Skip to main content

ABD İç Gelir Servisi (IRS), yeni yıldan itibaren kripto para işlemlerinin 10 bin dolar üzerindeki tutarlar için raporlanmasını zorunlu kıldı. Kripto para savunuculuk grubu CoinCenter, bu yeni düzenlemenin endişe ve hukuki itirazlara neden olduğunu 2 Ocak’ta bildirdi.

CoinCenter’a göre, yeni kurallar, en az 10 bin dolar değerinde kripto para alan herkesin işlem bilgilerini IRS’ye bildirmesini gerektiriyor. Rapor edilmesi gereken veriler arasında gönderenin adı, adresi ve Sosyal Güvenlik numarası (SSN) ile işlemin miktarı, tarihi ve türü bulunuyor.

Savunucu grup, raporun işlem gerçekleştikten sonra 15 gün içinde dosyalanmaması durumunda, bu durumun bir suç unsuru olabileceğini belirtti.

CoinCenter, yeni kuralın 1 Ocak’ta yürürlüğe girdiğini ve daha fazla işleme gerek kalmadan hemen yürürlükte ve uygulanabilir olduğunu vurguladı.

Resmi IRS web sitesinde yer alan yönergeler, ilgili kuralın iş ve ticarette 10 bin dolar üzeri nakit işlemlere uygulandığını belirtiyor. Bu tanımlama, kripto para veya dijital varlıkları “nakit” kavramı altında açıkça belirtmiyor. Ancak, 1 Ocak’taki kural, 2021’de yürürlüğe giren ve nakit tanımını dijital varlıkları da içerecek şekilde genişleten Altyapı Yatırım ve İşler Kanunu’nu değiştiriyor.

CoinCenter Kurallara Karşı Çıktı

CoinCenter bugün yeni kurala karşı çıkışını ifade etti ve yasayı “anayasaya aykırı ve uygulanması neredeyse imkansız” olarak nitelendirdi.

Örneğin, blockchain madencileri ve doğrulayıcıları tarafından alınan yeni çıkarılan ödüllerde herhangi bir tanımlanabilir gönderenin olmadığını, bu nedenle yetkililere bildirilecek bir şeyin olmadığını belirtti. Benzer şekilde, merkezi olmayan borsalar aracılığıyla işlem yapanların da raporlamak için tanımlanabilir bir gönderenlerinin olmadığına dikkat çekti.  Ayrıca, herhangi bir kripto paranın değerinin nasıl belirleneceği konusunda netlik eksikliğine de itiraz etti.

CoinCenter, raporlama yükümlülüğü olan kişilerin IRS’ye Form 8300’u doldurması gerektiğini ancak bu formun FinCEN’e de gönderildiğini ve bu kurumun kripto para işlemleri hakkında veri talep etme yetkisi olmadığını iddia etti.

CoinCenter, bu kuralların anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla Haziran 2022’de ABD Hazinesi’ne karşı bir dava açtığını ve bu davada sürecin hala devam ettiğini bildirdi.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.