Skip to main content

Bitcoin Madenciliği (Mining) Nedir?Bitcoin madenciliği, para birimindeki işlemleri doğrulayan son derece karmaşık matematik problemlerini çözerek yeni bitcoinler yaratma sürecidir. Bir bitcoin başarıyla çıkarıldığında, madenci önceden belirlenmiş miktarda bitcoin alır .
Bitcoin, 2009’da ilk oluşturulduğundan beri hareketli fiyat dalgalanmaları ve yükselen değeri nedeniyle geniş bir popülerlik kazanmış bir kripto para birimidir.
Bitcoin madenciliği; Bitcoin bloklarının, cihazların işlemci gücü kullanılarak doğrulanması ve zincire eklenmesi ve ödül olarak Bitcoin üretilmesi sürecini kapsar. Bitcoin üretimi yapan kişiler, madenci olarak isimlendirilir. Bitcoin bloğunu ilk doğrulayan madenci, yeni üretilen Bitcoin’leri ve doğrulanan blok içerisindeki işlemlerin işlem ücretlerini almaya hak kazanır. Bitcoin blokzincirinde gerçekleştirilen tüm işlemler, ilk Bitcoin bloğundan itibaren kayıt altındadır. Yapılan tüm transferler anonimdir ancak tamamen gizli değildir.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin madenciliği ilk Bitcoin bloğunun üretilmesinden bugüne cihazların işlemci gücünden faydalanılarak gerçekleştirilmektedir. Bitcoin işlemlerini doğrulayan madencilerin sayısı arttıkça, daha fazla işlemci gücüne ihtiyaç duyulması nedeniyle gelişen cihazların kullanımı Bitcoin madenciliğini; hız, maliyet ve zorluk bakımından etkilemektedir.
Bir madenci ne kadar fazla bilgi işlem gücüne sahipse, blok kazanma olasılığı o kadar yüksektir.
Bitcoin madenciliği genellikle amaca yönelik oluşturulmuş sunuculara sahip veri merkezlerini kullanan şirketler tarafından yapılan büyük ölçekli bir ticari meseledir. Madencilik çiftliklerinde depolarda tutulan birçok madencilik bilgisayarı olabilir.Bu nedenle; çiftlikler,barajlar, petrol ve gaz kuyuları, güneş çiftlikleri veya jeotermal kaynaklar gibi enerji kaynaklarının yakınında bulunur.
Gerekli bilgisayar donanımı, uygulamaya özel tümleşik devreler veya ASIC’ler olarak bilinir ve maliyeti 10.000 ABD dolarına kadar çıkabilir. ASIC’ler, çevre gruplarından eleştiri alan ve madencilerin karlılığını sınırlayacak kadar büyük miktarda elektrik tüketir.

Bitcoin Madenciliği Siteleri
Bitcoin madenciliği için kullanılabilecek birçok farklı program var, ancak belki de en popüler iki program olarak, komut satırı uygulamaları CGminer ve BFGminer gösterilebilir.
Şu an itibarıyla en çok tercih edilen bitcoin madenciliği siteleri şöyle sıralanıyor;
BTC.com
F2Pool
ViaBTC
Bitcoin.com
AntPool
BitClub
BTC.top

Bitcoin Madenciliği Ne Kadar Kazandırır?

2022 yılında kripto para madenciliği ne kadar kazandırır anlamak adına madencilik maliyetlerine hakim olmak gerekir. Sonuçta kar açısından BTC fiyatının madencilik maliyetinden fazla olması gerekmektedir. Bu alanda gelişen teknoloji artık Bitcoin madenciliğini yeni bir iş sahası haline getirmiştir. Piyasadaki profesyonel madencilik merkezleri şu anda devasa bilgi işlem güçlerine sahiptir. Dolayısıyla kazanç miktarı oldukça fazladır. Bu durum Bitcoin madenciliği hala karlı mı sorusuna bir evet yanıtıdır. Ancak bunun en net yanıtı madenciden madenciye değişmektedir.
Bitcoin’in anonim yaratıcısı Satoshi Nakamoto 2009 yılında madencilik ödüllerini her blok için 50 BTC olarak belirlemiştir. Ancak bu ödül sistemi gelecekte azalacak şekilde kodlanmıştır. Üretilen blok başına madencilerin kazandığı ödül miktarı halving olarak bilinen yarılanma dönemlerinde bir önceki miktarın yarısına iner. Halving 4 yılda bir gerçekleşir. Dolayısıyla bitcoin madencilik ödülleri de 4 yılda bir yarı yarıya azalmaktadır. Bundan sonraki yarılanmanın 2024 yılının Mart-Haziran ayları arasında gerçekleşmesi beklenmektedir.

Daha Fazla bilgi için blog sayfamızı ziyaret ediniz.

İşlem yapmak için internet sitemizi ziyaret edin.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.