Skip to main content

 

Elliott Dalga Teorisi, Amerikalı muhasebeci Ralph Nelson Elliott tarafından keşfedilmiş olan bir finans odaklı teknik analiz yöntemidir. Finans dünyasında en çok tercih edilen ve kabul gören yöntemlerden birisidir ve aynı zamanda “5 Dalga Teorisi” olarak da bilinir. Teori, basit bir şekilde ifade etmek gerekirse; piyasalarda güncellenen ve yer alan fiyatların birbirini tekrar eden döngüler halinde ilerlediğini ve bu ilerlemelerin tahmin edilebilirliğini ifade eder.

Günümüzde birçok piyasada, hem gelecek belirlemek hem de doğru adımları atmak için bu prensip kullanılır. Gelir-gider dengesi, fiyat artış/düşüş analizi, hisse ve kripto sektörü gibi farklı alanlarda etkisi vardır.

Elliott Dalga Teorisi Nasıl Çalışır?

Elliott Dalga Teorisi ya da 5 Dalga Teorisi, temel olarak sıra halinde giden beş dalga ve ardından düzeltme olarak gelen +3 dalga şeklinde ilerler. Bu 5+3 şeklinde örüntüyle giden dalgalar, zamanla düzenli bir yapı/fraktal oluşturur. 5 dalgaya hareket dalgaları, ardından gelen 3 dalgaya ise düzeltme dalgaları denir. Bu dalga sınıflandırmalarının da kendilerine göre kuralları vardır. Tamamlanan her 8 dalgalık örüntü, bir sonraki örüntünün başlangıcı ya da adımlarından biri olur.  Bu dalgalar fiyatları ifade ederken, dalga örüntüleri ise genel piyasaları ifade eder.

Ayrıca Elliott Dalga Teorisinin insanların sahip olduğu “Sürü Psikolojisi” ile bağlantısı da vardır. Sürü psikolojisi hem halkın güncel olaylara verdiği tepkileri, hem de yatırımcıların ortak davranışlarını kapsar. Doğal olarak; tüm bu davranışlar arasında oluşan iyimserlik ve kötümserlik bağlamında bahsettiğimiz dalgalanmalar oluşur.

Elliott Dalga Teorisi Nedir ve Kripto Para Tahminlerinde Nasıl Kullanılır?
Grafikte de görüldüğü üzere 1, 3 ve 5 numaralı hareket dalgaları, adım adım 2 ve 4 gibi düzeltme dalgalarıyla devam eder. Bu seri, bir sonraki daha büyük olan dalga serisinin yalnızca bir parçasıdır.

Dalga Dereceleri

Grand supercycle: Yüzyıllar örüntüleri

Supercycle: On yıllar örüntüleri

Cycle: Birkaç yıl

Primary: Birkaç ay ya da birkaç yıl

Intermediate: Birkaç hafta ya da +ay

Minor: Haftalar örüntüleri

Minute: Günler örüntüleri

Minuette: Saatler örüntüleri

Subminuette: Dakikalar örüntüleri

 

Dalga Kuralları

Grafikte gözlemlenen beş dalga yapısına ait 3 temel kural vardır. Bunlar:

  • 2. Dalga 1. Dalgadan daha uzun olamaz, yani fiyat olarak 1. Dalganın başlangıç seviyesinin üzerine çıkamaz.
  • 1-3-5 serisinde 3. Dalga en kısa olamaz, aynı zamanda 5. Dalga 3. Dalgayı geçmelidir.
  • 4. dalga, 3. Dalganın başlangıç noktasının üzerine çıkamaz.

Elliott Dalga Prensibi ile Kripto Para Tahminleri

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bu model finansal piyasalarda en sık kullanılan tahmin/analiz yöntemlerinden biridir. Diğer analizi metotlarından farklı olarak psikoloji ile bağlantılı olması da bilimsel gücünü arttırır.

Kripto para sektöründe Elliott Dalga Prensibi ile tahmin yapmak için, öncelikle grafik çizim araçlarına ve bilgisine sahip olunması gereklidir. Odaklanılan kripto paranın, yukarıda bahsettiğimiz örüntünün temel modülü olan 8 dalgalı iniş-çıkışı tespit edildikten sonra, prensibin kurallarına uygun yorumlar ve görüşler ortaya konulmalıdır.

Bu yorumlar ve çizim için online araçlar kullanmak, yapacağınız tahminlerin doğruluğunu büyük ölçüde arttırır. EgeMoney Exchange, bu analiz aracını müşterilerine ücretsiz olarak sunar ve tarih bazlı arama seçeneği ile işinizi kolaylaştırır. Tool içerisinde BTC, ETH, BNB, DOGE, XRP, LTC, BCH, TRON, ADA, XLM ve SOL ile ilgili bu prensibe ait analizleri bulabilirsiniz.

EgeMoney Elliott Analizi İle Nasıl Kripto Tahmini Yapılır?İlgilendiğiniz kripto varlığı seçtikten sonra karşınıza çıkan bu çizelge sayesinde, Elliott Dalga Teorisi ile kripto tahmini yapabilirsiniz. EgeMoney, size her zaman güncel ve erişilebilir, ücretsiz bir veri akışı sunar.

Elliott Dalga Prensibi Rehberi

Ayrıca, EgeMoney Telegram Bot sayesinde çizelgeleri takip etme ve okuma işlerinizi otomatik hale getirebilirsiniz. Piyasa hakkında daha fazla ve doğru bilgiye sahip olmak için, https://egemoney.com/tr/analytics/BTC linkinden analizleri incelemeyi ve bizi takip etmeyi unutmayınız.

Analizler hakkında daha fazla bilgi için blog sayfamızı ziyaret ediniz.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.