Skip to main content

Ark Invest ve 21Shares, Ethereum tabanlı bir borsa yatırım fonu (ETF) başvurusunda bulundukları ortak S-1 dosyasında önemli bir güncelleme yaptıklarını 7 Şubat’ta duyurdu.

Güncellenen dosyaya göre, ETF hisselerini oluşturan veya geri alan finansal kuruluşlar, artık yalnızca nakit işlemleri gerçekleştirebilecek. Bu, Ethereum içermeyen işlemlerle sınırlı olacaklarını belirtiyor.

Güncellemede belirtilen nokta şu şekildedir:

“Yetkili katılımcılar, hisseleri nakit olarak oluşturacak ve yalnızca nakit geri alacaklar. Ayrıca, bu süreçte veya başka herhangi bir durumda, Güven veya herhangi bir Ethereum Karşı Tarafı ile doğrudan ya da dolaylı olarak Ethereum alım satımı, tutma, teslim etme veya alma işlemi yapmayacaklar.”

Nakit işlemler, spot Bitcoin ETF onaylarında önemli bir rol oynamış ve Ethereum tabanlı ETF’ler için de benzer bir yaklaşımın izlenmesi bekleniyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) bu yöntemde ısrar etme nedeni açık olmamakla birlikte, katılımcıların ABD düzenlemeleri çerçevesinde kripto işlemlerinin zorluklarını dile getirdiği raporlar var.

Güncelleme, Ethereum Staking Olasılığını da Gündeme Getiriyor

Güncellenen dosyalama ayrıca, ETF yayıncılarının Ethereum staking faaliyetlerine katılma planlarına işaret ediyor. 21Shares US LLC’nin sponsorluğunda, “Soğuk cüzdan bakiyesinden Ethereum tokenlerinin stake edilmesinin beklendiği” ifade ediliyor.

Dosyalama, staking faaliyetlerinin ödüller üretebileceğini ve bunların gelir olarak kabul edileceğini, ancak staking’in aynı zamanda kayıp riski taşıdığını da vurguluyor.

Staking, teklifin kesin bir parçası olarak sunulmamıştır. Van Buren Capital’den GP Scott Johnsson, bu kısmın belirsiz olduğunu ve parantez içinde yer aldığını belirtiyor. Bloomberg ETF analisti James Seyffart, SEC’nin staking’e izin vermeyeceğine inanıyor.

Ethereum ETF’leri İçin Olumlu Gelişmeler Yolda

Ark ve 21Shares‘in yaptığı bu değişiklik, Ethereum tabanlı ETF’ler için olumlu bir adım olarak görülüyor. SEC, yakın zamanda BlackRock, Fidelity, Grayscale ve Invesco Galaxy gibi firmaların Ethereum ETF başvurularının son tarihlerini uzattı. Bu durum, bugünkü güncellemenin bir ilerleme işareti olarak değerlendirilebilir.

Yine de, SEC’nin 23 Mayıs’ta bir Ethereum ETF‘si hakkında karar vermesi gerektiği gerçeği değişmemiştir. Ajans, bu tarihte VanEck‘in başvurusuna onay vermek ya da reddetmek zorunda kalacak ve muhtemelen diğer benzer teklifler hakkında da karar verecektir.

Ethereum ETF‘nin onaylanma beklentileri karışık. Polymarket tahmin pazarı, Mayıs ayı onayı için %43 olasılık sunuyor. Seyffart, onay şansının %60 olduğuna inanırken, JP Morgan’dan bir yetkili %50 şans veriyor. Standard Chartered Bank, Mayıs ayında bir onay beklerken, TD Cowen 2024 yılında bir onay beklememektedir.

Son gelişmelerin yatırımcı duyarlılığı üzerindeki etkisi net olmasa da, Ethereum (ETH) son 24 saatte piyasa ortalamasının biraz üzerinde kazanç sağladı. ETH %1,9 artışla, kripto piyasası genelinde %1,5 ve Bitcoin (BTC) %1,3 yükselişle hareket etti.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.