Skip to main content

Fed, hedef faiz oranını %5 ile %5.25 arasında bırakma kararını yeniden vurguladı.

Federal Rezerv, 5 Temmuz’da yayınlanan bir dakikalar belgesi aracılığıyla Haziran ortasındaki toplantısının sonuçlarıyla ilgili yeni ayrıntılar sağladı. Bu dakikalar, grupun hedef faiz oranını yakın gelecekte %5 ve %5.25 arasında tutmayı hedeflediğini yeniden doğruladı.Fed ayrıca enflasyon oranını %2’ye geri getirme hedefine, son yayında tüm üyelerin “kesinlikle bağlı” olduğunu belirtiyor.

Faiz oranlarını düşürmek için Federal Rezerv, para politikasının birikimli sıkılaşmasını, politikanın ekonomik faaliyet ve enflasyon üzerindeki gecikmeli etkisini ve diğer gelişmeleri dikkate alacağını söyledi. Ayrıca Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Hazine tahvilleri ve kurumların borçlanma senetleri ile kurumların ipotek destekli menkul kıymetlerine ait Federal Rezerv varlıklarını azaltacak.

Bu sonuçlardan bazıları daha önceki raporlarda belirtilmiş olsa da, en son dakikalar, hedef oranın %5 ile %5.25 arasında bırakılmasının “uygun veya kabul edilebilir” olduğunu neredeyse tüm katılımcıların düşündüğünü belirterek ek bir bağlam sağladı.Faiz oranını mevcut seviyede bırakma konusunda üyeler birleşik oylama yaparken, bazı katılımcılar federal fon oranının 25 baz puanlık bir artışını destekledi veya böyle bir artışı destekleyebileceklerini söyledi. Bunun sebebi sıkı bir işgücü piyasası, ekonomik faaliyetteki ivme ve Fed’in %2 hedefine dönüşe dair az sayıda işaretlerdir.

Gelecekte Faiz Artışları Olabilir

En son dakika raporu ayrıca piyasa katılımcılarıyla yapılan bir anketi de içeriyor. Bu anket, erken 2024’te faiz değişikliklerinin olmayacağını ortaya koyarken, katılımcıların “yaklaşan toplantılarda ek sıkılaşma olasılığı” olduğunu belirtti.

Katılımcılar, ortalama olarak, zirve politika faiz oranının mevcut hedef faiz oranından daha yüksek olma olasılığını %60 olarakhesapladı.

CNBC‘den ayrı raporlar, Federal Rezerv içindeki 18 katılımcının 16’sının bu yıl bir ek faiz artışının olabileceğini beklediğini gösteriyor.

Daha yüksek faiz oranlarının genellikle kripto para gibi riskli varlıklara yatırımı azalttığı düşünülür. Bununla birlikte, en son haberler kripto para piyasasını büyük ölçüde etkilememiş: Bitcoin (BTC) ve diğer kripto piyasaları son 24 saatte sadece %1 düşüş yaşadı.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.