Skip to main content

8 Ocak’ta Bitcoin (BTC), spot Bitcoin ETF onaylarının yaklaşmakta olduğu beklentileriyle 47.100 doları aşarak 47.162 dolar seviyesine ulaştı. Bu sırada Bitcoin’in piyasa değeri yaklaşık 918 milyar dolar civarındaydı.

Bitcoin’in günlük kazançlarına ek olarak, diğer ilk on kripto varlık da yükseliş gösterdi. 24 saat içinde Bitcoin (BTC) %6.2, Ethereum (ETH) %4.8, Cardano (ADA) %4.6, Avalanche (AVAX) %2.6, Solana (SOL) %3.8 ve Ripple (XRP) %2.0 değer kazandı. Tüm kripto para piyasası ise 24 saatlik bir süreçte %4.0 değer kazandı.

Bitcoin’in mevcut değeri, Nisan 2022’den bu yana görülmeyen 21 aylık bir zirveyi temsil ediyor. Önceki yüksek değerin ardından TerraUSD ve çeşitli kripto borç verme hizmetlerinin çöküşü nedeniyle uzun vadeli bir fiyat düşüşü yaşanmıştı. Ancak 2024 yılı Ocak ayında başlayan uzun vadeli fiyat toparlanması hala devam ediyor.

BTC Grafik 9 Ocak 2024

ETF Onayı Olasılığı Kazançlarla İlişkilendirilebilir

Bitcoin’in fiyatını etkileyen birçok faktör olsa da, spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) onayına duyulan umut, bu faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

Özellikle CNBC, iki kaynağa dayanarak yakın gelecekte bir dizi ETF‘nin onaylanmasının beklendiğini bildirdi. Haber kanalı, bu fonların muhtemelen 10 Ocak Çarşamba günü onaylanacağını ve işlemlerin 11 Ocak Perşembe veya 12 Ocak Cuma günü başlamasının beklendiğini açıkladı.

Bitcoin ETF‘leri etrafında olumlu haberler de gelmeye devam ediyor. Standard Chartered, Bitcoin ETF‘lerinin 2024 boyunca kripto piyasasına 50 milyar ila 100 milyar dolar arasında giriş yapabileceğini tahmin ediyor. VanEck, ETF‘sini başlatmak için 72.5 milyon dolarlık Bitcoin satın aldı ve Grayscale ile diğer şirketler rekabetçi ücretler sunma konusunda bir ‘ücret savaşı’na girdi.

SEC Başkanı Gary Gensler, olumsuz tavrına rağmen yeni kripto ürünlerinin kapıda olduğuna dair işaretler vererek Bitcoin yatırımları hakkında uyardı.

Önceki haftalarda, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), varlık yöneticileriyle görüşüp başvurulardan gelen değişiklikleri kabul etti. Bu, ürün onayları için önemli adımlar olduğu için yatırımcı duygusunu etkileyerek Bitcoin’e olan talebi artırabilir ve piyasa değerini yükseltebilir.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.