Elliott Dalga Prensibi, günümüzde finansal piyasalarda tahmin için kullanılan en popüler analiz yöntemlerinden biridir. Günümüzde birçok piyasada hem gelecek belirlemek hem de doğru adımları atmak için bu prensip kullanılır. Gelir-gider dengesi, fiyat artış/düşüş analizi, hisse ve kripto sektörü gibi farklı alanlarda etkisi vardır. Bu rehberde, EgeMoney Exchange web sitesinde yer alan Elliott Dalga Prensibi Analiz Aracını nasıl kullanacağınızı inceleyeceğiz.
EgeMoney üzerinden Elliott Analizlerine Erişim
EgeMoney websitesinde menüde yer alan “Analiz” başlığına geldiğinizde, Elliott Wave Analizleri kısmına tıklayarak https://egemoney.com/en/analytics/BTC linkine giriş yapmış olursanız karşınıza çıkan grafik/çizelge, sizin istediğiniz kripto parayı okumanızı ve analiz etmenizi sağlar.
Örneğin, Bitcoin okuması yapmak için sol menüde yer alan Bitcoin (BTC) üzerine tıklamanız yeterlidir. Aynı şekilde Ethereum için yine Ethereum (ETH) yazan başlığa tıkladığınızda, Ethereum’a ait çizelgeyi görürsünüz. Kısacası, aradığınız coin her ne ise solda yer alan menüde o coine tıklayarak grafiğine ulaşabilirsiniz. Sayfada BTC, ETH, BNB, DOGE, XRP, LTC, BCH, TRON, ADA, XLM ve SOL olmak üzere toplam 11 coin vardır ve hangisinin üzerine tıklarsanız onun çizelgesine ulaşırsınız.
Sayfada, en üstte sağda yer alan arama çubuğunda istediğiniz tarihleri ve saatleri filtreleyebilirsiniz. Bu filtreleme özelliği, artışları ve inişleri daha hızlı bir şekilde okumanıza ve dalgaları daha iyi analiz etmenize yardımcı olur. Aynı hizada sol tarafta ise güncel olarak seçtiğiniz kripto paranın fiyatı ve yüzdesi yazar.
Seçtiğiniz her kripto para için farklı bir grafik görürsünüz, bu durum her kripto paranın farklı değerlerinin ve iniş-çıkışlarından olmasından kaynaklanır. Lütfen her bir para birimi için farklı grafikleri okumanız gerektiğini ve bu grafiklere ulaşmak için solda yer alan menüden birimin üzerine tıklamanız gerektiğini unutmayınız.
EgeMoney Elliott Analizi İle Nasıl Kripto Tahmini Yapılır?
Elliott Analizini yapabilmek için öncelikle belirli temel kavramlara hâkim olmalı ve grafiklerde yer alan kısımların ve bazı başlıkların ne işe yaradığını bilmelisiniz.
1 numaralı kısımda, hangi para birimini okuduğunuz ve bu para biriminin değeri için hangi zaman aralığını filtrelediğiniz görünür. Filtre tarihini değiştirmek için sayfanın sağ üstünde bulunan tarih bölümüne tıklayabilirsiniz. Kripto para birimini değiştirmek içinse, yukarıda bahsettiğimiz gibi solda yer alan menüden istediğiniz para birimine tıklamanız yeterlidir.
2 numaralı alan (Time Frame), genelden özele doğru giden zaman birimidir. Zaman dilimi uzun vadeden başlar ve kısa vadeye doğru gider. Hangi zaman dilimini aramak istiyorsanız, üzerine tıklamanız yeterlidir.
3 numaralı kısım (EASI & Trend), analizden edineceğiniz genel sonucu belirtir ve seçtiğiniz coinin piyasasının negatif olup olmadığını belirler. Takip edilen kripto paranın belli bir süre içindeki yönüne trend denir. Trend kısmında “up” yazıyorsa bu coinin yükselişte olduğunu, “down” yazıyorsa düşüşte olduğunu çıkarabiliriz. Tabi bu analizlerde hangi zaman filtresine göre baktığınıza dikkat etmelisiniz. Günler önce düşen bir para birimi bir gün içerisinde aniden yükselmiş olabilir.
4 numaralı kısım (Waves), Elliott Dalga Prensibinin temelini oluşturan dalgaların analizidir. Daha önce de bahsetiğimiz gibi bu analizlerin en iyi çıkarımı, grafik üzerinde yer alan 3 ve 5 numaralı dalgalarda yer alır. Bu dalgalar, “impulsive” adı verilen itkisel dalgalardır. 2, 4 gibi dalgalar ise bunların ardından gelen düzeltme dalgalarıdır. En iyi tahminleri 3. Ve 5. Dalgalardan alırsınız fakat yine de genel bir garfik okumasında düzeltme dalgalarının da analiz için önemli olduğunu unutmayınız.
- ve 5. Dalgalarda yapacağınız tahminler, çoğu zaman size en yüksek kazancı getirir. Tahminin modeli oldukça basittir: Bu dalga modellerini her zaman tekrar eden bir örüntü olarak düşünerek, 3. Ve 5. Dalganın ne zaman geleceğini grafikten okuyabilirsiniz. Bu yüzden, grafiği okurken bakacağınız dalgalarda doğru sayım yapmak çok önemlidir.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi Elliott Dalga Prensibine göre finansal piyasalarda meydana gelen değişimler her zaman aynı yönde olmaz. Gelişimler sürekli bir ritmi takip etmez. Fakat, fiyat değişimleri her zaman net bir yapısal düzeni korur. 4 numaralı bölümde göreceğiniz dalgalar, belirli bir örüntünün temeli olduğu için bu dalgaları devamlı düşünerek bir tahmin oluşturabilirsiniz.
5 numaralı kısımda göreceğiniz Target 1 ve Target 2 başlıkları, ihtiyatlı hedef ve agresif hedef olmak üzere 2 tip hedefi belirler. Eğer riske girmeden bir pozisyon açmak isterseniz, Hedef 1 başlığı altındaki verileri dikkate almalısınız.
6 numaralı kısım, Exit başlığı altında Elliott Dalga Prensibine göre stop loss ya da exit point hesaplamalarını içerir. Stop loss, zarara girdiğiniz durumda verebileceğiniz bir otomatik emirdir. Örneğin, sahip olduğunuz para belirli bir seviyenin altına düşerse ve bu sizi zamanla daha çok zarara sokarsa, vereceğiniz stop loss emri ile bir seviyeden sonra otomatik satış yaparsınız. Satış yaptığınızda zarar etmeniz durmuş olur. Bu, kendinizi garantiye almak için güvenli bir seçenektir.
7 numarada gördüğünüz Reward-Risk başlıkları, ödül ve risklerinizi belirtir. Reward başlığında, hedeflediğiniz durumun gerçekleşmesi sonucunda ne kadar kar edeceğinizi görürsünüz. Risk kısmında ise, zarar ederseniz ya da stop loss emri verirseniz ne kadar kaybedeceğinizi görürsünüz. Bu kısmı dikkatle incelemek önemlidir, çünkü ödül ile risk oranı güven vermezse büyük kayıplar yaşayabilirsiniz.
8 numaralı kısım ise 7 numarada yer alan Ödül/Risk oranının hesaplanmasıdır. Bu hesaplama, aldığınız riske değer bir durum olup olmadığını açıklar. Bu risk-ödül hesaplaması, gerçek hayatımızda sürekli yaptığımız bir iştir. Örnek vermek gerekirse; size yüksek bir yerden atlamanız karşılığında 10 bin Türk Lirası teklif edildiğini düşünün. Bir yerlerinizi kırma veya sakatlama fikri belki sizin aklınıza yatmaya bilir. Fakat 1 milyon Türk Lirası teklif edildiğinde, çoğu insan ödülün büyüklüğünden dolayı riske girmeyi kabul eder. Bu durumda hesaplamanın mantığı oldukça basittir: Ödül, her zaman alınan riskten daha büyük olmalıdır. En iyi tahmin için R/R değeri birden büyük olmalıdır. Fakat bu oran 8’den büyük ise, ödül gerçekçi değildir, yani gerçek olamayacak kadar iyidir.
EgeMoney web sitesinde yer alan Elliott Analiz Aracını kullanmak için, yukarıda açıklanan kavramlara hâkim olmalısınız. Tüm başlıkların ve bölümlerin ne işe yaradığını anladıktan sonra, geriye sadece isteğiniz kripto parayı seçmek kalıyor. Dalgaları inceledikten sonra, Elliott Dalga Prensibi ile ilgili makalemizden örüntüler hakkında daha fazla bilgi alarak örüntüyü tahmin edebilir, buna göre güvenli bir yatırım yapabilirsiniz.
Ayrıca, grafikleri okumak için daha basit ve kolay bir yol olan EgeMoney Analysis Telegram Bot ile ücretsiz bir şekilde tüm bu analizlere ulaşabileceğinizi unutmayınız. Telegram Analiz Botu, istediğiniz kriptonun verilerini 3 farklı şekilde size istediğiniz zaman aralıkları içerisinde gönderir. Böylece, her zaman kontrol etmenize gerek kalmaz ve bu işinizi otomatik hale getirmiş olursunuz.
Elliott Analizi hakkında daha fazla bilgi almak için : https://blog.egemoney.com/category/egemoney-bilgi-platformu/elliot-analizi/
sayfamızı ziyaret ediniz.