Skip to main content

Senatör Elizabeth Warren, SEC’nin Bitcoin ETF kararına yönelik eleştirilerini dile getirdi ve daha katı para aklama karşıtı düzenlemelerin gerekli olduğunu vurguladı.

11 Ocak’ta, Senatör Elizabeth Warren, ABD’nin menkul kıymetlerle ilgili düzenleyici kurumunun, spot Bitcoin ETF’leri onaylama kararının yanlış olduğunu ifade etti.

Warren, bir yazısında şunları belirtti:

“Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Bitcoin ETF kararıyla hem hukuki hem de politika açısından yanlış bir karar vermiştir. SEC, kripto paranın finans sistemimize daha da derinlemesine yerleşmesine izin verecekse, kripto paranın temel para aklama karşıtı kuralları takip etmesi her zamankinden daha acil hale gelmiştir.”

Warren’ın spesifik eleştirilerinin ne olduğu henüz bilinmiyor ve bu konularda SEC’ye gelecekte bir mektup gönderip göndermeyeceği belirsiz.

Ancak, açıklamasının son bölümü, ETF’lerden öte, para aklama karşıtı kuralların genişletilmesi gerektiğini öneriyor gibi görünüyor. Warren, Temmuz 2023’te tekrar gündeme getirdiği Dijital Varlık Anti-Para Aklama Yasa Tasarısı’nı ilerletmeye devam ediyor. Bu yasa tasarısının içeriği, genel olarak kripto para endüstrisine uygulanabilir.

SEC’in bazı üyeleri, Warren’ın kripto suçlarıyla mücadelesine olumlu yaklaşıyor gibi görünüyor. Spot Bitcoin ETF‘lerine onay veren SEC Başkanı Gary Gensler, onay açıklamasında kripto suçlarına, suça ve terörizme dikkat çekti ve Bitcoin ile ilgili “sayısız riskler” konusunda kullanıcıları uyardı.

Ayrıca görüş ayrılığı gösteren SEC Komisyon Üyesi Caroline A. Crenshaw, Bitcoin piyasalarının “dolandırıcılık ve manipülasyonla dolu” olduğunu ve yeterli denetimden yoksun olduğunu belirtti.

Grayscale Davası ve SEC’nin Bitcoin ETF Kararları

Warren’ın ETF eleştirileri, sosyal medyada büyük tepki topladı. Bazı yorumcular, Grayscale‘in ETF başvurusuyla ilgili bir kararın, SEC’nin çeşitli spot Bitcoin ETF‘lerini onaylamasına yol açtığını öne sürdü. Bu durum, Warren’ın SEC’nin “hukuk açısından yanlış” olduğu iddiasıyla çelişiyor gibi görünüyor.

Ancak, Grayscale davasının sonucu, SEC’nin herhangi bir fonu onaylamasını zorunlu kılmıyor. Gensler, Grayscale davasının sonucunun, spot Bitcoin ETF‘lerinin onaylanmasının “en mantıklı yol” olduğunu belirleyen faktörlerden biri olduğunu kabul etti, ancak SEC’nin onay vermek zorunda olduğunu söylemedi.

Grayscale kararı, SEC’nin spot Bitcoin ETF başvurusunu gözden geçirmesini gerektiriyordu. Mahkeme, SEC’nin daha önceki Bitcoin vadeli işlemleri ETF onayları ışığında başvuruyu reddetme gerekçesini yeterince açıklamadığı sonucuna ulaştı.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.