Skip to main content

Tesla, 18 Ekim’de 2023 yılının üçüncü çeyrek hissedar sunumunu yayınladı. Şirket, Bitcoin (BTC) varlıklarını elinde tutmaya devam ettiğini ve yapay zeka (AI) konusunda çalışmalar yaptığını belirtti.

18 Ekim’de Tesla, 2023 yılının üçüncü çeyreği için hissedar sunumunu yaptı ve Bitcoin varlıklarını korurken kaynaklarını yapay zeka projelerine ayırdığını belirtti. Şirket, 30 Eylül 2023’e kadar olan çeyrek dönem için 184 milyon dolarlık dijital varlık bildirdi. Bu miktarın büyük bir kısmı, belki de tamamı, Bitcoin‘den oluşuyor.

Bu miktar, Tesla’nın son üç çeyrekteki varlıklarıyla aynı ancak önceki satışlar ve fiyat değişiklikleri nedeniyle uzun vadede azalmış durumda. Tesla ilk olarak 2021 yılında 1.5 milyar dolar değerinde Bitcoin satın almıştı ve bu miktar bir zamanlar 2 milyar doların üzerine çıkmıştı. Fakat şirket, 2022 yılında çoğu Bitcoin’ini satarak 2022 yılının Haziran ve Eylül çeyreklerinde yalnızca 218 milyon dolarlık dijital varlık bildirmişti.

Aynı hissedar sunumunda Tesla, otomobil ve enerji iş kolları ile birlikte, yapay zeka çalışmalarına dair hedeflerini de ayrıntılı bir şekilde açıkladı. Şirket,

“AI eğitim kapasitemizi, büyüyen veri setimiz ve Optimus robot projemiz için iki katına çıkardık. İnsan biçimli robotumuz şu an basit görevler için önceden yazılmış yazılım yerine yapay zeka ile eğitiliyor ve veri setlerini işleyebilmek için donanımı daha da iyileştiriliyor” dedi.

Genel gelir açısından, şirket 23.4 milyar dolarlık bir gelir bildirdi. Bu, 2023 yılının ikinci çeyreğinde elde edilen 24.9 milyar dolara göre yaklaşık %6’lık bir düşüş anlamına geliyor. Her iki durumda da, şirketin toplam gelirinin büyük kısmı otomotiv işinden sağlandı.

Yatırımcılar Haber Bekliyor

Yatırımcılar, Tesla’nın şarj ağı için Bitcoin ödemelerini ekleyip eklemeyeceği ve Tesla’nın Dojo süperbilgisayarının Bitcoin kullanıp kullanmayacağı gibi, birkaç kripto para ile alakalı soruları tekrar gündeme getirdiler.

Birkaç kişi, şirketin yeniden Bitcoin ve genel olarak kripto ödemeleri kabul etmeyi planlayıp planlamadığını sordu. Bu gelişme, Tesla CEO’su Elon Musk’ın daha önce, madencilik endüstrisinin %50 yenilenebilir enerjiye dayalı hale gelmesi durumunda Bitcoin kabul edeceğini açıklamasıyla uyumlu olarak dikkat çekiyor.

 

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.