Skip to main content

Tether‘in finansal rezervlerinin belirsiz doğası, hem kripto topluluğu hem de düzenleyici kurumlar için endişe kaynağı olduğu görülüyor. Ancak yakında Tether‘in CEO’su olacak olan Paolo Ardoino, 20 Ekim’de Bloomberg ile yaptığı bir röportajda, şirketin yakın gelecekte rezerv durumuna dair gerçek zamanlı güncellemeler sunmayı planladığını belirtti.

Kripto dünyasında çok önemli bir yere sahip olan Tether, USDT stablecoin’ini destekleyen fonlar hakkında daha şeffaf olması için artan baskılar altında. USDT kripto stablecoin pazarında yaklaşık %67’lik bir pazar payına sahip ve en çok işlem gören kripto varlık olarak ön plana çıkıyor.

Geçtiğimiz yıl Amerika Birleşik Devletleri Emtia Geleceği Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından gözetim altına alındıktan ve 41 milyon dolar ceza aldıktan sonra Tether, rezervleri hakkında çeyreklik raporlar yayınlamaya başlamdı. Ancak, bazıları bunun yeterli olmadığını savunuyor. En son çeyreklik güncelleme, Tether‘in 3,3 milyar dolar fazla rezerve sahip olduğunu gösteriyor.

Alameda ve USDT: Soru İşaretleri Artıyor

2022 yılında, başka bir stablecoin olan Terra’nın UST’sinin çöküşü ve rakibi olan USD Coin (USDC)’in Amerikan bankacılık sistemine dair sorunlar yaşaması sonrasında, daha fazla şeffaflık çağrıları arttı.

Raporlar, şu anda kapalı olan kripto ticaret şirketi Alameda Research’ün, Sam Bankman-Fried tarafından yönetildiği ve yaklaşık 40 milyar dolarlık USDT oluşturmuş olabileceğini gösteriyor. Tanıklar, eski Alameda CEO’su Caroline Ellison ve eski FTX CTO’su Gary Wang da dahil olmak üzere, Alameda’nın FTX ile “sınırsız” bir borçlanma anlaşması olduğunu belirtiyor. Bu, Alameda’nın USDT’sini oluşturmak için kullanılan paranın kaynağı hakkında büyük sorular ortaya çıkarıyor.

Tether, rezervlerinin tamamen desteklendiğini açıkça belirtmeye devam etmekte. Ancak, piyasadaki uzmanlar daha fazla açıklamanın, yatırımcıların potansiyel riskleri daha iyi anlamalarına ve şirket ile denetçiler arasındaki ilişkiyi incelemelerine yardımcı olabileceğini savunuyor. Son çeyreklik raporda, gelecek CEO Ardoino, Tether‘in şeffaflık konusundaki taahhütlerini vurgulayarak,

“Açık iletişim ve güçlü finansal bilgilerin, özellikle bankacılık ve kripto endüstrisinde birçok başarısızlık yaşandığı bir yılda, küresel toplumun hak ettiği güveni ve güvenilirliği oluşturacağına inanıyoruz.” dedi.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.