Skip to main content

Grayscale, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), şirketin spot Bitcoin ETF (Borsa Yatırım Fonu) teklifini onayladığını duyurdu. Bu onayın 10 Ocak’ta gerçekleştiği belirtildi.

Grayscale CEO’su Michael Sonnenshein, bu gelişmeyi “GBTC yatırımcıları ve kripto para birimlerinin gelecekteki potansiyelini fark eden herkes için büyük bir adım” olarak nitelendirdi. Sonnenshein, bu tarihi kararın hem yatırımcıların sabrının hem de şirket ve ortaklarının çabalarının bir sonucu olduğunu vurguladı.

Grayscale, SEC’in NYSE Arca borsasında Grayscale Bitcoin Trust’ın (GBTC) hisselerini listelemesine izin verecek bir kural değişikliği teklifini onayladığını açıkladı. Bu, GBTC’nin benzer fonlarla birlikte bir spot Bitcoin ETF olarak işlem görebileceği anlamına geliyor.

Şirket, GBTC hisselerinin 11 Ocak Perşembe günü NYSE Arca’da işlem görmeye başlayacağını ve aynı zamanda tezgah üstü (OTC) piyasalardaki işlemlerinin durdurulacağını bildirdi. Bu geçişle, GBTC hisseleri otomatik olarak NYSE Arca’ya spot Bitcoin ETF hisseleri olarak yükseltilecek. Mevcut GBTC hissedarlarının bu durumda herhangi bir işlem yapmaları gerekmiyor.

Grayscale, başlangıçtaki listelemenin ardından Trust’ın ek hisseler çıkarmayı ve eş zamanlı oluşturma ve geri alım işlemleri yapmayı planladığını ifade etti.

Grayscale, ETF Başvuruları Arasında Önemli Bir Yer Tuttu

Grayscale’in başvurusu, on diğer spot Bitcoin ETF başvurusuyla birlikte onaylandı. Bu başvurular arasında Grayscale’in teklifi, özellikle geçmiş aylarda ETF onay sürecinde dikkat çeken bir rol oynadı.

Grayscale’in başvurusu 2022 ortasında yapıldı ve diğer başvurulara göre daha uzun bir süredir değerlendirme aşamasındaydı. Diğer birçok başvuru sahibi ise 2023 yazından itibaren SEC’ye yeni başvurular yapmaya başladı.

Grayscale, başvurusunun incelenmesi için SEC’yi dava etti ve Ağustos ayında bu inceleme yapılmasını gerektiren bir karar aldı. GBTC’nin ETF’ye dönüşümünden önce var olması, geçmişteki değeri üzerinde de etkili oldu. Grayscale, 2021’de GBTC’nin geri alımlarını durdurdu ve bu durum fonun indirimle işlem görmesine neden oldu. En son onaydan önce bu indirim oranı azaldı ve YCharts‘a göre GBTC’nin mevcut indirimi %6,53 olarak kaydedildi.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.