Finansal hizmetlerde Müşterini Tanı Prosesleri, hizmeti almak isteyen müşterilerin güvenirliğini doğrulamaya yarayan adımlara denir. Türkiye’de MASAK tarafından belirlenen yönergeler doğrultusunda; kara para aklama, terörün finansmanı, yolsuzluk, dolandırıcılık ya da rüşvet gibi birçok finansal suçun önlenmesi için sürdürülen çalışmaların bütünüdür.
Müşterini Tanı (KYC) Adımları Nelerdir?
KYC prosesleri firmalara göre değişkenlik gösterse de, MASAK tarafından istenilen bilgiler çoğunlukla aynıdır. EgeMoney Müşterini Tanı (KYC) adımları, sisteme üye olduktan sonra doğrulamanız gereken 7 adımdan oluşur. İlk iki adımdan sonra, toplam 5 adet zorunlu adım vardır ve her bir zorunlu adım için puanlar alırsınız. Bu adımlar sırasıyla:
1) E-posta doğrulama: E-posta doğrulama, mobil ile kayıt işlemlerini gerçekleştiren müşterilerin tamamlaması gereken bir adımdır. Kullanılmak istenilen e-posta adresinin doğrulanması ile tamamlanır.
2) Telefon numarası doğrulama: Bu adım, e-posta adresi ile üye olan kullanıcılar tarafından tamamlanması gereken bir doğrulamadan oluşur. Kişisel ya da kullanılmak istenilen cep telefonu numarasının SMS ile doğrulanmasıdır.
3) Kullanıcı bilgi formu doldurma: Bu adım tüm kullanıcılar içindir ve 2 adet formdan oluşur. Adımın tamamlanması için, iki formun da eksiksiz olarak doldurulması ve alttaki “Gönder” butonuna basılması gereklidir. İlk form; kimlik bilgileri ve kullanıcı adres bilgilerinden oluşur. İkinci form ise kullanıcının gelir düzeyine, mesleğine ve ekonomik şartlarına yönelik soruları kapsar. İkinci formda cevaplanacak olan soruların doğru veya yanlış olarak bir ayrımı yoktur, fakat yine de en güvenlisi kullanıcının cevaplarken şeffaf olmasıdır. Yalnızca tek bir formu dolduran kullanıcılar bu adımı tamamlamış sayılmaz.
4) Kimlik kartı önyüzü yükleme: Bu adım zorunludur ve onaylama süreci gerektirir. Kimlik kartı ön yüzünüzü tüm kurallara uygun bir şekilde ekledikten sonra 72 saat onaylama süreci içerisinde adımı tamamladığınıza dair bir bildirim alırsınız. Bu bildirim, bir sonraki adıma başlamanızı sağlar.
5) Kimlik kartı arka yüzü yükleme: Kimlik ön yüzü yüklemenin ardından, aynı kurallara uygun bir şekilde arka yüzünün de eklendiği adımdır. Bu adımın da bekleme süresi ön yüzde olduğu gibi maksimum 72 saattir. Bu adımım tamamlanmasının ardından bir bildirim daha alırsınız ve 6. Adıma geçebilirsiniz.
6) Özçekim doğrulaması: Özçekim doğrulaması için telefonunuzun ön kamerasından yüzünüzü belirlenen alana hizalayıp görüntünün netliğinden emin olduktan sonra fotoğrafınızı çekerek sisteme yüklemeniz gereklidir. (Bulunduğunuz ortam ışık almalı, gözleriniz açık olmalı, kimliğiniz belirlenirken sorun oluşturabilecek aksesuarlarınız çıkartılmalıdır.)
7) Adres doğrulaması yükleme: Son zorunlu adım olan adres doğrulaması yükleme işlemi, e-devlet üzerinden alacağınız ikametgah belgenizi yüklemenizi gerektirir. E-devletten belgeyi alırken kuruma ibraz olduğunun belirtilmesi gereklidir. Bu adımı tamamlamanızla beraber zorunlu olan 7 Müşterini Tanı (KYC) adımını tamamlamış olursunuz.
Zorunlu adımların ardından, yapmak istediğiniz işlemlere göre isteğe bağlı yani opsiyonel olan iki adım daha vardır. Bunlar:
1) Banka hesabı doğrulama: Web sitesindeki özellikleri doğrulamak için yapılan işlemlerden birisidir. Kullanmak ve işlem yapmak istediğiniz banka hesabını onaylamanız gerekir. Örneğin; banka hesabınızı doğrulamadan, hesabınıza Türk Lirası yatıramazsınız.
2) Sözleşme doğrulama: Bu adım, kullanıcı ve EgeMoney arasında kopyalı bir şekilde imzalanarak gönderilen sözleşmeden oluşur. Fayda olarak komisyon indirimi ya da çekme limiti konusunda ek işlemlerde avantaj sağlar.
EgeMoney Müşterini Tanı (KYC) Puanlama Sistemi Nasıl Çalışır?
Web Site’de zorunlu olarak 6 adım ve isteğe bağlı olarak 2 adım vardır. EgeMoney KYC adımlarında, zorunlu ve isteğe bağlı olarak değişmek üzere farklı puanlar alırsınız. Puanlar sırasıyla her adım için şu şekildedir:
· E-posta doğrulama: 0.5 puan
· Telefon numarası doğrulama: 0.5 puan
· Kullanıcı bilgi formu doldurma: 1.5 puan
· Kimlik kartı önyüzü yükleme: 1 puan
· Kimlik kartı arka yüzü yükleme: 0.5 puan
· Adres doğrulaması yükleme: 1 puan
· Biyometrik rıza doğrulaması: 1 puan
· Banka hesabı doğrulaması: 0.5 puan
· Sözleşme doğrulaması: 0.5 puan
Buradan anlaşılacağı üzere, zorunlu adımlar için toplam 6 puan, isteğe bağlı opsiyonel adımlar için ise toplam 1 puan kazanılır.