Skip to main content

Grayscale‘in Üst Yöneticisi Michael Sonnenshein, 5 Şubat‘taki beyanında, düzenleyici otoritelerden spot Bitcoin borsa yatırım fonları (ETF) için seçeneklerin onaylanması yönünde bir talepte bulundu.

Sonnenshein, X sosyal medya platformunda yayınladığı bir mesajda,

“Spot Bitcoin ETF‘lerinin yanında listelenmiş opsiyonlar için güçlü bir pazarın oluşturulmasının savunusunu yapmanın kritik önem taşıdığına inanıyorum. Grayscale Bitcoin Trust’ın (GBTC) 2015’ten itibaren halka açık pazarlarda yer almasına rağmen, Over The Counter (OTC) Piyasası’nın bir parçası olmamaları nedeniyle listelenmiş opsiyonlarla desteklenmediler.” dedi.

Ayrıca, benzer ürünlerin adil bir şekilde ele alınması gerektiğini belirterek,

“Bitcoin vadeli işlem ETF’leri ve spot Bitcoin ETF’leri aynı muameleyi görmeli ve şu anda görmekte olduğu gibi, bu ürünlerle ilgili listelenen opsiyonlar da aynı şekilde ele alınmalıdır.”

ifadesini kullandı.

Sonnenshein, New York Borsası (NYSE) ve diğer önde gelen menkul kıymet borsalarının, GBTC gibi emtia tabanlı ETF’lerde opsiyon ticaretine izin verilmesi yönünde son dönemde başvuruda bulunduklarını açıkladı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), bu başvuruları değerlendirmesi gerektiğini belirten Sonnenshein, Bitcoin vadeli işlem ETF opsiyonlarının hızla onaylandığını, fakat spot Bitcoin ETF opsiyonlarının daha kapsamlı bir onay sürecinden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Opsiyonların yatırımcılara fayda sağladığını söyleyen Sonnenshein, bu araçların fiyat keşfini kolaylaştırdığını, piyasa dalgalanmalarında daha iyi navigasyon sağladığını ve gelir elde etmeye yardımcı olduğunu belirtti. Bu durumun hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar için avantajlar sunduğunu vurguladı.

SEC, 2025 Yılına Kadar Bitcoin ETF Seçenekleri Üzerine Karar Verebilir

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bir dizi spot Bitcoin ETF başvurusunu değerlendiriyor. Ajans, 19 Ocak’ta BlackRock’ın Nasdaq üzerinde listelenen fonu ve Cboe BZX üzerinde listelenen birkaç fon için kamuoyu yorumlarına açmıştı.

Bloomberg ETF analisti James Seyffart, bir kararın Şubat ile Eylül 2024 arasında verilebileceğini tahmin ediyor. Reuters’a göre ise, kararın Aralık 2024’e kadar gecikebileceği; bu durumun, SEC ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) her iki kurumun da onayı gerektirmesi olasılığından kaynaklanabileceği belirtiliyor.

Öte yandan SEC, 10 Ocak’ta çeşitli spot Bitcoin ETF‘lerine onay verdi, bu onaylardan biri Grayscale‘e aitti.

Grayscale’in GBTC ETF’i, mevcut bir fonun dönüştürülmesiyle oluşturuldu ve 2 Şubat itibarıyla yönetim altındaki 20,5 milyar dolarlık varlıkla, piyasadaki en büyük spot Bitcoin ETF‘lerinden biri olma özelliğini taşıyor, fakat aynı zamanda önemli çıkışlarla da karşı karşıya.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.