Skip to main content

Bir süre önce İngiltere, ülkede kripto ticaretini düzenlenmiş bir finansal faaliyet haline getiren bir yasa tasarısını onayladı.

Ripple üst düzey yöneticileri Andrew Whitworth ve Susan Friedman, İngiltere’nin kripto endüstrisine yaklaşımını övgüyle karşılayarak ülkenin ABD’ye kripto düzenlemeleri konusunda geride kaldığını savunuyor.

Yöneticiler, Kraliyet’in Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasası’nı onaylamasına yanıt olarak bu açıklamaları yaptılar ve bu yasa ile kripto ticaretinin ülkede düzenlenmiş bir finansal faaliyet haline getirildiğini belirttiler.

Friedman’a göre, bu yasal düzenleme küresel kripto düzenlemelerinde önemli bir kilometre taşını temsil ediyor. Kripto ödeme şirketi yöneticisi, bu yasanın İngiltere’nin kritik alanlarda ABD’yi geride bıraktığını gösterdiğini ekledi.

Bu görüşe aynı şekilde Ripple’ın EMEA Politika Direktörü Whitworth de katılıyor ve bu adımı İngiltere’nin kripto merkezi olma sözünü yerine getirmesi olarak tanımlıyor.

İngiltere’nin Kripto Dostu Politikası

Finansal Hizmetler ve Piyasalar Yasası’nın onaylanması, İngiltere’nin finans sektörünü düzenlemeyi hedefleyen kapsamlı bir düzenleyici sürecin sonunu işaretledi.

Yasa diğer konulara odaklanmasına rağmen, kripto paraları ve stabilcoinleri düzenleyen hükümleri içeriyor ve düzenleyicilere dijital varlıklar için yasal bir çerçeve geliştirme imkanı tanıyor.

Ayrıca, yasa stabilcoinleri bir ödeme aracı olarak tanıyor ve kripto ticaretini ülkede düzenlenmiş bir finansal faaliyet haline getiriyor. Ayrıca, kripto reklamlarının ve promosyonlarının sıkı bir şekilde denetlenmesini zorunlu kılıyor.

ABD’nin Düzenleme Zorlukları

Bu arada, ABD’nin kripto düzenlemesine yaklaşımı çeşitli kripto paydaşlarından eleştiriler alıyor.

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) gibi finansal düzenleyiciler, gelişmekte olan alanda gözetim yapmak için yarışıyorlar ve piyasa katılımcılarını kafa karışıklığına sokuyorlar.

2023 yılında, finansal düzenleyiciler Binance ve Coinbase gibi önde gelen kripto şirketlere karşı yasal işlem başlattı. Ayrıca, bu iki düzenleyici, belirli kripto varlıklarını menkul kıymetler ve emtialar olarak sınıflandırma konusunda uyum sağlamada zorluk yaşadılar.

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, bu düzenleyici belirsizliğin birçok ABD’li kripto şirketin yabancı ülkelerde fırsatları keşfetmesine neden olduğunu belirtti. Örneğin, belirsiz düzenleyici ortam, Bittrex, Paxful gibi birkaç kripto şirketin ABD’den çıkmasına yol açtı.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.