Skip to main content

Ayın En Kritik Haftasında Ekonomik Beklentiler:

Tarih Saat Döviz Olay Beklenti Önceki Ay Açıklanan Veri
31 Temmuz Çarşamba 21:00 USD FED faiz kararı 5,50% 5,50%
2 Ağustos Cuma 15:30 USD ABD Tarım Dışı İstihdam  177K 206K
2 Ağustos Cuma 15:30 USD Ortalama Saatlik Kazanç  %0,3 %0,3
2 Ağustos Cuma 15:30 USD İşsizlik Oranı %4,1 %4,1

 

-2024 Bitcoin Konferansı’nda Trump Konuştu

Trump 2024 Bitcoin Konferansı’nda, seçildiği takdirde Gensler’i ilk gününde görevden alacağını ve kripto endüstrisine yönelik baskıyı sona erdireceğini belirtti. Ayrıca, Bitcoin ve kripto para birimlerinin geleceğini engellemek yerine inşa etmeyi amaçlayan bir SEC başkanı atayacağını ifade etti​. Ayrıca seçilmesi durumunda, ABD’nin kendi liderliği altında bir “Bitcoin süper gücü” olmasını istediğini söyledi. Bu açıklamaların ardından, Bitcoin’in fiyatı %2 oranında artarak 69.000 USD‘nin üzerine çıktı.

 

-Geçtiğimiz hafta Spot Ethereum ETF’leri İşleme Açıldı

Geçtiğimiz hafta ABD’de spot Ethereum borsa yatırım fonlarının (ETF’ler) işlem görmeye başlamasıyla birlikte, Chicago Ticaret Borsası’nın (CME) Ethereum (ETH) vadeli işlemlerinde büyük bir hareketlilik yaşandı. CME’den gelen verilere göre, Ethereum vadeli işlemlerindeki açık pozisyon sayısı 7.661 sözleşme ile rekor kırarak 383.650 ETH ve 1.4 milyar doların üzerine çıktı. Bu, bir ay önceki 7.550 sözleşme rekoruna kıyasla önemli bir artış olarak kaydedildi. Spot Ethereum ETF’lerinin piyasaya sürülmesi, yatırımcılara doğrudan Ethereum alma ve satma imkanı tanıyarak piyasada daha fazla likidite sağladı. Bu durum, vadeli işlemler piyasasında da büyük bir ilgi ve hareketliliğe yol açtı. Vadeli işlemler piyasasında artan açık pozisyonlar, yatırımcıların Ethereum fiyatlarının gelecekte yükseleceği beklentisi içerisinde olduklarını gösteriyor.

 

-Toyota, Ethereum Blockchain Teknolojisini Araçlarına Entegre Etmeyi Planlıyor

 Ethereum ile ilgili diğer bir gelişme ise Toyota tarafından geldi. Blockchain Lab tarafından yakın zamanda yazılan bir blog yazısına göre, Japon otomobil devi Toyota, Ethereum blok zinciri teknolojisini araçlarına dahil etmeyi planlamaktadır. Bu hamle, Toyota’nın blockchain teknolojilerini araç içi sistemlerde kullanarak daha güvenli ve verimli bir sürüş deneyimi sunmayı amaçladığını göstermektedir. Toyota’nın bu girişimi, otomotiv sektöründe blockchain teknolojilerinin kullanımını artırabilir ve yenilikçi çözümler sunabilir. 

 

-XRP Kilit Açılışı

Ripple’ın Ağustos ayında 1 milyar XRP tokenını kilit açılacak. Bu da, XRP fiyatında bazı dalgalanmalara yol açabilir. Geçmiş verilere göre, Ripple’ın aylık olarak 1 milyar XRP’yi kilit açma stratejisi, genellikle kısa vadede fiyat üzerinde baskı oluşturmuştur. Bu kilit açmaların ardından fiyatlarda düşüş yaşanmış, ancak uzun vadede piyasa bu durumu dengelemiştir.

 

-SOLANA gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonunda ön planda

Solana, gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonu konusunda benimsenen ilk EVM olmayan blok zinciri olarak öne çıkıyor. EVM olmayan blok zinciri” terimi, Ethereum Virtual Machine (EVM) ile uyumlu olmayan blok zincirlerini ifade eder. EVM, Ethereum blok zincirinin akıllı sözleşmeler ve dApp’ler (merkezi olmayan uygulamalar) için kullanılan sanal makinesidir. EVM uyumlu blok zincirleri, Ethereum’un akıllı sözleşmelerini ve dApp’lerini çalıştırabilir, çünkü aynı sanal makine ortamını kullanırlar. Bu uyumluluk, geliştiricilerin Ethereum üzerinde çalıştırdıkları uygulamaları ve akıllı sözleşmeleri diğer EVM uyumlu blok zincirlerine kolayca taşıyabilmelerini sağlar. EVM olmayan blok zincirleri ise, kendi özgün sanal makinelerini ve teknolojik altyapılarını kullanır ve bu nedenle Ethereum’un akıllı sözleşmeleri ve dApp’leri ile doğrudan uyumlu değildirler. Bu tür blok zincirleri, genellikle kendi benzersiz özellikleri, avantajları ve kullanım durumlarına sahiptir. Bu durum, Solana’nın hızlı işlem süreleri, yüksek işlem hacmi ve düşük ücretler gibi temel inovasyonlarından kaynaklanmaktadır. Solana’nın bu özellikleri, gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonunu daha verimli ve erişilebilir hale getirmiştir. Örneğin, Homebase adlı şirket, Solana’yı kullanarak ABD’nin Texas eyaletinde gayrimenkul tokenizasyonu yapmıştır. Homebase, gayrimenkulleri tokenize ederek, küçük yatırımcıların dahi gayrimenkul yatırımı yapabilmesini sağlamaktadır. Bu süreçte, yatırımcılar gayrimenkul sahipliklerini NFT’ler aracılığıyla alıp satabilmektedirler. Bu durum, gayrimenkul yatırımının erişilebilirliğini artırarak finansal katılımı teşvik etmektedir​.

 

BTC:

Bitcoin’i EgeMoney websitemizde yer alan ITB analizleriyle değerlendirecek olursak; 

-Mevcut fiyattan kar eden yatırımlar %98 zarar edenler ise %2lik kısmı oluşturuyor.

-Sahiplerin Tuttukları Zamana Göre Kompozisyonuları ise şu şekilde:

%71 ➡️ 1+ Yıl
%24 ➡️ 1-12 Ay
%5   ➡️ <1 Ay

Yani yatırımcıların %71’i 1 yıldan uzun süredir elinde tutuyor, %24’ü 1-12 ay arası, %5’i ise 1 aydan kısa süredir Bitcoin’ini elinde tutuyor.

– İşlemlerin demografisi ise şu şekilde:

%45 ➡️ batı işlem saati (Bu saat dilimi, Batı yarımküredeki;örneğin Amerika ve Avrupa)yatırımcıların aktif olarak işlem yaptığı zaman dilimini ifade eder.)

%55 ➡️ doğu işlem saati  (Bu saat dilimi, Doğu yarımküredeki örrneğin Asya ve Avustralya yatırımcıların aktif olarak işlem yaptığı zaman dilimini ifade eder.)

Aynı zamanda ITB analizleri şu anki görünüm baz alındığında 1 ‘’ayı’’ 3 ‘’nötr’’ , 3 ‘’boğa’ sinyaline işaret etmektedir.

70.000 USD seviyesinin yukarı yönlü kırılması durumunda Bitcoin’de yeni ATH görebiliriz. Trump konuşmasıyla birlikte gelen yükseltme hareketinin düzeltmesi gelirse de 65.000 USD seviyelerindeki destek aşağı yönlü kırılabilir.

ITB analiz BTC

‘’Bu araştırma raporunda yer alan yatırım bilgi ve yorumları yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.’’

Araştırma Uzmanı at EgeMoney

Uzmanlık alanlarım arasında temel ve teknik analiz, portföy yönetimi, risk analizi ve pazar araştırması bulunmaktadır. Hızla değişen piyasa koşullarına uyum sağlama ve rapor üretme benim önceliklerim arasındadır. Finansal geleceğinizi şekillendirmek ve karar alma süreçlerinize değer katmak amacıyla araştırmalarımı EgeMoney platformu üzerinden sizlere sunuyorum.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.