Skip to main content

SEC başkanı, kurumun kararı gözden geçireceğini ve uyumsuz firmaları uyum sağlamaya devam etmek için çalışacağını belirtti.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) başkanı Gary Gensler, Bloomberg’in 17 Temmuz‘da bildirdiğine göre, XRP tokeni ile ilgili bir mahkeme kararından memnuniyetsizliğini dile getirdi.

Gensler, Yargıç Analisa Torres’in, XRP jetonlarının perakende borsalarda satışının menkul kıymet teklifi oluşturmadığı yönündeki kararından “hayal kırıklığına uğradığını” belirtti. Yargıç 13 Temmuz’da programlı satışların ve ücretsiz dağıtımların menkul kıymet olmadığı yönünde hüküm vermişti.

Buna karşılık, Gensler, Yargıç Torres’in Ripple’ın kurumsal yatırımcılara XRP jetonları satışı ile ilgili kararından memnun olduğunu ifade etti. Yargıç Torres, perakende satışların aksine, Ripple’ın kurumsal satışlarının kayıtsız menkul kıymet teklifleri olduğuna hükmetti. Şirket, varlığı yazılı sözleşmeler aracılığıyla bu yatırımcılara doğrudan sunmuştu.

Gensler, kurumun kararın sonucunu gözden geçirdiğini de belirterek, SEC’nin “hala bunu incelediğini ve bu görüşü değerlendirdiğini” açıkladı.

Aynı zamanda, SEC’nin diğer firmalarla etkileşime geçeceğini de vurguladı. Şöyle dedi:

“Uyumlu olmayabilecek firmaları uyuma sağlamaya devam edeceğiz – hiçbirini önyargıyla değerlendirmeden – ve yatırım yapan halkı korumaya çalışacağız.”

Gensler yukarıdaki açıklamaları, Bloomberg’in en son raporuna göre, Ulusal Basın Kulübü tarafından düzenlenen bir etkinlik sırasında yaptı.

 XRP, Dava Sonucundan Olumlu Etkilendi

SEC aslında 2020 yılında Ripple’a dava açmış ve o dönemde şirketin menkul kıymetler kaydı yapmadan XRP satışı yaptığı iddia edilmişti. Ripple SEC ile uzlaşmayı tercih etmeyerek, kurumu mahkemede dövüşmeye karar verdi.

Ripple’a lehte çıkan bu kararın ardından XRP tokeni önemli bir canlanma yaşadı. 17 Temmuz’u kapsayan hafta boyunca XRP, piyasa değeri açısından dördüncü sıradaki varlık olarak konumunu pekiştirerek %50’den fazla bir kazanç kaydetti.

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse da sonuçla ilgili olumlu açıklamalar yaparken, en azından bir borsa – Coinbase – XRP’yi yeniden listeleyeceğini kararlaştırdı.

Ancak, Ripple’ın yasal zorlukları tamamen çözülmüş olmayabilir ve SEC’nin son zamanlarda yaşadığı geri adımına rağmen, kurumun daha ileri yasal işlemler için adım atabileceği şeklinde spekülasyonlar bulunuyor. Eski SEC üyesi John Reed Stark’a göre, en son kararın iptal edilme olasılığı bulunuyor.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.