Skip to main content

Kripto borsalarının da broker-dealer olarak kabul edildiği kural, muhtemelen onları kapsayacak.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 26 Temmuz tarihinden itibaren yapay zekâyı kullanan finansal hizmetler için yeni bir kural seti benimsedi.

SEC’nin önerisi, şirketlerin öngörüsel veri analitiği, yapay zeka ve ilgili teknolojileri kullanmalarından kaynaklanabilecek çıkar çatışmalarıyla başa çıkmayı amaçlıyor. Yapay zeka ve öngörü teknolojilerinin yatırımcı çıkarları için “optimize edilebileceğini” kabul eden SEC, ancak şirketlerin kendi çıkarlarını önceliklendirmeleri durumunda yatırımcıların zarar görebileceğini de uyardı.

Bu nedenle, öneri, şirketlerin takip edilmesi gereken birden fazla koşulu ortaya koyuyor. Söz konusu firmaların yapay zeka ve öngörü analitiği ile ilgili çıkar çatışmalarının etkilerini belirlemesi, ortadan kaldırması veya nötr hale getirmesi gerekecek. Bu firmaların ayrıca uyum için yazılı politika ve prosedürler oluşturması ve kayıtları tutması gerekecek.

Onaylanması halinde, kurallar, mevcut olarak yatırımcılarla etkileşimde gelişmiş teknoloji kullanmayı öngören 1940 Yatırım Danışmanları Kanunu’nun 203. bölümüne kayıtlı olan tüm broker-dealer veya yatırım danışmanı şirketleri, ilişkili personel dahil olmak üzere kapsayacak.

SEC, önerilen yapay zeka düzenlemelerinin kripto para borsalarına uygulanıp uygulanmayacağını açıkça belirtmemiştir. Ancak SEC’nin dijital varlıklarla ilgili alternatif ticaret sistemlerinin 2018‘den bu yana “SEC ile kayıtlı broker-dealer olarak düzenleyici gerekliliklere tabi olduğunu” belirtmesi nedeniyle bunun kapsayıcı olduğu düşünülmektedir.

Yine de, yapay zeka kuralı henüz öneri aşamasında olduğundan, henüz yürürlüğe girmemiştir.

Komisyon Üyesi Peirce, Yapay Zeka Kurallarına Karşı Çıkıyor

SEC, yapay zeka kurallarını önermeyi başarılı bir şekilde oyladı, ancak iki üye – Komisyon Üyeleri Hester Peirce ve Mark Uyeda – öneriye karşı oy kullandı.

Peirce, 26 Temmuz’da önerinin “teknoloji ve açıklama konusunda düşmanca” olduğunu belirtti. Kuralın aşırı geniş bir şekilde uygulanabileceğine dikkat çekerek, SEC’nin zaten yeterli düzenleyici yeteneğe sahip olduğunu uyardı.

Peirce genellikle kripto para birimleri ve diğer yeni finansal teknolojilere açıklığıyla bilinir, bu tutumunun yapay zeka uygulamalarına da uzandığı görünmektedir.

SEC, ayrıca diğer iki oyu daha gerçekleştirdi. Bir oylama bazı çevrimiçi danışmanları muaf tutmaya yönelikti; tüm beş oyun üyesi de bu oyunu onayladı. Diğer oylama ise şirketlerin siber saldırıları açıklamasını zorunlu kılan nihai bir kural üzerineydi; bu oylama, Peirce ve Uyeda’nın karşı çıkmasına rağmen 3-2 oyla kabul edilerek kuralın yürürlüğe girmesini sağladı.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.