Skip to main content

Her bir vergi mükellefinin yanıtlaması gereken ve 10.000 dolarlık tartışmalı kurala bağlı olmayan bir soru eklendi.

22 Ocak’ta IRS, dijital varlıklar hakkında bir soruyu cevaplamaları ve ilgili tüm gelirleri bildirmeleri için vergi mükelleflerine hatırlatma yaptı.

Soru, vergi mükelleflerine şöyle soruyor:

“2023 yılının herhangi bir zamanında:

A: Dijital bir varlık (veya dijital bir varlıkta mali hak) karşılığında (ödül, ödül veya mal veya hizmet için ödeme) aldınız mı?

B: Bir dijital varlığı sattınız mı, takas ettiniz mi veya başka bir şekilde elden çıkardınız mı?”

Dijital varlıklar, IRS tarafından dönüştürülebilir sanal para birimi, kripto paralar, stablecoinler ve NFT’ler olarak sınıflandırıldı.

Bu güncelleme, sorunun yer aldığı vergi formlarının sayısını genişletiyor. Daha önce yalnızca üç farklı 1040 Formu’nda (bireyler, yaşlılar ve ABD dışından gelenler için) bulunan bu soru, şimdi dört yeni forma dahil edildi.

IRS, sorunun 1041 Formu (Estate ve Trust’lar için ABD Gelir Vergisi Beyannamesi), 1065 Formu (ABD Ortaklık Geliri Beyannamesi), 1120 Formu (ABD Şirket Gelir Vergisi Beyannamesi) ve 1120-S Formu (belirli bir tür küçük işletme için ABD Gelir Vergisi Beyannamesi) dahil edildiğini duyurdu.

Dijital Varlıklar ve Vergi Mükellefiyeti

IRS, dijital varlık işlemleri gerçekleştirmemiş olsalar bile, tüm vergi mükelleflerinin bu soruya “evet” veya “hayır” şeklinde yanıt vermesi gerektiğini vurguladı.

2023 vergi yılında dijital varlık ödemeleri alan, ödül kazanan, madencilik veya staking yapan, hard fork ile varlık elde eden veya dijital varlıkları çeşitli şekillerde elden çıkaran veya satan vergi mükelleflerinin “evet” demesi ve gelirlerini bildirmesi gerekiyor.

Diğer yandan, dijital varlık işlemi yapmayan, varlıkları sadece tutan, cüzdan veya hesaplar arası transfer yapan veya ABD dolarıyla dijital varlık satın alan mükellefler “hayır” yanıtını verebilir.

Önemli bir nokta olarak, bir dijital varlığı başka bir dijital varlıkla takas eden yatırımcılar “evet” demeli, ancak ABD doları veya nakit ile dijital varlık satın alanlar “hayır” diyebilir.

Bu soru, işletmelerin 15 gün içinde 10.000 dolardan fazla değerde işlem alımlarını bildirmelerini gerektiren tartışmalı bir kural ile ilişkili değil. IRS, 16 Ocak’ta bu kuralın şu anda sadece nakit işlemler için geçerli olduğunu, dijital varlıklar için ise geçerli olmadığını açıkladı.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.