Skip to main content

2022’de stablecoin’ler 11 trilyon doların üzerinde değerle işlem gerçekleştirdi ve bu rakam ödeme devi Visa’nın 11,6 trilyon dolarlık işlem hacmiyle rekabet etti.

Bir Avrupa hedge fonu olan Brevan Howard’ın yeni raporuna göre, stablecoin’ler özellikle spekülatif olmayan işlemlerde önemli bir araç olarak ödeme alanında büyük ilerlemeler kaydetti. 2022’de stablecoin piyasası, Paypal ve Mastercard’ın yıllık rakamlarını geride bırakarak, Visa’nın yıllık 11,6 trilyon dolarlık rakamıyla benzer bir 11 trilyon dolarlık değerle işlem gerçekleştirdi. Paypal, yıl boyunca toplamda 1,4 trilyon dolarlık bir hacim işledi, Mastercard ise toplamda 6,57 trilyon dolarlık bir işlem gerçekleştirdiğini bildirdi.

Stablecoin Faaliyetleri İncelendi

Brevan Howard’ın, Peter Johnson ve Sai Nimmagadda tarafından öncülük edilen çalışması, Ethereum, Tron ve Binance Smart Chain (BSC) gibi öne çıkan blok zincirlerindeki spekülatif olmayan stablecoin faaliyetlerini detaylı bir şekilde inceledi. Araştırma, 25 milyondan fazla blok zincir adresinin stablecoin’lerde 1 doların üzerinde değere sahip olduğunu gösterdi.

Araştırmanın odağında yer alan stablecoin’ler özellikle fiat (ulusal para) destekliydi ve USDT, USDC, BUSD ve TUSD arasındaydı. Bu dijital varlıkların altında banka mevduatları, ABD Hazine bonoları ve diğer likit nakit eşdeğerleri yer alıyordu. Rapor, bu fiat destekli stablecoin’lerin spekülatif olmayan faaliyetlerin çoğunluğunu oluşturduğunu buldu.

Rapor ayrıca, 2022’deki stablecoin kullanıcılarının çoğunluğunun küçük ya da perakende kategorisine ait olduğunu belirtti. Haftalık aktif stablecoin adreslerinin tahmini %75’i 1000 doların altında işlem gerçekleştirdi.

Ayrıca, rapor, stablecoin kullanımının kripto borsa hacimlerinde gözlemlenen desenlere bağlı olmadığını ortaya koydu. Stablecoin hacimleri Aralık 2021’den bu yana sadece %11 düşerken, merkezi ve merkezi olmayan borsa hacimleri sırasıyla %64 ve %60 düştü.

Stablecoin Dominansı

Ethereum, tüm stablecoin hacimlerinin %50’sini gerçekleştirse de, yüksek işlem ücretleri nedeniyle toplam işlemlerin sadece %3’üne katkıda bulundu. Buna karşılık, Tron ve BSC toplam stablecoin işlemlerinin %75’ini gerçekleştirerek toplam hacmin %41’ini oluşturdu.

Tether‘in USDT’si, 2022’de yaklaşık %69’luk bir oranla total stablecoin arzında tartışmasız lider olarak ortaya çıktı. Yıl boyunca haftalık aktif adreslerin %80’ini ve işlem pastasının %75’ini oluşturdu.

2022’deki bu başarıya rağmen, stablecoin’ler 2023’te şimdiye kadarki süre zarfında Mastercard’ın gerisinde kaldı, bu durum özellikle kripto piyasa döngüleri ve zorlayıcı bir ABD düzenleyici ortamı nedeniyle oldu.

Ancak, Brevan Howard’ın projeksiyonları, ödeme entegrasyonları ve devrim niteliğindeki yeniliklerle stablecoin’lerin beş yıl içinde Bitcoin kullanıcılarını geçebileceğini öne sürüyor.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.