Skip to main content

Bitcoin ETF alanında altı şirket, geçici olarak sponsor ücretlerini kaldırma kararı aldı. Bu gelişmeler arasında, Bloomberg ETF analisti James Seyffart tarafından 9 Ocak’ta duyurulan iki önemli gelişme öne çıkıyor. WisdomTree ve Valkyrie Investments, spot Bitcoin ETF‘leri için ücretlerini geçici bir süre için askıya alacaklarını açıkladılar.

WisdomTree, altı ay veya ilk 1 milyar dolarlık varlığa kadar olan süreçte %0.30 olan ücretlerini sıfırlayacağını bildirdi. Öte yandan Valkyrie Investments, üç aylık bir dönem için %0.49’dan sıfıra düşürülecek ücretlerini feragat etme kararı aldı.

Her iki firmanın da son S-1 dosyalamaları, bu feragatın, ETF güven fonundan, güven anlaşması kapsamında gerçekleştirilen hizmetler için ve diğer sponsor tarafından ödenen hizmetler karşılığında toplanan sponsor ücretlerine uygulandığını gösteriyor.

Bu hamleler, Valkyrie ve WisdomTree’yi, benzer şekilde ücretlerini feragat eden dört diğer ETF başvuru sahibi firma ile aynı çizgiye getiriyor: Bitwise, Ark Invest, Invesco ve BlackRock (iShares). Bu firmaların hemen hemen hepsi, bu süreçte tamamen ücretlerden feragat etmeyi planlıyor. Sadece BlackRock, feragat süresi sonrasında %0.20’lik bir ücret uygulamaya devam edecek. Diğer beş spot Bitcoin ETF başvuru sahibi şu ana kadar herhangi bir ücret feragatı yapmadı.

Spot Bitcoin ETF Ücretleri: James Seyffart

‘Ücret Savaşları’ Kapsamında Standart Ücretlerde Düşüş

Son zamanlarda ‘ücret savaşı‘ olarak adlandırılan rekabet ortamı, çeşitli firmaların sadece geçici feragatlar sunmakla kalmayıp, aynı zamanda normal ücretlerini de düşürmelerine yol açtı. Blackrock, Ark Invest, WisdomTree ve Invesco, 8 Ocak’taki başvurularında ücretlerini düşürdüler veya belirlediler. Grayscale ise, diğerlerine kıyasla oldukça yüksek bir ücrete sahip olmasına rağmen, ücretini %2’den %1.5’e indirdi.

Piyasa gözlemcileri, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), 10 Ocak’ta spot Bitcoin ETF‘lerini onaylamasını ve ticaretin önümüzdeki günlerde başlamasını bekliyor. Onay kesin olmamakla birlikte, SEC’in başvuru sahipleriyle yoğun bir etkileşim içinde olduğu ve yarın Ark Invest‘in başvurusuna karar vermesi gerektiği biliniyor.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.