Skip to main content

Bu Hafta Ekonomik Takvimde Neleri Karşılayacağız?

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
19.12.2023 13:00 EUR Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık)  2,4% 2,9%
21.12.2023 14:00 TRY Bir Hafta Vadeli Repo Faiz Oranı (Ara) 42,50% 40,00%
21.12.2023 16:30 USD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (çeyreklik) (3. Çeyrek) 5,2% 2,1%
21.12.2023 16:30 USD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları 202K

 

Geçtiğimiz Hafta Dünya’da En Çok Aranan 5 Altcoin:

  • Bonk
  • Open Campus
  • Solana
  • Injective
  • Celestia

SHIBA INU YAKIM

Shiba Inu ekibi, Aralık ayı başında Shibarium’da ilk yanmayı gerçekleştirdikten sonra Shiba Inu için yeni bir yanma dönemi başlattı ve tek bir işlemde ölü cüzdanlara 75.412 dolar değerinde 8.241.856.589 SHIB gönderdi. Bu, Shibarium’un işlemlerinde ciddi bir artış gördüğü anlamına geliyor.

Shibarium işlemleri üç aydan fazla bir süre içinde 125 milyonu aşarak 125.999.571’lere ulaştı.

Tether, yasa dışı stablecoin kullanımıyla mücadele etmek için ABD hükümetiyle birlikte çalışacak

Tether, ABD’deki Senato Bankacılık Komitesi, Konut ve Kentsel İşler Komitesi ve Finansal Hizmetler Komitesine mektuplar gönderdi. Mektuplarda Tether’ın AML ve KYC politikaları detaylandırıldı ve şirketin ABD Adalet Bakanlığı ve Gizli Servis gibi kuruluşlarla iş birliği yaptığı vurgulandı. Tether, bu iş birliği kapsamında Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisinin (OFAC) yaptırım listesine aldığı cüzdanlara bloke koydu. Şimdiye dek Adalet Bakanlığı ve Gizli Servis ile birlikte çalıştığını belirten Tether, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile de iş birliği yapmaya çalıştığını açıkladı.

Bitcoin Ağında İşlem Ücreti Artışı:

Bitcoin ağındaki işlem ücretleri 37 doların üstüne çıktı. Geçtiğimiz hafta yaklaşık 10 USD iken Aralık başında yaklaşık 6 USD idi. Aralık ayının başından sonuna yaklaşık %500 lük bir artış görüyoruz. İşlem ücretlerindeki bu artış 347.000’den fazla işlemin onaylanmamasına neden oldu.

Dahası, mempool kullanımı sadece 300 MB’ı aşmakla kalmadı, şaşırtıcı bir şekilde 1.41 GB’a ulaştı. Tıkanıklığın nedeni olan Ordinals tokenleri, yalnızca bir gün içerisinde 235.8 BTC işlem ücreti ödedi. En son Ordinals tokenlerinin bu kadar popüler olduğu 9 Mayıs tarihinde bu denli yüksek işlem ücreti kaydedilmişti.

Ordinals kavramının yeniden popüler hale gelmesiyle tüm Bitcoin kullanıcıları için işlem ücretleri arttı. 

Bitcoin Core Geliştiricisi Luke Dashjr geçtiğimiz günlerde bu konuya açıklık getirmişti. Dashjr, Ordinals kavramının temelini oluşturan ve Blockchain üzerine metin, görsel, gibi eklemeler yapılmasına olanak sağlayan inscription özelliği için şunları söylemişti:

“Inscription’lar Bitcoin Core’daki bir güvenlik açığından faydalanarak blockchain’e spam gönderiyor. Bitcoin Core, 2013 yılından bu yana, kullanıcıların aktardıkları veya madencilik yaptıkları işlemlerdeki ekstra verilerin boyutuna bir sınır koymalarına izin veriyor. Inscriptions, verilerini bir program kodu görünümüne büründürerek bu sınırı aşıyor.”

Bazı BTC geliştiricilerine göre de Inscription kavramı ağ üzerinde bir güvenlik zafiyetine yol açıyor.

BTC işlem ücretleri grafik

BTC:

Geçtiğimiz hafta Bitcoin’de keskin bir düzeltme ile karşı karşıya kaldık ve yüzde 8 oranında gerilediğine şahit olduk. Teknik açıdan kısa ve orta vadede 41.400 USDT ve 43.605 USDT arasında sıkışıklık olduğunu görmekteyiz. Bu kanalın dışına çıksa bile geri dönüşlerini görüyoruz. 41.400 USDT yine destek olarak yerini koruyor. Şu saatlerde 41.199 UST seviyelerinden işlem görüyor ancak toparlanmalar görebiliriz. Olası bir yükseliş momentumunda ise 43.605’i zorlayabilir, geçerse 45.000 USDT gündemimizde yerini alabilir.

BTC grafik 18.12.2023ETH:

Geçtiğimiz haftanın sonuna doğru JPMorgan’ın raporunda paylaşmış olduğu, ‘”Ethereum’un 2024 yılında Bitcoin’den ve diğer kripto para birimlerinden daha iyi performans göstermesini bekliyor ancak banka, önümüzdeki yıl kripto piyasaları konusunda genel olarak “temkinli” olmaya devam ediyor.’” ifadesi de gözlerimizi yeniden Ethereum’a çevirmemizi sağladı.

Öte yandan ünlü trader Peter Brandt da ;

“Ethereum bir değer saklama aracı olarak Bitcoin ile karşılaştırılamaz. Bitcoin yatırımcısı olmak varken neden Ethereum tutuyorsun? Ethereum’un işlevselliği ve işlem ücretleri, kriptoyu hurdalığa dönüştürüyor. Benim tahminim Ethereum’un 10 yıl içinde listelemelerinin bile kaldırılacağı yönünde olacaktır.”

diyerek kafaların karışmasına neden oldu.

Teknik açıdan bakacak olursak; 2.270 USDT seviyesi hala önemini koruyor orta vadedeki kanalın üst noktasını oluşturuyor. Burada takip edeceğimiz kanal hareketinde dip seviye de 2.153 USDT olarak karşımıza çıkıyor.2.000de yer alan psikolojik seviye ise artık 2.200 USDT. Bu seviyeyi de önemle takip etmekte yarar var. Kırılmasının daha önceki günlerde panik satışlarına sebebiyet verdiğine şahit olduk.

ETH grafik 18.12.2023

SOL:

Teknik açıdan baktığımızda, güne kayıpla başlayan Solana tarafında, 69.12 USDT seviyelerinden sabah saatlerinde işlem görüyor. 71.59 USDT’nin geçilmesi şaşırtıcı olmaz.Geçerse 74 USDT bizim bu hafta takip etmemiz gereken önemli seviyelerden biri olacak.Çünkü burada psikolojik bir baraj oluşmuş durumda.Kırarsa 77.50lere kadar gidebilir.Şu anki konjonktürde ise satışların devam etmesiyle birlikte 64.18lere doğru bir gevşeme yaşanabilir.

SOL grafik 18.12.2023

Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.