Dijital para birimlerinin yükselen popülaritesiyle birlikte, yatırımcılar ve traderlar, fiyat hareketlerini tahmin etmek ve kararlarını desteklemek için analiz yöntemlerini kullanmaktadırlar.
Dijital para nedir?
Merkezi olmayan bir yapıda çalışan, dijital ortamda kullanılan ve şifreleme teknolojisiyle güvence altına alınmış paralardır. Geleneksel birimlerden farklı olarak merkezi otoriteleri yoktur. Bu özellikleri ve avantajları sayesinde son yıllarda popülerleşmiştir. Görüldüğü gibi Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple, Cardano gibi koinler dijital para örnekleridir.
Dijital para birimlerinde yaygın olarak kullanılan analiz yöntemleri
Temel Analiz: Temel analiz, öncelikle bir dijital para biriminin değerini etkileyen temel faktörleri inceler. Ekonomik göstergeler, haberler, teknolojik gelişmeler, düzenlemeler ve benzeri faktörler temel analizin odak noktasıdır. Aynı zamanda, dijital para biriminin uzun vadeli trendlerini ve temel değerini anlamak için kullanılır.
Teknik Analiz: Teknik analiz, geçmiş fiyat hareketlerinin incelenmesi ve istatistiksel verilerin kullanılmasıyla gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmeye odaklanır. Grafikler, göstergeler ve matematiksel modeller teknik analizin temel araçlarıdır. Bu analiz yöntemi, dijital para biriminin kısa ve orta vadeli trendlerini belirlemek ve alım-satım noktalarını saptamak için kullanılır.
Haber Tabanlı Analiz: Medyada ve sosyal medyada yer alan haberlerin dijital para birimi fiyatları üzerindeki etkisini değerlendirir. Haberlerin ve duyuruların dijital para birimi piyasalarında volatilite yaratma potansiyeli vardır. Bu analiz yöntemi haber akışını takip ederek fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışır.
Hisse Senedi Piyasası Analizi: Dijital para birimleri, bazen geleneksel hisse senedi piyasalarıyla benzer hareketler sergiler. Bu nedenle, hisse senedi piyasası analizi bazı durumlarda dijital para birimlerinin hareketlerini tahmin etmek için kullanılabilir. Teknik analiz araçları ve göstergeleri hisse senedi piyasası analizinde dijital para birimleri için de uygulanabilir.
Niceliksel Analiz: Niceliksel analiz, veri analizi ve istatistiksel modellerin kullanılmasıyla dijital para birimlerinin performansını tahmin etmeye çalışır. Örneğin, fiyat-volatilite ilişkileri, işlem hacmi analizi ve benzeri niceliksel faktörler bu analiz yönteminde değerlendirilir.
EgeMoney dijital piyasaları
EgeMoney’de yer alan piyasalarda istediğiniz dijital para ile alışveriş yapabilirsiniz. Yatırım amacı ile de kullanabileceğiniz Spot Piyasa, P2P ve Dönüştür özellikleri güncel olarak mevcut olan piyasalardır.
Spot piyasa, anlık teslimat ve ödeme esasına dayanan bir piyasa türüdür. Bu piyasada, alıcı ve satıcılar varlık alışverişi yapar ve işlemler genellikle hemen gerçekleştirilir. Spot piyasalarda, işlem fiyatı ve teslimat tarihi anlaşma yapıldığı anda belirlenir. Örneğin, döviz spot piyasası, hisse senedi spot piyasası gibi spot piyasalar mevcuttur.
P2P piyasası, doğrudan bireyler arasındaki alışveriş için kullanılan bir piyasa türüdür. Bu piyasa, aracı kurumlar veya merkezi bir otorite olmadan işlem yapma felsefesine dayanır. Buradan hareketle alıcılar ve satıcılar doğrudan birbirleriyle iletişim kurar. Ayrıca, işlem detaylarını kendi aralarında anlaşarak belirlerler. Bu tür piyasalarda, kripto para birimleri gibi dijital varlıkların alım-satımı sıkça görülmektedir. P2P piyasaları, merkezi otoriteye bağımlılığı azaltır. Bunun yanı sıra, kullanıcılar arasında daha doğrudan bir etkileşim sağlar.
EgeMoney Dönüştür özelliğiyle, farklı tipteki varlıklarınızı birbirine dönüştürebilirsiniz. Dönüştür piyasasının nasıl kullanılacağını bilmiyorsanız buraya tıklayarak daha fazla bilgi alabilirsiniz. Son olarak, daha fazla bilgi için EgeMoney Akademi’yi takip etmeyi unutmayın.