Skip to main content

Bu haftanın önemli gelişmeleri:

Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
17.10.2023 Meme coin Floki (FLOKI) merakla beklenen duyurusunu paylaşacak
18.10.2023 17:00 FTX’in iflas davasının sıradaki duruşması gerçekleşecek
19.10.2023 15:30 USD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları

213K

209K

19.10.2023 19:00 USD Fed Başkanı Powell’ın Konuşması

 Geçtiğimiz hafta dünya genelinde en çok aranan 10 kripto para:

  • Voxies 
  • Polygon 
  • TRON 
  • Maker 
  • Blur 
  • Internet Computer 
  • Dogecoin 
  • The Sandbox
  • Bitcoin 
  • Toncoin

Kripto para piyasaları, bu haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. Bugün Bitcoin (BTC), yaklaşık olarak %3’lük bir artışla haftaya başladı. Ethereum (ETH)’da %2’ye yakın bir değer kazandı.

24 saatlik kripto para piyasasının hacmi ise 35 milyar dolar civarında seyrediyor.

Son 24 saatlik periyotta kripto para piyasasından 42 milyon dolar tasfiye olurken bu durumdan 13 binden fazla kripto para yatırımcısı etkilendi.Tasfiye olan pozisyonların %59,53′lük kısmını short (kısa) pozisyonlar oluşturdu ve en çok tasfiyenin de Bitcoin(BTC)’de gerçekleştiğini gördük.

Ferrari Piyasaya Girdi

İtalyan lüks otomobil üreticisi Ferrari, ABD’de kripto para ile ödeme kabul etmeye başladı. Ferrari, ödeme kabul edeceği kripto paraları Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve USD Coin (USDC) olarak belirledi. Bu haberle birlikte Bitcoin’in değerlendiğini gördük.

Boğa piyasasında olsaydık daha yüksek oranda etkileyebilirdi ancak şu anki piyasa nedeniyle sınırlı etkisini gördük diyebiliriz. Öncü bir adım oldu. Takibinde benzer haberler gelmesi durumunda olumlu etkilerini görebiliriz.

Örneğin;

2021 yılında Tesla CEO’su Elon Musk, lider kripto para birimi olan Bitcoin (BTC) ile ödeme kabul etmeye başlamıştı. Sürecin ilerlemesiyle birlikte ise Musk çevresel kaygılar nedeniyle BTC ile ödemeleri durdurmuştu. Ancak kripto paraların ödeme yöntemi olarak kullanılmasına sıcak baktığını biliyoruz. Daha önce yaptığı bir açıklamada Musk; BTC madenciliğinde yenilenebilir enerji kullanımının %50 üzerine çıkması durumunda Tesla’nın tekrar BTC ödemelerini kabul edeceğini söylemişti. Şimdi akıllara tekrardan ödeme yöntemi olarak kripto paraları kabul eder mi? sorusu geliyor. Böyle bir durum yaşanırsa BTC üzerinde olumlu fiyatlamalar görmemiz çok da şaşırtıcı olmayacaktır.

SEC Mahkeme Kararına İtiraz Etmedi

Bu haftanın bir diğer önemli gelişmesi de önde gelen bir dijital varlık yönetim firması olan Grayscale’den geldi. Grayscale, Federal Temyiz Usulü Kuralları tarafından yeniden incelenmek üzere verilen 45 günlük sürenin resmi olarak tamamlandığını bildirdi. Şirket, Mahkeme’nin nihai kararını önümüzdeki yedi iş günü içerisinde açıklayacağını bildirdi.

Grayscale ekibi, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından onaylandığında Grayscale Bitcoin Trust’ı (GBTC) bir Borsa Yatırım Fonu (ETF) haline getirme hazırlıklarını tamamladı.

Bu süreçle ilgili daha fazla detayın yakın zamanda açıklanması planlanıyor. Bu gelişme, Grayscale ve kripto para piyasası için büyük bir öneme sahiptir ve dijital varlıklara erişim ve yatırım fırsatlarını artırabilir.

ETF yapısına geçiş, yatırımcılar için önemli sonuçlar doğuracak ve kripto para yatırım ürünlerinin gelecekte nasıl şekillenebileceğini etkileyebilir. Şirket içi kaynaklar, Grayscale’in spot Bitcoin ETF’sini kesin bir şekilde beklediğini bildiriyorlar. Ayrıca, SEC’in ETF onayı konusunda şirketlerle görüştüğü yönünde bazı bilgiler bulunuyor ve son toplantıların genellikle bir ETF’nin kabul edilmeden önce yapılan toplantılarla benzer olduğu da ifade ediliyor.

BNB Yakım İşlemi

BNB‘nin 25. yakım işlemi tamamlandı. BNB otomatik yakma prosedürü çerçevesinde gerçekleşen bu işlem sonucunda 453 milyon dolar değerindeki 2.139.182 BNB,dolaşımdan kaldırıldı.

Tamamlanan bu işlem, Binance’in otomatik yakma mekanizmasıyla gerçekleştirilen 7. yakma işlemi olarak kayda geçti. Otomatik yakma mekanizması, BNB fiyatına ve üç aylık dönemde üretilen blok sayısına dayalı olarak BNB’nin otomatik olarak yakılacak miktarını hesaplıyor.

Binance, yakımların sonucunda 200 milyon olan BNB arzının %50’sine eşdeğer olan 100 milyon BNB’yi dolaşımdan kaldırmayı hedefliyor.

BNBBurn verilerine göre, Binance’in 16 Ekim tarihinde gerçekleştirdiği BNB Coin yakma işleminin 25.’si sonucunda 50,29 milyon BNB, yakılmış durumda bulunuyor.

ETF Güncellemeleri

Bloomberg analistlerine göre, spot Bitcoin ETF’leri konusunda fon yöneticileri ile Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) arasındaki iletişim daha olumlu bir hal alıyor. Analistler James Seyffart ve Eric Balchunas, Ark ve 21Shares’in spot Bitcoin ETF taslağında yapılan son güncellemenin dikkat çekici olduğunu belirtiyorlar. Bu güncelleme, en az beş sayfa yeni metin eklenmesini içeriyor ve genellikle bir fonun onay sürecine doğru ilerlediği olumlu bir diyalogun işareti olarak değerlendiriliyor.

Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.