Skip to main content

Yardımcı Vali, dijital işlemler için daha güvenilir ve sağlam bir yol sunabilecek tokenleştirilmiş banka mevduatları şeklinde CBDC’lerin önemli olduğunu belirtti.

Avustralya Rezerv Bankası (RBA), merkezi bir banka dijital parası (CBDC) oluşturmayı aktif olarak düşünüyor. Bu, paranın ve finansal işlemlerin geleceği için dönüştürücü bir adım olabilir. Brad Jones, RBA’nın Finansal Sistem Yardımcı Valisi, “Avustralya Finansal Sistemi için Tokenleşmiş Bir Gelecek” başlıklı bir konuşmada, paranın geleceğinin büyük olasılıkla dijital olduğunu ve CBDC’ler ile tokenleşmenin gelecekteki para sisteminin önemli bir parçası olabileceğini söyledi.

CBDC’ler ve Tokenleştirilmiş Mevduatlar

Jones, tokenleştirilmiş banka mevduatları şeklinde CBDC’lerin, dijital işlemler için daha güvenilir ve sağlam bir yol sunabileceğini ifade etti.

Jones’a göre, bu yaklaşım, mevcut bankacılık uygulamalarına yalnızca küçük ayarlamalar gerektirecektir, çünkü çeşitli bankalar tarafından verilen mevduatlar zaten merkez bankasının bilançosu boyunca yaygın olarak alınıp satılmaktadır.

Tokenleştirilmiş mevduatlarla yapılan işlemler, ödeme yapan ve alan bankalar arasında borsada yerleşmiş veya toptan CBDC bakiyelerinin aktarılması yoluyla esasen sorunsuz bir şekilde işleyecektir.

Jones, merkez bankasının pilot CBDC programından önemli bulguları da paylaştı. Bu bulgular, özellikle toptan ödemelerde CBDC’lerin önemli değer sunabileceği birçok alanı aydınlattı.

Stablecoin’ler Tehlikeli Olabilir

Jones, dijital token’ların, yani CBDC’ler ve stablecoin‘lerin, günümüz finans dünyasında önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Özel şirketler tarafından çıkarılan stablecoin‘lerin, düzenleyici kurumların yetersiz denetimi sebebiyle doğuştan riskli olduğunu belirtti.

Diğer yandan CBDC’ler, dünyanın para sistemini yöneten güvendiğimiz kurumlar olan merkez bankaları tarafından çıkarılacak ve desteklenecek.

Ancak, stablecoin’lerin iyi düzenlenmiş finansal kurumlar tarafından çıkarılması ve hükümet bonoları veya merkez bankası rezervleri gibi kaliteli varlıklarla desteklenmesi durumunda, büyük potansiyele sahip olabileceğini de kabul etti.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.