Skip to main content

Bitcoin Nedir

Herhangi bir kişinin, grubun veya kuruluşun kontrolü dışında para ve bir ödeme şekli olarak hareket etmek üzere tasarlanmış ve böylece finansal işlemlerde üçüncü tarafların katılımı ihtiyacını ortadan kaldıran bir kripto para birimidir.  

İnsanların internet üzerinden para göndermesi için bir yol olarak yaratıldı. Dijital para biriminin, merkezi kontrolden bağımsız olarak çalışacak, tıpkı geleneksel para birimleri gibi kullanılabilecek alternatif bir ödeme sistemi sağlaması amaçlandı.

Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto adını kullanan isimsiz bir geliştirici veya geliştiriciler grubu tarafından halka tanıtıldı.

O zamandan beri dünyanın en iyi bilinen kripto para birimi haline geldi. Popülerliği, diğer birçok kripto para biriminin gelişimine ilham verdi. Bu rakipler ya onu bir ödeme sistemi olarak değiştirmeye çalışırlar ya da diğer blok zincirlerinde ve gelişmekte olan finansal teknolojilerde yardımcı program veya güvenlik belirteçleri olarak kullanılırlar.

Bitcoini değerli kılan unsurların başında sınırlı arzı gelmektedir. Sadece 21 milyon adet üretilebilecek. Geleneksel finans düzeninin baş aktörleri olan Amerikan doları ve Euro gibi para birimleri ise sınırsız sayıda basılabilir. Finans teorilerinin en temel ifadelerinden biri, talep artarken arzın sabit kalması durumunda fiyatın her daim artış göstereceğidir ve bu teoriyi doğrular niteliktedir.

Bitcoin, doğumundan sonra hem hız hem de ölçeklenebilirlik olarak yeterli kapasiteyi sağlayamamasından dolayı birçok farklı kripto para biriminin de doğumuna sebep olmuştur. Bu kripto para birimlerine ise “alternative coin”, bir diğer deyişle “altcoin” denmektedir. Blok zinciri ile benzer ya da farklı yapıda geliştirilen bu kripto para birimleri, programlanabilir ve daha hızlı bir yapıya sahip olabilmektedirler.

Geleneksel madeni paraları fiziksel bir cüzdanda tutmanız gibi, sanal para birimleri dijital cüzdanlarda tutulur ve istemci yazılımından veya çeşitli çevrimiçi ve donanım araçlarından erişilebilir.

Mining Nedir?

Mining, para birimindeki işlemleri doğrulayan son derece karmaşık matematik problemlerini çözerek yeni bitcoinler yaratma sürecidir. Bir bitcoin başarıyla çıkarıldığında, madenci önceden belirlenmiş miktarda alır .

Bitcoin madenciliği; Bitcoin bloklarının, cihazların işlemci gücü kullanılarak doğrulanması ve zincire eklenmesi ve ödül olarak Bitcoin üretilmesi sürecini kapsar. Üretimi yapan kişiler, madenci olarak isimlendirilir. Bitcoin bloğunu ilk doğrulayan madenci, yeni üretilen Bitcoin’leri ve doğrulanan blok içerisindeki işlemlerin işlem ücretlerini almaya hak kazanır. Bitcoin blokzincirinde gerçekleştirilen tüm işlemler, ilk Bitcoin bloğundan itibaren kayıt altındadır. Yapılan tüm transferler anonimdir ancak tamamen gizli değildir.

Bitcoin Neden Düşüyor?

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin değer düşüşünün birçok nedeni bulunuyor. Regülasyon, kripto para birimlerindeki güvenlik sorunu, hükümetlerin müdahalesi.

Kripto paralarda hızlı yükseliş gibi ani geri çekilmeler de görülüyor. Ayrıca yükseliş gibi düşüşlerinde nedenleri tam olarak bir faktöre bağlanamıyor. Piyasada her şey olumlu giderken, bir anda düşüş gerçekleşebiliyor. Normal şartlarda finansal enstrümanlar, arz ve talebini etkileyen faktörlerle karşılaştıkları zaman aşağı veya yukarı yönde hareket ederler. BTC grafik ve fiyat hareketleri incelendiği zaman, kısmen arz ve talebindeki değişimlerin etkileri görülüyor. 

Bitcoin Nedir Hakkında Yorum

BTC sınırlı bir arza sahip olduğu için piyasadaki dolaşım miktarı arttıkça değeri de artmaya devam ediyor. Ancak fiyatların yükselişlerin ardından gerilemeye başlamasıyla birlikte hemen her yerde ‘bitcoin neden düşüyor’ diye soruşturulmaya başlanıyor. Youtube’da videolar, haber sitelerinde son dakika gelişmeleri diye bu başlığı görmeye başlıyoruz. Yatırım işlemlerine geçmeden önce BTC nedir, nasıl bir coindir iyi bir şekilde tanırsanız aslında düşüş nedenlerini daha iyi anlayabilirsiniz. Teknolojisini anlayıp, fiyatındaki hareketlerin nedenlerini çözmeye biraz kafa yormanız, iyi bir yatırımcı olmanın kuralları olarak görülebilir. Ayrıca bu işten kazanç sağlamak istiyorsanız körü körüne piyasaya girmek çok da doğru bir hareket olmayacaktır. BTC’nin piyasaya olan hakimiyeti nedeniyle fiyatında bir düşüş yaşanması sonucunda diğer kriptolarda da gerileme görebilirsiniz. Örneğin; bitcoin düşerken Ripple fiyat grafiği ne durumda diye kontrol edecek olursanız bir düşüş eğilimine girdiğini çok rahat görebilirsiniz. Dolayısıyla BTC’de düşüşün nedenini anladığınız zaman, diğerlerini de çözmüş olabilirsiniz.

Bitcoin’e Sahip Olma

Bitcoin satın almanın en kolay yolu, EgeMoney gibi çevrimiçi takas platformlarını kullanmaktır. EgeMoney, genel ve özel anahtar denilen araçları kullanarak saklamanıza gerek kalmadan bitcoin satın almayı, satmayı, göndermeyi ve depolamayı kolaylaştırır.

Bitcoin satın almak için kullanıcıların kripto para borsalarında kendilerine ait bir hesap açması gerekir. EgeMoney üzerinden hesap açım işlemlerinin ardından güncel Bitcoin fiyatları üzerinden kullanıcılar BTC/TRY, BTC/USDT paritesinde işlem yaparak Bitcoin satın alabilmektedir.

Bitcoin almak için:

  •   EgeMoney’de üyeliğinizi açın.
  •   TC Kimlik ve E-posta Doğrulaması işlemlerini yapın.
  •   Hesap güvenliğinizi artırmak için KYC doğrulamasını tamamlayın.
  •   Ardından BTC/TRY, BTC/USDT paritesinde işlem yapabilirsiniz.

Daha fazlası için; https://egemoney.com/tr/blog

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.