Skip to main content

Yeterli gözetim paylaşım anlaşmaları, kurumların spot Bitcoin ETF’inin onaylanmasını ikna edebilir, eski başkanlık tarafından belirtiliyor.

Eski SEC başkanı Jay Clayton, 10 Temmuz’da CNBC röportajında düzenleyicilerin yakın zamanda spot Bitcoin ETF’inin onaylamak zorunda kalabileceğini öne sürdü.

Clayton, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC), geçmişte spot Bitcoin ETF’lerini reddederken vadeli Bitcoin ETF’lerini onaylamayı tercih ettiğini açıkladı. Bu tercihin, vadeli işlemler Bitcoin ETF’lerinin gözetim paylaşım anlaşmaları ve korumalarına dayandığı belirtildi.

Clayton, bu durumun değiştiğini ve şunları söyledi:

“Kurumların iddia ettiği şey, bu ayrımların ortadan kalktığı ve şimdi spot ürünün aslında yatırımcı için daha az sorun yaratan ve daha verimli olduğu. Eğer doğruysalar, Bitcoin ETF’inin onaylanmasını engellemek zor olurdu.”

Clayton, SEC’nin ne zaman bir spot Bitcoin ETF’ini onaylayabileceğini tahmin etmedi, ancak düzenleyici sürecin zaten bir süre aldığını belirtti.

Clayton’ın yorumları, ETF başvurularının yakın zamanda tekrar ortaya çıkmasıyla kritik öneme sahiptir. Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock, spot Bitcoin ETF teklifini 15 Haziran’da sundu. Başvurusunu takiben Bitwise, WisdomTree, Invesco, Valkyrie, VanEck ve Fidelity gibi birçok varlık yönetimi şirketinden başvurular geldi.

SEC henüz bu başvurulardan hiçbirini onaylamadı ve bu başvuruların birçoğu, potansiyel reddedilme haberleriyle birlikte Haziran sonlarında değişikliklerle yeniden sunuldu.

Clayton Bitcoin Hakkında Yorum Yaptı

CNBC’deki görüşmesinde Clayton, son birkaç yılda Bitcoin’in (BTC) büyümesinden şaşkınlığını dile getirdi.

Bitcoin’in 2015’teki hisse senedi piyasasına benzediğini söyledi, ancak aslında “hiç benzemediğini” belirtti. Varlığın durumunun, önemli itibarlara sahip şirketlerin Bitcoin etrafında piyasaların, saklama ve korumaların yeterli olduğuna karar verdiklerinde değiştiğini ifade etti. Bu firmaların artık dijital varlıkla ilişkilendirilmeye istekli olduğunu söyledi.

Clayton, bu geçişin “oldukça dikkat çekici” ve “inanılmaz bir gelişme” olduğunu belirtti. Ayrıca, SEC başkanı olarak görev yaptığı dönemde bu gelişmeyi beklemediğini söyledi. Clayton, kurumsal Bitcoin yatırımlarına yönelik olarak, işlem hacminin %90’ının manipülasyon ve yatırımcıların “dumping” temelli olduğunu belirten çalışmalara dayanarak şüpheci olduğunu ifade etti.

Clayton daha önce 8 Haziran’da Bloomberg etkinliğinde diğer kripto gelişmeleri hakkında yorum yapmıştı. Orada, kripto düzenlemesinin nüans gerektirdiğini ve tam varlık destekli “gerçek” stabil kriptoları övdüğünü söyledi.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.