Skip to main content

FED HAFTASINDA VERİLER:

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
30.04.2024 BTC, ETH Hong Kong spot Bitcoin ve Ethereum ETF’lerinin piyasaya sürülmesi
30.04.2024 BTC Binance kurucusu Changpeng Zhao (CZ)’nin nihai ceza kararının netleşmesi 
01.05.2024 TRY İşçi Bayramı – Resmi Tatil
01.05.2024 21:00 USD ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı 5,5% 5,5%
01.05.2024 21:30 USD FOMC Basın Toplantısı
03.05.2024 10:00 TRY Türkiye Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)  68,5%
03.05.2024 15:30 USD ABD Tarım Dışı İstihdam  243K 303K
03.05.2024 15:30 USD ABD İşsizlik Oranı (Nis) 3,8% 3,8%
03.05.2024 15:30 USD ABD Ortalama Saatlik Kazançlar (Nis) 0,3% 0,3%

 

Bu hafta ekonomik takvim oldukça yoğun. Aynı hafta içinde hem FED’in faiz kararını karşılayacağız hem de Tarım Dışı İstihdam verileri var. Fed’in faizleri büyük olasılıkla sabit bırakacağı düşünülüyor. Ancak bir sürprizle de karşılaşılabilir. Bu belirsizlik etkisiyle Bitcoin ve diğer kripto paralarda da genel olarak düşüşler gözlemlemekteyiz. 62.000 USD seviyelerini gören Bitcoin’de bu hafta dalgalanmalar görebiliriz. Son 24 saatte de tasfiye olan pozisyonlara baktığımızda %79,58’lik kısmını uzun pozisyonların oluşturduğunu ve en çok tasfiyenin de  Bitcoin’de gerçekleştiğini görmekteyiz.

 

Açık Arttırma Yoluyla Solana Satıldı

İflas eden kripto para borsası FTX’in , elindeki Solana coinlerden bir kısmını açık artırma yoluyla satacağını belirtmiştik. Beklenen gerçekleşti ve Pantera Capital ve Galaxy Digital gibi önemli şirketlerin Solana satın aldığı ve toplamda yaklaşık 2 bin Solana’nın el değiştirdiği belirtiliyor.

Toplamda FTX, Pantera ve Galaxy Digital gibi şirketlere yaklaşık 1,9 milyar dolar değerinde Solana satmış oldu.

 

ADA, SHIB,SOL ve XRP için Yeni İşlem Çiftleri

Binance yapmış olduğu resmi açıklama ile Cardano (ADA), Shiba Inu (SHIB), Solana (SOL) ve Ripple (XRP) kripto paraları için 4 işlem çifti ekleyeceğini duyurdu. Listeleyeceği yeni işlem çiftleri ile ADA, SHIB, SOL ve XRP yatırımcılarına Japon Yeni (JPY) paritesinde alım-satım yapma imkanı sağlayacak. Açıklamaya göre yatırımcılar, TSİ 30 Nisan saat 11.00‘den itibaren ADA/JPY, SHIB/JPY, SOL/JPY ve XRP/JPY ile Binance üzerinde ticarete başlayabilecek. 

 

ASX’ten Bitcoin ETF’lerine Hazırlık

Bloomberg’ın raporuna göre, Avustralya’daki ASX borsası, bu yıl sonuna kadar spot Bitcoin ETF’lerini başlatmaya hazırlanıyor. Söylentilere göre, VanEck, BetaShares ve DigitalX gibi birkaç şirket, bu yılın başlarında spot Bitcoin ETF’leri oluşturmak için başvuruda bulundular. Ülkenin en büyük menkul kıymet borsası olan ASX’in, bu ETF’leri 2024 yılı bitmeden önce işleme açmak için hazırlandığı bildiriliyor. Mart 2024 itibarıyla ASX borsasında toplamda 2,100’den fazla şirket bulunmakta ve piyasa değeri 2.7 trilyon dolar civarındadır.

 

 

ETH Yükseliş Beklentileri

On-chain analiz platformu Spot On Chain tarafından paylaşılan verilere göre kripto para balinaları Ethereum alımlarını sürdürüyor. “0xeb0b” cüzdan adresli bir balina, 25 Nisan günü 3.159 dolar maliyetle 4,19 milyon dolar değerinde 1.524 ETH alarak dikkatleri üzerine çekmişti. Yine 25 Nisan günü “0x435” cüzdanlı bir diğer balina ise Binance aracılığyıla 3.111 dolar maliyetle 22,2 milyon dolar değerinde 7.128 ETH satın aldı.Son olarak, “0x0d07” cüzdanlı bir balina, 3.170 dolar maliyetle 5,7 milyon dolarlık 1.800 ETH’yi Binance’den satın alarak kendi cüzdanına gönderdi. Balinaların istikrarlı ve yüklü alımları, Etheruem fiyatında bir yükseliş beklentisine sahip olduklarını düşündürüyor.

 

 

Halving Sonrası BTC

Bu yıl gerçekleşmiş olan Halving olayı esnasında, blok başına yaratılan yeni Bitcoin sayısı yarıya indirilerek piyasaya giren yeni BTC arzı azaltıldı. Yarılanma öncesi 1 günde 900 BTC elde edilirken simdi 450 ye indi. Yarılanmadan sonra fiyatların yükselmesine dair piyasa beklentileri hala mevcut. Ancak jeopolitik riskler ve FED nedeniyle piyasada baskılanmalar gördük. Bu hafta geçtikten sonra Bitcoin tarafında yön daha belirgin hale gelebilir.

 

BTCD:

Geçen hafta %55 seviyesinde olan Bitcoin Dominans, bu hafta %54 seviyelerinden işlem görüyor. Bu küçük değişim, ilk bakışta önemsiz gibi görünse de, piyasadaki dinamikleri ve yatırımcı davranışlarını anlamak açısından önemli ipuçları taşıyor. Bitcoin Dominansında yaşanan bu düşüş, yatırımcıların Bitcoin dışındaki diğer altcoinlere olan ilgisinin arttığını gösterebilir. Genellikle Bitcoin hakimiyeti düştüğünde, piyasa değeri daha düşük olan altcoinlerin performansının arttığını gözlemleriz.

 

Bitcoin Dominance

 

 

 

BTC:

Halving tamamlanmasına rağmen beklenen etkiyi henüz Bitcoin tarafında görmedik. Burada jeopolitik riskler ve FED baskısının neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu hafta BTC işlemlerimiz için özellikle FED ve TDİ verilerini takip edeceğiz. Şu anki konjonktürde 60.000 USD seviyesinin psikolojik seviye olduğunu ve kırılırsa satışların derinleşebileceğini söylemek mümkün.  

EgeMoney websitemizde yer alan ITB analizleriyle Bitcoin’i değerlendirirsek;

ıtb analysis

 

Elinde Bitcoin bulunup karda olanların oranının %86’ya düştüğünü görüyoruz. Toplam borsa çıkışları geçtiğimiz hafta 7 milyar doların üzerindeydi bu hafta 5 milyar dolar civarında olduğunu görüyoruz. ITB analizlerine göre 5 ‘’Ayı’’, 0 ‘’Boğa’’, 2‘’Nötr’’ beklentileri var. ‘’ Kar Al ‘’ ve ‘’ Zarar Durdur ‘’ emirlerini kullanarak işlem açarsak FED haftası kendimizi fazla riske atmamış oluruz.

 

‘’Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.’’

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.