Skip to main content

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), spot bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF) ne olacağına karar vermek üzere süreci başlattı ve bu konuda kamuoyunun fikrini alıyor. Mevcut dosyalar BlackRock, Valkyrie, Invesco ve Bitwise firmalarının tekliflerini içeriyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 28 Eylül’de spot Bitcoin borsa yatırım fonları (ETF) ile ilgili birkaç dosya sundu.

Bu dosyalar, SEC’in önerilen kural değişikliklerini onaylayıp onaylamayacağına karar vereceği süreçleri başlatıyor. Eğer bu kural değişiklikleri kabul edilirse, spot Bitcoin ETF’leri emtia borsalarında işlem görmeye başlayabilir.

SEC son dosyalarında çeşitli konular hakkında görüş istiyor. İlk bölümde, önerilen spot Bitcoin ETF’lerinin dolandırıcılık ve manipülasyona açık olup olmadığına dair görüşler soruluyor.

Başka bir bölümde, SEC, Bitcoin (BTC)’in coğrafi olarak dağılmış ticaret aktivitesi, görece yavaş işlemleri ve her ticaret platformunda önemli katılım için gerekli olan sermaye miktarının, piyasayı manipülasyondan doğal olarak koruyup korumadığı konusunda ne düşündüğünü soruyor. SEC, ayrıca Coinbase ile bir gözetim paylaşım anlaşmasının dolandırıcılığı tespit etmeye, araştırmaya ve önlemeye yardımcı olup olmadığı konusunda görüşlerini soruyor.

Blackrock, Valkyrie ve Diğerleri Bu Gelişmeden Etkilendi

SEC birden fazla ETF için aynı anda emirler yayınladı. İki dosya, Nasdaq listelemeyi hedefleyen BlackRock (iShares) ve Valkyrie teklifleri ile ilgili, bir diğeri ise Cboe BZX listelemeyi hedefleyen Invesco Galaxy teklifi ile ilgili.

Her bir emir birbirine benzerken, SEC, NYSE Arca’ya listelenmeyi amaçlayan ve BlackRock’ın sunduğu tekliften farklı olan Bitwise’ın spot Bitcoin ETF teklifi için çok daha detaylı bir emir yayınladı. Bu belge tam 88 sayfa ancak diğerleri ise sadece 8 sayfa uzunluğunda. Ayrıca, Bitwise bu hafta teklifine 40 sayfa daha ekledi.

Dosyalar SEC Kararını Geciktirmiyor

Diğer raporların aksine, emirler SEC’nin ilgili başvurular hakkındaki kararını açıkça ertelemiyor. Ancak, SEC’nin istediği büyük miktarda bilgi süreci uzatabilir.

SEC kararını daha fazla erteleyemezse bile, her bir teklifi reddetmeyi seçebilir. Bu durumda, başvuranlar yeni başvurular yapabilir ve süreci yeniden başlatabilir.

Her emrin başlığı, SEC’nin her bir ETF’yi onaylayabileceğini öne sürse de, mevcut dosyaların bazı bölümleri olumsuz bir ton taşıyor. Özellikle, düzenleyici, “reddedilme gerekçelerini göz önünde bulunduruyoruz” diye belirtiyor ve mevcut süreçlerin herhangi bir konuda bir sonuca varıldığını göstermediğini söylüyor.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.