Skip to main content

Haftaya Bakış:

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
02 – 03.01.2024 Reuters kaynaklarına göre spot Bitcoin ETF onayı gelebilir
03.01.2024 10:00 TRY Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Ara) 65,10% 61,98%
03.01.2024 22:00 USD FOMC Toplantı Tutanakları
04.01.2024 16:15 USD ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği (Ara) 113K 103K
05.01.2024 16:30 USD Tarım Dışı İstihdam (Ara) 163K 199K
05.01.2024 16:30 USD Ortalama Saatlik Kazançlar (Aylık) (Ara) 0,3% 0,4%
05.01.2024 16:30 USD İşsizlik Oranı (Ara) 3,8% 3,7%

 

Yeni yıla kripto para piyasasında oldukça hareketli başladık. Yılın ilk günlerinde BTC, 21 ayın en yüksek seviyesi olan 45.500 USD seviyelerini gördü. Piyasada hafta içerisinde Salı ya da Çarşamba günü ETF onayı beklentisi var. Bu da Bitcoin’deki yükselişi tetikliyor. Hem ekonomik takvim bu hafta yoğun olacak hem de bu ay içerisinde 20’den fazla kripto paranın kilit açılımı gerçekleşecek. Toplam kilit açılımı değerinin de 600 milyon doların üzerinde olduğu görülüyor. Yani sadece Bitcoin değil altcoinler de hareketli geçecek gibi duruyor.

Avalanche Vakfı, Meme Coin Alımlarına Başlıyor

Avalanche Vakfı, geçen yıl başlatılan “Kültür Katalisti” programı aracılığıyla meme coin alımlarına başlayacağını X platformundan yaptığı açıklama ile duyurdu.Bu meme coin’lerin ise sadece Avalanche zinciri üzerinde yer alacağı belirtildi.

Bu hafta Bitcoin’i EgeMoney websitemizde yer alan ITB analizlerini baz alarak inceleyelim.

ITB Analizi platformdaki varlıklar için yapay zeka ile hazırlanan çeşitli tahminler içeren bir analiz yöntemidir.

ETF Beklentileri 1

Hızlı bakış seçeneğiyle özet bilgilere ulaşmaktayız.

Piyasa fiyatından para kazananlar; elinde BTC olanların ortalama maliyetinin hesaplanması ve şu anki BTC fiyatına göre karda mı zararda mı olduklarını gösterir. Verilere göre %89 karda. Yani elinde BTC olanların %89’u BTC’yi 45.000 USD’den daha düşük bir fiyata almış ve şuan kardalar.

Büyük aktörlere göre konsantrasyon, balinaların toplam üzerindeki payını bize verir. Balinaların yüklü alım veya satım yapmaları buradaki konsantrasyonu etkileyecektir.

Bitcoin ile Fiyat Korelasyonu, Seçilen kripto varlık ile BTC düşüş ve yükselişi arasındaki korelasyonu gösterir. 1’e yakın korelasyon güçlüdür ve arada uyum olduğunu gösterir. 0’a  yakın korelasyon uyum olmadığını gösterir. -1’e yakın korelasyon da ters korelasyonu ifade eder.

Elde tutma süresine göre sahiplerin kompozisyonu, kısmında da 1 yıl ve üzeri,1 aydan 1 yıla kadar olanlar ve 1aydan daha kısa süredir sahip olanların istatistiklerini bize vermektedir.

100.000 $‘ın üzerindeki işlemler, 7 günlük olarak 100.000 $ üzerindeki işlemlerin ortalamasını gösterir.

İşlem demografisi, Batı saati olan 10:00-22:00 UTC ile Doğu saati olan  22:00-10:00 UTC ‘de gerçekleşen işlem sayısı oranını gösterir.

 

Sinyaller;

Net Ağ Büyümesi ile toplam adres sayısındaki değişikliği ölçer.Her varlığın yükseliş ve düşüş eğiliminin yüzdesel oranını görürüz.

Konsantrasyon, dolaşımdaki arzın %1’inden fazlasını elinde bulunduran balinaların ve arzın %0,1 ila %1’ini elinde bulunduran yatırımcıların pozisyonlarındaki günlük değişiklikleri ölçer. Balinalar ve yatırımcılar pozisyonlarına ekleme yapıyorsa, bu genellikle yükseliş eğilimi gösterir.

Karda kısmından, paranın toplam arz hacmindeki 7 günlük hareketli ortalamayı takip eder ve bunu bir önceki günkü değerle karşılaştırır.

Büyük işlemler 100.000 doların üzerindeki işlem sayısındaki değişiklikleri analiz ediyor. Büyük işlemler için 21 günlük üstel hareketli ortalama (EMA) ile 30 günlük EMA arasındaki yakınsama/ayrılma izlenerek yapay zeka tarafından optimize ediliyor. Ayrıca ayı düşüş, boğa da yükselişi ifade ediyor.

ETF Beklentileri 2

Tahmin sayfasına geldiğimizde de BTC hakkında yön ve fiyat tahminlerini görürüz.Örneğin BTC için 11-12  saatlerinde yönün yukarı olabileceğini söylüyor.Bunu tek sinyal olarak değerlendirmek doğru olmayacaktır tüm verileri bir arada incelemeliyiz. Tahmin doğruluğu da ölçülüp yukarıda belirtiliyor zaten. Oran yükseldikçe daha doğru tahminler yapıldığı anlamını taşıyacaktır.
ETF Beklentileri 3

On-chain veri kısmında, büyük işlemlerin sayısını, ortalama işlem ücretlerini, günlük aktif adresleri ve adres yoğunluklarını görmekteyiz.

Büyük işlem hacimleri, günlük 100.000 dolardan fazla olanları gösterir. 7 günlük , 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık veya özel zaman dilimi şeklinde kendi seçeceğiniz zaman çizelgesinde gösterim sağlayabilirsiniz. SBB ile de yılbaşından bugüne dek olan zamanı kapsar.

ETF Beklentileri 4
Günlük ortalama işlem komisyonlarını gösterir.  Arttıkça yapılan işlemler de artıyor demektir.

ETF Beklentileri 5

Günlük aktif adresler, o gün içerisinde işlem yapan adreslerin sayısıdır. Yeni adresler,aktif adresler,sıfır bakiyeli adresler şeklinde sıralanmaktadır.

ETF Beklentileri 6

Balinaların konsantrasyonunu bize gösterir. Grafikten balinalardaki değişim oranlarını kontrol edebiliriz.

ETF Beklentileri 7

Sosyal medya ölçümlerinde de yeşil çizgiler projeye olan desteği belirtir.Mavi çizgiler, kullanıcıların orijinalini etkilemeden projeye değişiklik yapmasına izin verir. Turuncu çizgiler ise açık sorunları belirtir.

ETF Beklentileri 8

Arama trendleri, seçilen görünüme bağlı olarak son 90 gün veya 1 yıl boyunca Google aramalarındaki trendlerdir. Google bu grafiği, söz konusu anahtar kelime için Google’da en çok arama yapılan günde maksimum 100 puanla göreli olarak gösterir.Yine tek başına kullanmayacağımız ancak gösterge olarak işimize yarayabilecek bir veri.

Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.