Skip to main content

EBA, stablecoin ihraççıları için uymaları gereken beş yönlendirme ilkesi yayınladı.

Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), 12 Temmuz’da yayımlanan bir açıklamada, gelecek yıl yürürlüğe girmesi planlanan Kripto Varlıklar Piyasası (MiCA) düzenlemesine uyum sağlamak için stablecoin ihraççılarının hazırlıklı olmalarını tavsiye etti.

Finansal gözetim kurumu, zorunlu kuralların gelmeden önce stablecoin ihraççılarının hızlı bir şekilde ve gönüllü olarak tüketici koruma ve risk yönetimi için belirlenen yönlendirme ilkelerine uymalarını teşvik etti.

Açıklamada, EBA, alıcılarla ilgili açıklama, iyi tanımlanmış bir iş modeli, faaliyetlere orantılı olarak sağlam yönetişim ve risk yönetimi, rezerv ve geri alım düzenlemeleri ile yetkililerle sürekli iletişim gibi konulara değindi. Düzenleyici şunları söyledi:

“Finansal kurumlar (ve diğer işletmeler), faaliyetlerinin yürütülebilir olup olmadığını ve eğer öyleyse hangi yasal, düzenleyici ve denetim koşulları altında olduğunu belirlemek için kapsamlı bir yasal değerlendirme yapmaları teşvik edilmektedir.”

Bu arada, EBA, stablecoin ihraççılarının stres altında geri alımları nasıl yönetmeleri gerektiği ve sermaye gereksinimleri konusunda taslak kurallar yayınlamayı planlıyor.

MiCA düzenlemesi, Avrupa finansal istikrarını ve tüketici korumasını sağlamak amacıyla, en az bir Avrupa Birliği üye ülkesinde en az bir finansal düzenleyici tarafından lisanslanması gereken stablecoin ihraççılarını zorunlu kılıyor.

Avrupa’nın Kripto Düzenleme Çabaları

Kripto endüstrisinin düzenlenmesi Avrupa’da hız kesmeden devam ediyor. Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Kurumu (ESMA) da kripto endüstrisi için taslak düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Kurallar, kripto varlık hizmet sağlayıcılarına (KVHS) uygulanacak ve Ocak 2025’te yürürlüğe girecek.

Önerilen kurallar, kripto borsalarının müşteri varlıklarını ayrı tutmasını ve fonları birbirine karıştırmamasını sağlayacak.

Ancak, kripto para birimleriyle işlem yapmak hala riskli olacak, çünkü düzenleyici, desteklenmeyen varlıklara yatırım yapmaktan zarar gören müşterilere herhangi bir tazminat planı dahil etmeyi planlamıyor.

Please enter CoinGecko Free Api Key to get this plugin works.