Skip to main content

Bu öngörü, yeni onaylanmış Bitcoin ETF‘lerinden kaynaklanan talep ve yaklaşmakta olan yarılanma etkinliği nedeniyle beklenen bir arz daralmasına dayanıyor.

JAN3 şirketinin CEO’su ve Bitcoin destekçisi Samson Mow, Bitcoin‘in yakın zamanda büyük bir arz darboğazı yaşayacağını ve bunun sonucunda değerinin ‘birkaç gün veya hafta içinde’ 1 milyon dolara yükselmesinin muhtemel olduğunu öne sürüyor.

Bu tahmin, son zamanlarda onaylanan Bitcoin ETF‘leri ve şu anda gerçekleşmekte olan piyasa düzenlemelerinden kaynaklanan beklenen bir arz sıkıntısına bağlı.

Bitcoin Arz Azalması

Bitcoin ETF‘lerinin piyasaya sürülmesiyle, işlem hacmi zaten milyarlarca dolara ulaştı. Aynı zamanda, BlackRock’ın ilk iki işlem gününde gerçekleştirdiği 11,500 BTC alımı, piyasa arzını önemli ölçüde azalttı.

Bu alım, günlük yaklaşık 900 BTC olan mevcut Bitcoin arzının 13 günlük miktarına denk geliyor. Analistler, ETF’ler sürekli büyük miktarlarda para çekmeye devam ederse, BTC talebinin hızla artacağını tahmin ediyorlar.

Yapılan bazı analize göre, eğer kurumlar BTC‘yi bu hızla almaya devam ederse, mevcut arzın tükenmesi yaklaşık 120 gün sürebilir. Bu durum, Bitcoin‘i varoluşundaki en nadir bulunan duruma getirebilir.

Bitcoin halving gibi yaklaşan bir olay, tarihsel olarak fiyat üzerinde önemli bir etkiye sahiptir ve yeni BTC‘lerin üretim hızını azaltır. Bu etkinlikle, madencilik için verilen ödül, yaklaşık 90 ile 120 gün içinde 6.25 BTC‘den 3.125 BTC‘ye düşecek.

Mevcut talebin, arzı aşması durumunda, talebin yeni zirvelere ulaşması ve arzın tarihindeki en düşük seviyeye inmesi, eşi benzeri görülmemiş bir fiyat artışına yol açabilir.

Bitcoin Fiyat Teorisi

Mow, piyasaların genellikle “Maksimum Acı Teorisi“ni takip edeceğine inanıyor. Bu teori, Bitcoin‘in fiyat hareketlerinin, piyasa katılımcılarının en büyük kısmına en fazla mali zararı verecek bir senaryoyu önerir.

Kripto dünyasında resmi olarak tanımlanmamış bu teori, genellikle en fazla opsiyon sözleşmesinin değersiz olduğu fiyat düzeyini tanımlar ve bunun sahiplerine ciddi kayıplar yaşatır. Bitcoin için bu, birçok alıcı ve yatırımcıyı hazırlıksız yakalayabilecek ani ve şiddetli fiyat dalgalanmalarına yol açabilir.

Mow, Bitcoin piyasasında bu teorinin önemli bir unsuru olarak, yakın zamanda bir short pozisyon sıkışması olasılığını gösteriyor. Short pozisyon sıkışması, Bitcoin fiyatının beklenmedik bir şekilde yükselmesi durumunda, buna karşı bahse girenlerin (short satıcılar) daha yüksek fiyatlardan alım yaparak zararlarını sınırlamak zorunda kalması ve bu durumun fiyatı daha da artırması anlamına gelir.

Mow’a göre, Bitcoin fiyatının hızla 1 milyon dolara çıkması, Bitcoin‘e yatırım yapmayı planlayan birçok ulus-devlet ve şirketin stratejilerini altüst edebilir. Ayrıca, yüksek işlem ücretleri nedeniyle Lightning Network’ün kullanılabilirliğini sınırlayabilir ve birçok kişinin Bitcoin‘in değerini tahmin etmek için kullandığı Stok-akış modelini geçersiz kılabilir.

Bitcoin‘in fiyatı hızla 1 milyon dolara ulaşırsa, Mow’un yorumuna göre gerçekleşebilecek başka etkiler arasında:

  • El Salvador, Bitcoin tahvillerini ihraç etme fırsatını kaçırabilir.
  • Christine Lagarde ve Jerome Powell gibi önde gelen ekonomistler, kaçınılmaz olarak görülen hiperbitcoinizasyonu göz ardı ettikleri için işlerini kaybedebilirler.
  • Michael Saylor ve MicroStrategy, toplam arzın %1’ine sahip olma hedeflerine ulaşamayabilir.

Bu hızlı fiyat artışının en büyük etkilerinden biri, Mow’a göre, Bitcoin merkezli hızlı bir yapısal değişime hazırlıksız olan geleneksel finans sistemi üzerinde olacaktır.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.