Skip to main content

Beş yıl önce Larry Fink, kripto para işine ‘meşru’ olana kadar girmeyeceklerini belirtmişti; Bitcoin ETF başvuruları, dünyanın en büyük varlık yöneticisinin bu eşiği geçip geçmediğini sorguluyor.

BlackRock CEO’su Larry Fink, bugün Fox Business ile yaptığı bir röportajda kripto paraları ve özellikle Bitcoin’i “altını dijitalleştirmek” olarak nitelendirirken, Bitcoin’i “uluslararası bir varlık” olarak övdü.

Fink devamında şunları söyledi:

“Bitcoin herhangi bir para birimine dayanmıyor ve bu nedenle insanlar için bir alternatif olarak bir varlık temsil edebiliyor. Birçok yönden altını dijitalleştiriyor. Bir ülkenin sorunlarına veya bulunduğunuz ülkenin para biriminin değer kaybına karşı bir koruma olarak altına yatırım yapmak yerine, Bitcoin uluslararası bir varlıktır.”

Bu perspektif, Fink’in 2018’deki New York Times Dealbook Konferansı’ndaki yorumlarıyla çelişiyor. O dönemde, kripto para birimi sektörü hakkında temkinli olduğunu ifade ederek, BlackRock’un kripto varlıklarını ticaret yapmak veya kripto tabanlı ETF’ler başlatmak için “geçerli” hale gelmesi için zaman gerektiğini belirtmişti. Fink aynı zamanda o dönemde kripto varlıkların düzenlemesiz olması ve desteklenmemesi konusunda endişelerini dile getirerek, BlackRock’un bu alana girmesi için bir hükümet tarafından desteklenmeleri gerektiğini ifade etmişti.

Bugüne gelindiğinde, BlackRock kendini geleneksel finansal piyasaları kripto piyasalarıyla sentezleme çabalarının öncüsü olarak buluyor. Haziran ayında şirket, iShares alt kuruluşu aracılığıyla spot Bitcoin ETF’si oluşturmak için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) planlarını bildirdi. Bu başvuru, finansal piyasada önemli bir değişimi işaret ediyor çünkü SEC tarafından şu ana kadar spot Bitcoin ETF’si onaylanmamıştır; çünkü kripto para birimi borsalarında piyasa manipülasyonu ve denetimsizlik endişeleri bulunmaktadır. Bu zorluklara rağmen, BlackRock’un adımı, Laser Digital tarafından yapılan bir anketle ortaya konan, profesyonel yatırımcıların %96’sının kriptoya yatırım yapmaya istekli olduğu bir kurumsal ilgi dalgasını tetikledi. Fink’in yakın tarihli yorumları ve BlackRock’un devam eden çabaları, finans sektörü içinde kripto para birimlerine karşı artan bir kabulü işaret ediyor.

Spot Bitcoin ETF’si için SEC onayı yolunun belirsiz olduğu bir dönemde, Fink’in beş yıl önceki bakış açısındaki değişim, kripto para birimi dünyasının hızlı evrimini vurguluyor. Bugünkü yorumları, Bitcoin’in herhangi bir ülkeye bağlı olmayan uluslararası bir varlık olarak potansiyeline ve daha iyi bir gelecekte yatırım aracı olarak kullanılabilme inancını yansıtıyor. Bu durum, BlackRock’un bu yaz yaptığı hamlelerin kripto para birimini artık “geçerli” olarak kabul ettiğini gösteriyor mu, sorusu akıllara geliyor.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.