Skip to main content

İngiltere Hükümeti ve Merkez Bankası, muhtemel bir dijital para birimi girişimi için belirledikleri kriterlere dikkat çekiyor. İngiltere’nin planlanan merkez bankası dijital para birimi (CBDC) üzerine ilerleyişi, Hazine Bakanlığı ve Merkez Bankası’nın 25 Ocak’ta yaptıkları ortak açıklamayla daha da netleşti. Bu açıklamada, dijital sterlinin hayata geçirilmesi konusunda henüz kesin bir kararın olmadığı, mevcut durumun bu yeni para biriminin tasarım ve uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi aşamasında olduğu vurgulandı.

Yetkililer, CBDC’nin ulusal ekonomiye etkilerini ölçmek için bir dizi kriter ve değerlendirme çerçevesi üzerinde çalıştıklarını belirtti. Hazine ve Merkez Bankası’nın ifadesine göre,

“Tasarım aşaması, bir dijital sterlinin olası fırsat ve risklerini daha iyi anlamamızı sağlayacak ve bu on yılın sonunda dijital paranın piyasaya sürülüp sürülmeyeceği konusunda bilinçli bir karar vermemize yardımcı olacak bir kanıt tabanı oluşturmayı hedefliyor.”

Hazine Komitesi Başkanı Harriet Baldwin, dijital sterlinin önemli bir teknolojik adım olduğunu ve yalnızca risklerden daha fazla fayda sağlayacağı durumlarda hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Gizlilik Endişeleri ve Kullanıcı Verilerinin Korunması

İngiltere Hükümeti ve Merkez Bankası, bu yeni para biriminin gizlilikle ilgili endişelere de yanıt verdi. Yapılan ortak açıklamada, kullanıcıların gizliliğinin, yasal düzenlemelerle korunacağına ve kolluk kuvvetlerinin bu bilgilere sadece adil ve yasal zeminlerde erişebileceğine işaret edildi.

“Eğer bir dijital sterlin piyasaya sürülürse, güçlü gizlilik korumaları hayati önem taşıyacaktır.”

ifadesi kullanılarak, perakende CBDC’nin yayınlanması durumunda ne İngiltere Merkez Bankası’nın ne de hazinesinin kullanıcı verilerine erişim hakkına sahip olmayacağı belirtildi.

Nakit Paraya Erişimin Korunması Taahhüdü

İngiltere Hükümeti ve Merkez Bankası, ayrıca bir CBDC çıkarma durumunda nakit paraya erişimin korunması konusundaki kararlılıklarını da vurguladılar. Yapılan açıklamada,

“Dijital sterlin, nakit parayı tamamlayıcı bir rol üstlenecek, onun yerine geçmeyecek. Nakit kullanmak isteyenler için erişilebilirliğin sürdürülmesi konusunda hükümet ve banka olarak net bir taahhüdümüz bulunmaktadır.”

ifadeleri kullanıldı.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.