Skip to main content

Bitcoin‘e olan yatırımcı ilgisinin artmasıyla birlikte, “Newborn Nine” adını taşıyan Bitcoin borsa yatırım fonları (ETF’ler), toplamda 95.000 BTC edinerek yönetimleri altındaki varlıkları neredeyse 4 milyar dolara çıkardı.

Bloomberg’in ETF analisti Eric Balchunas, bu gelişmelerin dijital varlıklara olan yatırımcı talebinin artışını ve kripto paraların finans dünyasında daha geniş bir kabul görmesini işaret ettiğini belirtiyor. Newborn Nine, piyasaya sürüldükten sonra beşinci gününde işlem hacminde %34’lük bir artışla, çoğu ETF’nin aksine yüksek işlem hacmini koruyor.

Milyar Dolarlık Bitcoin ETF Kulübü

BlackRock‘ın IBIT’i ve Fidelity’nin FBTC’si, bu alanda öne çıkıyor. Her iki fon da kısa sürede 1,2 milyar dolardan fazla sermaye çekti ve her biri 30.000’den fazla Bitcoin‘e sahip.

Fidelity’nin FBTC’si daha yüksek girişler alsa da, BlackRock’ın IBIT’i toplam varlık yönetimi (AUM) bakımından 1,4 milyar dolarla Fidelity’nin 1,3 milyar dolarını geride bırakıyor.

Diğer önemli ETF‘ler arasında, Invesco’nun fonu 19 Ocak’ta 63 milyon dolardan fazla sermaye çekerek en iyi gününü yaşadı, ancak toplam AUM 200 milyon doları aşmadı. VanEck’in ETF’i de altıncı işlem gününde 100 milyon dolarlık AUM sınırını geçti.

Aynı zamanda, Valkyrie Yatırımları ve Franklin Templeton’ın ETF‘leri, 19 Ocak itibarıyla sırasıyla 71,7 milyon dolar ve 48,6 milyon dolarlık AUM’ye sahip. WisdomTree ise henüz 10 milyon dolarlık sınırı aşamadı.

Bitcoin ETF’lerinin Yükselişi, GBTC’nin Kaybını Gölgede Bıraktı

Yeni piyasaya sürülen Bitcoin ETF‘lerine yapılan büyük yatırımlar, aynı dönemde Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)’tan olan çıkışları geride bıraktı. GBTC, bu süre zarfında AUM’sinde 2,8 milyar dolarlık bir düşüş yaşadı.

GBTC, ilk dört günde 1,62 milyar dolarlık bir kayıpla, spot Bitcoin paylarında düşüş gösterdi. Bu, yatırımcıların yeni, daha düzenlenmiş ve erişilebilir ETF‘ler tercih ettiğini gösteriyor.

Bitcoin‘in aynı dönemdeki satışlarına ve değişken doğasına rağmen, bu ETF‘ler başarılı oldu. Bu başarı, büyük ölçüde GBTC’den yeni spot Bitcoin ETF‘lerine yönelen sermaye akışına bağlanıyor.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.