Skip to main content

Son zamanlarda bir çevrimiçi makalede, Ethereum‘un eş kurucusu Vitalik Buterin, Ethereum’un katman-2 teknolojilerinin büyüyen ve değişen yüzüne dikkat çekiyor.

Buterin, yeni ölçekleme mekanizmaları ortaya çıktıkça, katman-2 çözümlerinin tasarımlarında artan bir çeşitlilik olacağını tahmin ediyor.

Son bir blog yazısına göre Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, Ethereum’un katman-2 ekosisteminin büyümeye ve çeşitlenmeye devam ettiğini söylüyor. Yeni ölçekleme çözümleri ortaya çıktıkça, Buterin katman 2 tasarımlarında güvenlik ve maliyet dengesi temelinde daha fazla çeşitlilik olacağını tahmin ediyor.

Rollup, validium ve yan zincirler gibi farklı türde katman-2 uygulamaları, merkeziyetsizlik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik gibi unsurlar arasında farklı dengelemeler sunuyor. Örneğin, finansal uygulamalar sıkı güvenlik önlemleri gerektirirken, sosyal medya ve oyun platformları daha düşük işlem ücretleri karşılığında ara sıra bir kesintiyi tolere edebilir.

Bağımsız katman-1 platformlarından Ethereum’un katman-2’sine geçiş yapan projeler, kademeli, aşamalı bir strateji benimsemesi bekleniyor. Tüm etkinlikleri hemen bir rollup’a taşımak, kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebilir, fakat fazla zaman kaybetmek de fırsatları kaçırma riski yaratabilir. Ayrıca, merkezi projeler ve niş katman-1 platformları, yüksek işlem kapasitesinden ödün vermeden makul düzeyde bir merkeziyetsizlik elde etmek için orta bir yol arıyorlar.

Farklı Katman-2’lerin Ethereum ile Etkileşimi

Validiumlar, tüm verileri doğrudan Ethereum ağına depolama ihtiyacını ortadan kaldırarak doğru hesaplamaları sağlamak için sıfır-bilgi kanıtlarını kullanıyor, bu da rollup’lara göre maliyet tasarrufu sağlıyor. Ancak, validiumlar, operatörler veriyi erişilebilir hale getirmezse veri erişilebilirlik riskiyle karşı karşıya. Buna karşılık, rollup’lar kullanıcıların fonlarını her zaman Ethereum ana ağına çekebileceğini garanti eder.

İzole çözümler gibi yan zincirler, daha fazla maliyet tasarrufu vaat eder ama sınırlı sayıda doğrulayıcıya güvenmek gerekliliğine sahiptir. Ayrıca, kullanıcıların periyodik olarak Ethereum veri erişilebilirliği için ödeme yapabileceği validiumlar gibi hibrid modeller de ortaya çıkıyor.

Buterin, dış blok zincirlerinin Ethereum ile güçlü bağlantılarını sürdürmesinin önemini vurguluyor. Bu, sadece Ethereum (ETH)’a özgü varlıkları transfer ederken güvenlik risklerini minimize etmekle kalmıyor, aynı zamanda farklı zincirler arasında hesap uyumluluğu sağlıyor.

Doğrulama yapabilen köprüler, doğru durum geçişlerini onaylayarak validium seviyesinde güvenlik sunar. Ancak, %51 saldırıları gibi özel durumları ele almak, yükseltmeleri koordine etmek için topluluk tarafından yönetilen eşgüdümlü eylemleri gerektirir. Ayrıca, bu zincirlerin Ethereum verilerini sürekli olarak izlemesi ve Ethereum’un geri alındığı durumda geri adım atması da kritiktir.

Sonuç olarak, Buterin, farklı katman-2 mimarilerinin kendi avantajları ve dezavantajları olduğuna inanıyor. Teknoloji geliştikçe, uygulamalar güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkeziyetsizlik konusundaki bireysel gereksinimlerine göre çözümlerini özelleştireceklerdir. Ethereum ile bağlantıyı sürdürmek, mimarinin ne olduğuna bakılmaksızın avantajlıdır ve Buterin, zaman içinde projelerin Ethereum ile olan bağlarını kademeli olarak güçlendireceğine inanıyor.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.