ABD Hazine Bakanı, kripto para birimlerinin mevcut menkul kıymetler yasalarının ötesinde düzenlenmesi gerektiğini belirtti
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, kripto para birimleri üzerine yapılan mevzuat tartışmalarıyla ilgili olarak görüşlerini açıkladı.
6 Şubat’ta, kripto para birimlerinin menkul kıymetler yasaları dışında bir düzenlemeye tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Yellen, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde düzenlenen bir oturumda konuştu. Yellen,
“Hazine, Finansal İstikrar Gözetim Konseyi (FSOC) aracılığıyla dijital varlıklar ve bu varlıkların taşıdığı riskler üzerine yoğunlaşmaktadır… Mevcut yasalar ve düzenlemeler etkin bir şekilde uygulanmalı, Kongre ise menkul kıymet sayılmayan kripto varlıklarının ve stablecoin’lerin düzenlenmesine yönelik yasal düzenlemeler yapmalıdır.” dedi.
Yellen, kripto varlık hizmetlerindeki ve stablecoin’lerdeki riskleri, beklenmedik çıkışlar, kripto para birimlerindeki fiyat dalgalanmalarından kaynaklanan zafiyetler ve düzensiz kripto platformları şeklinde tanımladı.
Bu açıklamalar, FSOC’den ek bilgiler isteyen dört Cumhuriyetçi yasa koyucunun 6 Şubat tarihli mektubuna kısmen bir yanıt niteliğinde. Mektup, FSOC’nin Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi varlıkları menkul kıymet olarak görmediğine ve Commodity Futures Trading Committee (CFTC)’nin yetkilerinin genişletilerek menkul kıymet sayılmayan kripto varlıklarının spot piyasalarını denetlemesi gerektiğine dair görüşlerini soruyor ve 20 Şubat’a kadar yanıt bekliyor.
Cumhuriyetçiler ve FSOC, Dijital Varlıklar İçin Yeni Yol Arıyor
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’a mektubu imzalayan Cumhuriyetçi yasama üyeleri ve Temsilciler Meclisi’nden Patrick McHenry, Glenn Thompson, French Hill ve Dusty Johnson, FSOC’nin menkul kıymet olarak kabul edilmeyen dijital varlıklarla ilgili düzenleyici boşlukları tespit ettiğini kabul etti. Yasama üyeleri, FSOC’nin bu boşlukları belirlemiş olmasına rağmen, dijital varlık inovasyonunu teşvik eden ve tüketici koruması sağlayan bir çerçeve oluşturmada yetersiz kaldığını belirtti.
Cumhuriyetçi yasama üyeleri, federal düzenleyicilere net roller tanıyan ve tüketici korumaları sağlayan 21. Yüzyıl için Finansal İnovasyon ve Teknoloji Yasası (FIT21) adlı yasayı destekliyor. FIT21, Cumhuriyetçi yasama üyeleri tarafından kaleme alınmasına rağmen, 2023 ortasında iki partinin de desteğiyle komiteden geçti. Bu yasa tasarısı, özellikle Coinbase CEO’su Brian Armstrong ve Blockchain Derneği tarafından desteklenmektedir.