AB dışındaki müşteriler, AB’de bulunan şirketler aracılığıyla hizmet talep edebilirler.
AB merkezli kripto para şirketlerinin, belirli durumlarda Avrupa Birliği dışındaki müşterilere hizmet sağlayabileceğini, Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Kurumu (ESMA) 29 Ocak’ta ifade etti.
ESMA‘nın yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Önerilen rehberlik, ESMA‘nın önceki mesajını teyit ediyor ki, üçüncü ülke firması tarafından kripto varlık hizmetlerinin sağlanması, MiCA kapsamında müşterinin hizmeti başlatan taraf olması durumunda sınırlıdır.”
Bunun yanı sıra ESMA, bu iznin ters istem muafiyeti olarak adlandırıldığını ve kesinlikle bir istisna olduğunu açıkladı.
Kurum, bu muafiyetin şirketler tarafından Kripto Varlıklar Piyasası İşlemleri Yönetmeliği (MiCA) kurallarını dolanmak için kullanılamayacağını vurguladı. MiCA, 2023 Haziran ayında yürürlüğe girdi ve AB içindeki kripto para sektörüne yönelik bir dizi yeni kural getirdi.
ESMA, bugün bu muafiyetle ilgili bir danışma raporu da yayımladı. Bu rehber henüz son halini almamış olsa da, kurumun yukarıdaki beyanı, daha önceki açıklamalarına dayanarak, kuralın şimdiki durumda genel olarak geçerli olduğunu ima ediyor. Rapor üzerine yapılan yorumlar, kuralın belirli uygulamaları ve yetkililerin ihlalleri önlemek için kullanabilecekleri denetim yöntemleri ile ilgili.
ESMA’nın Kripto Varlık Sınıflandırma Yönergeleri ve MiCA-MiFID II Entegrasyonu
Ayrıca, ESMA, kripto varlıkların finansal araçlar olarak nasıl sınıflandırılacağını açıklayan yönergelerle ilgili ikinci bir danışma raporu yayınladığını bildirdi.
Kurum, bu durumun AB’nin yeni MiCA düzenlemeleri ile önceki Piyasada Finansal Araçlar Direktifi II (MiFID II)’yi birleştireceğini belirtti. MiCA, kripto para birimlerinin düzenlenmesine yönelik bir çerçeve sunarken, MiFID II ise hisse senetleri de dahil olmak üzere geleneksel finansal araçların düzenlenmesi için bir çerçeve sunuyor.
Kurumun ifadelerine göre, bu kurallar yumuşak bir yaklaşım sergileyebilir. ESMA, önerilen yönergelerin rehberlik oluşturma amacını taşıdığını ve “her duruma uyan tek tip bir yaklaşımdan kaçınmayı” hedeflediğini açıkladı.
Her iki danışma raporu üzerine yapılacak yorumlar, 2024 yılının 29 Nisan tarihine kadar kabul edilecek. ESMA, 2024 yılının ikinci çeyreğinde geri bildirimleri değerlendirecek ve yılın dördüncü çeyreğinde nihai bir rapor yayımlayacak.