Skip to main content

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), BlackRock tarafından önerilen Ethereum tabanlı borsa yatırım fonu (ETF) ile ilgili karar sürecini 24 Ocak tarihinde uzattı.

Bu gelişme, Nasdaq’ın BlackRock iShares Ethereum Trust adlı fonun hisselerini listelemesine ve ticaretine olanak tanıyacak bir kural değişikliği teklifi çerçevesinde gerçekleşti.

SEC, önceden BlackRock’ın önerisini en geç 25 Ocak 2024 tarihine kadar onaylamak, reddetmek veya bu yönde bir işlem başlatmak zorundaydı. Ancak, menkul kıymet mevzuatı, ajansın bu süreyi 10 Mart 2024’e kadar uzatmasına imkan tanıyor.

Komisyon, Nasdaq’ın bu öneriyi 21 Kasım 2023’te sunduğunu ve önerinin 11 Aralık 2023 tarihinde Federal Kayıt’ta yorumlar için yayımlandığını belirtti. Bu yayımlama tarihi, yukarıda belirtilen sürelerin hesaplanmasında esas alınıyor.

SEC, şu ana kadar BlackRock’ın Ethereum tabanlı ETF teklifiyle ilgili herhangi bir yorum almadığını açıkladı. Karşılaştırma yapılacak olursa, BlackRock’ın Bitcoin tabanlı ETF teklifi Haziran 2023’te sunulduktan sonra iki ay içerisinde yaklaşık 15 yorum alındı.

Ethereum ETF Kararları İçin Gözler 23 Mayıs’ta

BlackRock ile ilgili yaşanan bu gecikmenin, Ethereum tabanlı ETF işlemlerinin geneline etki etmesi beklenmiyor. Bloomberg ETF uzmanı James Seyffart bugün yaptığı açıklamada,

Ethereum tabanlı ETF’lerde yaşanan gecikmeler, önümüzdeki birkaç ay boyunca zaman zaman devam edecek. Takvimdeki önemli bir sonraki tarih ise 23 Mayıs.” dedi.

23 Mayıs, SEC’nin VanEck tarafından sunulan Ethereum tabanlı ETF’yi daha fazla erteleme olmaksızın bu tarihe kadar onaylaması veya reddetmesi gereken kritik bir tarih olarak öne çıkıyor. Menkul kıymet düzenleyici kurumun, bu tarihe kadar BlackRock dahil olmak üzere diğer benzer başvurular üzerinde de karar vermesi bekleniyor.

SEC, bu ay içinde Fidelity’nin Ethereum tabanlı ETF teklifini de benzer şekilde erteledi. Ancak, bu durumun Mayıs’taki karar tarihine herhangi bir etkisi olmayacak.

SEC’nin 23 Mayıs’a kadar bir karar vermesi gerekiyor; ancak, fonların onaylanıp onaylanmayacağı henüz belirsiz. FOX Business’tan Eleanor Terrett, SEC içinde bazı direnişler olduğunu bildirirken, bazı ETF yayımcılarının bu konuda umutlu olduğunu dile getirdi.

Polymarket, 31 Mayıs’a kadar onay ihtimalinin %54 olduğunu tahmin ederken, Bloomberg ETF uzmanı Eric Balchunas ise %70’lik bir onay ihtimali öngörüyor.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.