Skip to main content

Eski BitMEX CEO’su Arthur Hayes, yapay zeka ve kripto paralar arasındaki potansiyel etkileşimi keşfettiği  bir blog yazısında Bitcoin‘in hızla ilerleyen yapay zeka alanı için tercih edilen para birimi olabileceğini önerdi.

BitMEX’in ortak kurucusu ve eski CEO’su Hayes, yapay zekanın ve robotiklerin insan işinde istenmeyen görevleri ortadan kaldıracağı bir gelecekten bahsetti. Bu durum, daha fazla insanın tutkularına odaklanmasına ve potansiyel olarak sanat ve kültürde yeni bir rönesansın başlamasına olanak tanıyabilir.

Gelecekte Yapay Zekanın Kabulü ve Bitcoin Arasındaki İlişki

Hayes, yapay zekanın insan yeteneklerini gölgede bırakma olasılığıyla ilgili korkutucu soruya değindi. Şunları belirtti:

“İlk bilgisayarlar II. Dünya Savaşı sırasında devreye girdiğinden beri bilim insanları ve filozoflar, düşünen makinelerin nasıl evrileceği ve insan deneyimine etkileri konusunda tartışıyorlar.”

Hayes, bilgisayar gücündeki son gelişmelerin, yapay zekanın yaygınlaşmasıyla insanlığın kaderini değiştirecek önemli bir değişimin eşiğinde olduğumuzun bir göstergesi olduğunu düşünüyor.

Hızla benimsenen yapay zeka örnekleri olarak, ChatGPT’nin sadece iki ayda 100 milyon aylık aktif kullanıcıya ulaşmasını göstererek, günlük yaşama yapay zekanın ne kadar hızlı bir şekilde entegre olabileceğine dair bir bakış açısı sunuyor.

Yapay zekanın kripto endüstrisi üzerindeki potansiyel etkisiyle ilgili olarak Hayes, bir iş insanı olarak yapay zekanın artan yaygınlığını çelişkili bir durum olarak görüyor. Yapay zekanın insanlığın geleceği ve buna bağlı değerin üzerindeki büyük etkisinden etkileniyor. Ancak yeni bir teknolojik ilerlemeye yapılan başlangıç yatırımına da temkinli yaklaşıyor çünkü genellikle aşırı fiyatlandırıldığına inanıyor.

Massa

Yaklaşan “Yapay Zeka Çılgınlığı”nı beklerken, Hayes, kripto endüstrisine derin bir anlayışıyla yapay zeka alanındaki gelişmelerle kesişim noktalarını belirlemek için planlar yapıyor. İlk olarak “Massa” adlı makalesinde, Bitcoin’in yapay zekalar için tercih edilen para birimi olacağını savunuyor.

Hayes, ileri sistemlerin, örneğin şiir yazabilen bir yapay zekanın, işlemler için Bitcoin gibi güvenli bir blok zinciri tabanlı dijital ödeme sistemi gerektireceğini görselleştiriyor. Hayes’e göre Bitcoin, enerji satın alma gücünü uzun süre koruduğu için bu gereklilikleri etkili bir şekilde karşılıyor.

Yapay Zeka Bitcoin’i Tüketir mi?

Arthur Hayes daha sonra “Yapay Zeka Yemek Yemeli” başlıklı bir bölümde yapay zekanın temel ihtiyaçlarını ve “besin kaynaklarını” inceledi ve Bitcoin ile yapay zeka arasında bir benzetme yaparak Bitcoin’in yapay zeka operasyonları için ideal “para birimi” olduğunu önerdi.

Hayes’e göre, yapay zeka var olmak ve gelişmek için iki önemli bileşene ihtiyaç duyar: öğrenme için veri ve güçlü hesaplama gücü.

Bu veri bir yerlerde barındırılmalıdır ve bunun için bilgisayarlar elektrik tüketir. Ayrıca yapay zeka, bu veriyi işlemlemek ve öğrenmek için güçlü bir bilgisayar ağına ihtiyaç duyar, bu da elektrik gücü gerektirir. Hayes, yapay zekanın besin kaynaklarını yarıiletkenler ve elektrik olarak basitleştirerek, NVIDIA’nın yapay zeka geliştirmedeki temel rolü nedeniyle başarı kazandığını belirtti.

Hayes ayrıca yapay zeka, Bitcoin ve elektrik arasında ilginç bir bağlantı kurdu. Bir yapay zekanın, ve dolayısıyla tüm varlığının, enerjiden daha fazlasını üretme yeteneğine dayalı olarak karlı olacağını belirtti. Bu açıdan yapay zeka, gıda ve yakıtını karşılamak için yeterli değeri üretmek zorunda olan insanlara benzer. Bununla birlikte, bir yapay zekanın üretiminin karşılığında kabul edeceği ‘para birimi’, kilovatsaat cinsinden satın alma gücünü korumalıdır. Hayes, Bitcoin’in enerji parası olması nedeniyle mükemmel bir seçenek olduğunu iddia ediyor.

Hayes’e göre, yapay zekaların Bitcoin’i benimsemesi, kripto paranın yapay zeka tarafından kullanılmaya başlanması durumunda değerinde önemli bir artışa yol açabilir. Bu durum, fiat finansal sistemdeki enflasyondan kaçma çılgınlığı ile insan ve bilgisayar evriminin bir sonraki aşamasının bir parçasına sahip olma çılgınlığının örtüşmesi konusuna potansiyel olarak yatırımcıları aşırı ödeme yapmaya yönlendirebileceğini ve Bitcoin ağının değerinin potansiyel olarak katlanarak artmasına neden olabileceğini düşünüyor.

Geleceğe Bakış

Bu daha çok spekülatif bir çalışma olmasına rağmen, Hayes, piyasa fiyatının “asla olamaz”dan “belki olabilir”e dönüştüğü noktada en çok para kazanılabileceğini vurguluyor. Bu da yapay zekanın Bitcoin’i benimsemesi ve değerinin ardından gelen artışın kaçınılmaz bir olasılık olabileceğini gösteriyor.

Hayes, yapay zekanın veya insan medeniyetinin kesin geleceğini tahmin edemese de, gözlemleri ve hipotezleri potansiyel gelecek senaryolarını ortaya koyuyor.

Yapay zeka ve Bitcoin arasındaki bu simbiyozun keşfi, bu iki devrimci teknolojinin sinerjilerini ve olası evrimlerini düşünmemizi sağlıyor.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.