabilirsiniz.

 

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.