Skip to main content

PayPal’ın kurucu ortağı David Marcus, Bitcoin’in lightning ağıyla birden fazla para biriminin işlem görmesi için evrensel bir protokol olacağını belirtiyor.

Dünyayı “global ödemelerin faks çağından” çıkarmaya çalışan Bitcoin destekçisi David Marcus, BTC’nin yaygın bir ödeme yöntemi olarak kullanılacağına inanmadığını söyledi.

Marcus, CNBC’nin Squawk Box programında yaptığı bir röportajda, “Aslında Bitcoin’in insanların alışveriş yapmak için kullanacağı para birimi olmadığı görüşündeyiz” dedi. Bu yorum, Bitcoin’in lightning ağı üzerinde çalışan Lightspark şirketinin CEO’su olan ve PayPal’ın kurucu ortaklarından Marcus’tan gelince şaşırtıcı olarak karşılandı.

Lightning Ağı Hakkında

Lightning ağı, Bitcoin işlemlerini daha hızlı, daha ucuz ve küçük ödemeler için daha pratik hale getirmeyi amaçlamaktadır. İşlemleri ana Bitcoin blockchain’ine yerleştirmeden önce ayrı olarak işler.

Marcus’a göre, şirketin amacı lightning ağını, metin mesajlaşmanın iletişim için evrensel protokolüne benzer şekilde, internet üzerindeki para için “evrensel protokol” haline getirmektir. Ancak, ağ üzerinden transfer edilen para birimleri bugün bildiğimiz ve kullandığımız fiat para birimleri olmaya devam edecektir.

Marcus, “Lightning üzerindeki bir Bitcoin parçası, sadece değer için internet üzerinde küçük bir veri paketine benziyor” dedi. Kullanıcılar istedikleri herhangi bir para birimi, dolar, yen veya euro gibi para birimlerini gönderebilir ve karşılığında tercih ettikleri herhangi bir para birimi alabilirler. Ayrıca Marcus, Lightning’in bu işlemde aradaki “gerçek zamanlı”, “düşük maliyetli” ve “nakit nihai” uzlaştırma katmanı olarak hareket edeceğini belirtti.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.