Skip to main content

etherum 2.0 nedir

Ethereum 2.0, Ethereum (ETH) blockchain ağının ve blockchain ağı üzerindeki ERC20 tokenlarının transfer performansının iyileştirilmesini ve geniş çevrelerce kabul edilmesini sağlamak ve güvenliği arttırmak amacıyla, ana ağ üzerinde yapılan güncellemeye verilen isimdir.

Ethereum ağının ilk sürümü olan 1.0 sisteminde en önemli sorunlardan birisi ölçeklendirme sorunu olmuştur. Ethereum 1.0 ile saniyede 15 işlem yapılabilmektedir. Bu durum transferlerin çok uzun sürmesine ve işlem ücretlerinin yükselmesine neden olmakla birlikte son zamanlarda yaşanan gönderim ücretlerindeki artış da birçok kullanıcı tarafından tepkiyle karşılanmıştır. 2020 Ağustos ayında gönderim ücretleri yaklaşık 12 dolara kadar yükselmiştir.

Ethereum’un yeni güncellemesi ne zaman gerçekleşti?

Ethereum 2.0 Güncellemesi 15 Eylül 2022’de gerçekleşti. 

Ethereum 2.0 sürümüne geçiş ile saniyede gerçekleşecek işlem sayısı 100.000’e ulaşmıştır. Bu yükseliş transfer hızlarına ve transfer ücretlerine olumlu yansımıştır.

Eth güncellemesi ile birlikte Ethereum 1.0 sürümü ile Ethereum 2.0 sürümü arasındaki en önemli değişim,  Ethereum 1.0 Proof of Work (iş ispatı) fikir birliği algoritmasından Proof of Stake (pay ispatı) algoritmasına geçmesidir.

Ethereum 2.0 denince en fazla duyulan kavramların başında Merge geliyor. Merge, aslında birleşme demektir. Ethereum Merge, ETH 2.0 güncellemesinin ikinci aşaması olarak da bilinir ve mevcut olan Proof of Work (PoW) mekanizmasının, Proof of Stake (PoS) (Hisse Kanıtı) mekanizması ile birleşmesidir. 

Ethereum 2.0 ile Ne Gibi Yenilikler Geldi?

Serenity ismiyle de bilinen Ethereum 2.0, Ethereum 1.0’a bir güncelleme olma özelliğinde. Güncellemeyle birlikte ağda yaşanan tıkanmaların da ciddi oranda azaldı.

 

Ethereum 2.0’a birlikte gelen iki yenilik:

  1. Sharding (Bölümleme)

Sharding’i bir veri tabanını bölümleme olarak tanımlayabiliriz. Ethereum ağının ölçeklenmesin de önemli bir rol oynayacak olan parça zincirler, tüm işlemleri sadece bir blok zincirine yerleştirmek yerine 64 yeni zincire dağıtıyor.

  1. Proof-of-Stake

Ethereum’un mevcut konsensüs mekanizması Proof-of-work modelidir. Ethereum 2.0 güncellemesiyle birlikte Proof-of-work modeli terk edilerek Proof-of Stake modeline geçiş yapıldı.

Proof of Work ve Proof of Stake Arasındaki Fark Nedir?

Proof of Work sisteminde madenciler transfer işlemlerindeki  karışık işlemlerinin çözümünü bilgisayar ya da kullandıkları cihazlar ile yaparlar. Yüksek işlem gücü, emek ve yüksek enerji tüketimine neden olmaktadır. Bu karmaşık işlemi başarılı bir şekilde tamamlayan madenci ödül almaktadır.

Proof of Stake sisteminde ise madenciler sahip oldukları Ethereum miktarınca işlem yapar ve o oranda ödül kazanır. Bu sistemde madencilere sahip oldukları kadar iş verilir ve enerji, emek ve zaman tasarrufu sağlanır. 

Proof of Stake sisteminin bir diğer avantajı da güvenliktir. 

Bu, daha fazla kişinin bir Ethereum düğümünü çalıştırmaya katılma olasılığını açar ve bu da daha fazla ademi merkeziyetçilik ve %51 saldırılarına karşı daha fazla direnç sağlar.

Ödül kazanmak, en fazla bilgi işlem gücüne sahip olmaya dayanmadığı için süper lüks donanımlara ihtiyacınız yoktur.

Daha düşük donanım gereksinimleri nedeniyle, Proof-of-Stake, Proof-of-Work ‘ten çok daha az enerji kullanır.

Mainnet Güncellemesi Nedir Ethereum 2.0 Bağlantısı Nedir? 

Mainnet, dijital para birimini göndericiden alıcıya aktarma işlevini yerine getiren bir blok zinciridir. Mainnet, basitçe ana ağdır. Mainnetler, proje ekipleri güncelleme veya revizyona ihtiyaç olduğuna karar verdiğinde zaman zaman değişikliklere uğrar. 

Bu güncelleme, Ethereum’un mevcut yürütme katmanının (Mainnet), yeni hisse kanıtı katmanı olan Beacon Chain ile birleştirilmesini ifade ediyor. “Hisse kanıtı” sistemi, blok zinciri sürdürmek için güçlü donanım ihtiyacını ortadan kaldırarak enerji tüketimini düşük seviyeye indiriyor.

Mainnet ile Birleştirme

Ethereum 2.0 ile Ethereum Mainnet, İşaret Zinciri ile “birleşti” ve iş ispatı yerine hisse ispatı kullanan kendi parçasına dönüştü.

Mainnet, tüm ETH sahipleri ve kullanıcıları için geçişin sorunsuz olmasını sağlamak için akıllı sözleşmeleri hisse kanıtı(proof-of-stake) sistemine ve ayrıca Ethereum’un tam geçmişine ve mevcut durumuna getirdi.

Birleştirmeden sonra;

Bu, Ethereum için iş ispatının sona sinyalini vererek daha sürdürülebilir ve çevre dostu bir Ethereum çağını başlattı. Bu noktada Ethereum, Ethereum vizyonunda özetlenen tam boyuta, güvenliğe ve sürdürülebilirliğe ulaşmaya bir adım daha yaklaşmış oldu.

Birleştirmenin uygulama hedeflerinden birinin, iş ispatından hisse ispatına geçişi hızlandırmak için basitlik sağlamak olduğunu belirtmek gerekir. Geliştiriciler çabalarını bu geçişe odaklıyor ve bu hedefi geciktirebilecek ek özellikleri en aza indiriyor.

Birleştirme gerçekleştiğinde, Ethereum Mainnet’i doğrulamak için stake eden kişiler atandı. Madencilik artık gerekli olmayacağı için madenciler kazançlarını çoğunlukla yeni hisse ispatı sisteminde stake etmeye yatırıyor.

1 Aralık 2020 tarihinde başlanan bu geçiş süresi belli kademelerden oluşmaktadır.

İlk aşamada PoW sisteminde çalışan madenciler ile PoS sisteminde çalışan doğrulayıcılar paralel olarak çalışmaya devam edecekti.

İkinci aşamada ise PoS doğrulayıcıları işlemleri devralmaya başlayacaktı. Üçüncü aşamada ise hesaplar ve akıllı sözleşmelerde PoS üzerine kaydedilerek süreç tamamlanmış olacak. Bu sürecin ise 2022 yılı içerisinde tamamlanmış olması hedefleniyor.

PoS Sistemine Geçiş ile Ne Oldu? Ethereum 2.0’a Faydası Nedir?

  • PoW sistemi ile günlük ortalama 13.500 ETH üretilirken bu oran PoS’a geçilmesi ile beraber ortalama günlük 1700 ETH’ye düştü. Bu da ETH’nin enflasyon miktarını azaltıyor. Dolayısıyla yeni üretilen ETH miktarının azalması arz miktarının artışında bir azalma yaşatacağı için fiyatın olumlu tepki göstermesi bekleniyor.
  • Ölçeklenebilirlik artıyor. ETH 2.0 ağ içerisindeki işlem ücretlerini doğrudan düşüren bir unsur olmasa da ölçeklenebilirliğin artması yani ağın daha hızlı bir hale gelmesiyle işlem ücretleri dolaylı yoldan düşüyor. Böylelikle özellikle geçtiğimiz dönemlerde ETH ağında coin aktarımı yapmak için 100 dolar üzerinde olan işlem ücretleri bu güncelleme ile son bulmuş oldu.
  • PoS sistemi, PoW sistemine göre çok daha çevre dostu olduğu için bu konuya özen gösteren birçok kurumsal yatırımcının Ethereum’a yatırım yapması bekleniyor. Zira Tesla’nın geçmişte ödemelerde Bitcoin kabul etmesi ancak ardından madencilikten doğan çevresel riskler nedeniyle bundan vazgeçmesi kurumsal yatırımcıları PoW sistemiyle çalışan sistemlerden uzaklaştırıyor.
  • Artık pahalı ekran kartına sahip bilgisayarlarla veya madencilik için üretilmiş makineler ile Ethereum madenciliği yapılamayacak. Bundan sonraki süreçte ETH ağında doğrulayıcı olmak isteyenler (eski adıyla madenci) ellerindeki ETH’leri sisteme kilitlemek zorunda kalacak. Yatırımcının sisteme kilitlediği Ethereum miktarı ne kadar fazla olursa (tıpkı eski sistemde madencilik için pahalı makineler kurmak gibi) o kadar fazla para kazanabiliyor.
  • Bundan sonra ETH ağında doğrulayıcı olmak isteyenlerin ETH’lerini kilitlemek zorunda kalması aslında dolaşımdaki Ethereum arzını azaltacak. Ethereum’larını sisteme kilitleyen (stake eden) kişiler, belli bir periyoda kadar bu coinleri çekmeyecekleri için dolayısıyla düşüş anlarında satış yönlü pozisyon da alamayacaklar. Bu durumun ETH fiyatı üzerinde olumlu etkisi gözle görülür bir gerçek.

Ethereum Satın Alma

Ethereum satın almak için EgeMoney web sitesini ziyaret edebilir üye olup Ethereum alım-satım işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.